USA pole nõus kuulutama Venemaad terroristlikuks riigiks

Kuigi Ukraina nõuab USA-lt Venemaa kuulutamist terroristlikuks riigiks, pole USA nõus seda tegema. USA president Joe Biden ütles, et USA on selle vastu.

Biden ütles seda eile esmaspäeval Valges majas. Ajakirjanik küsis, kas Venemaa peaks kuulutatama terrorismi toetavaks riigiks ja Biden vastas, et ei. Täpsemat põhjendust president ei andnud, vahendab Reuters.

Ukraina president Volodõmõr Zelenski esitas juba aprillis USA-le taotluse, et Venemaa kuulutataks terrorismi toetavaks ehk terroristlikuks riigiks. USA president polnud seni oma seisukohta välja öelnud.

Venemaa kuulutamine terroristlikuks riigiks on olnud USA-s suvi otsa kuum aruteluteema. Juulikuus toetas USA senat Venemaa kuulutamist terroristlikuks ja vastavat otsust nõuti välisminister Antony Blinkenilt. Ettepanekut toetas ka parlamendi esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi. Lõpliku otsuse peaks tegema USA välisministeerium, aga seni pole seda tehtud.

Terroristlikuks riigiks kuulutamine oleks USA jaoks erakorraline otsus, millel arvatakse olevat ettearvamatud tagajärjed. USA on alates 1979. aastast terroristlikuks kuulutanud Süüria, Iraani, Kuuba ja Põhja-Korea. Need riigid on USA silmis paariad, millega ei tehta mingisugust koostööd. NSV Liit polnud isegi Külma sõja ajal selles nimekirjas.

Asjatundjate väitel pole päris selge, kas Venemaa sõjakuritegudeks peetavad teod täidavad terrorismi kriteeriumid. Arvatavalt on aga Venemaa terroristlikuks kiuulutamata jätmise tegelik põhjus asjaolu, et see kaotaks sellegi vähese, mis Venemaa ja USA suhetest on alles jäänud. Venemaa saadaks arvatavalt kõik USA diplomaadid välja ja kontakt Venemaaga katkeb.

Kuigi USA on mõistnud hukka Venemaa rünnaku Ukraina vastu ja on toetanud Ukrainat relvastusega, on USA ja Venemaa diplomaadid jätkanud koostööd näiteks Iraani tuumakontrolli läbirääkimistel. Suvel toimusid läbirääkimised ka sõjavangide vahetamise teemal.

Augustikuus hoiatas Venemaa Põhja-Ameerika osakonna juht Aleksander Dartsev, et Venemaa kuulutamine terroristlikuks riigiks tähendab, et USA on ületanud piiri, kust tagasiteed enam pole. „USA esindajaid on hoiatatud,” ütles Dartsev.

Peamine mõju terroristlikuks kuulutamisel on majanduslik. Praktikas tähendab see igasuguse rahvusvahelise kauplemise lõpetamist Venemaaga. Seni on USA sanktsioonid võimaldanud Venemaalt välja vedada näiteks toiduaineid.

Ühtlasi tähendaks terroristlikuks kuulutamine ekspordi peatumist Venemaale, mis sunniks lahkuma sel tegutsevaid ettevõtteid. Terroristlikes riikides ei soovi ettevõtted tegutseda.

Veel suurem mõju on aga see, et USA saaks kehtestada sanktsioone riikidele, mis kauplevad Venemaaga. Mõned neist on USA jaoks olulised kaubanduspartnerid.

Otsusel oleks ka juriidiline mõju. Näiteks võimaldaks Venemaa terroristlikuks kuulutamine kaevata Venemaa peale USA toime pandud kuritegude eest.

Kommentaarid
(Külastatud 402 korda, 1 külastust täna)