Tutkimusten mukaan yli 96 %:lla täysi-ikäisistä suomalaisista on älypuhelin – meneekö jo yli?

Tämän artikkelin aiheena on digitalisaatio ja teknologian kehitys Suomessa – etenkin älypuhelimien osalta. DNA:n NEPA-tutkimuslaitoksen teettämän “Digitaaliset elämäntavat” -tutkimuksen mukaan 96 %:lla suomalaisista on vähintäänkin yksi älypuhelin. Nyt puhutaan useista miljoonista ihmisistä ja määrä jatkaa tasaisesti kasvamistaan. Tämän vuoksi digitaalinen markkinointi on myös hyvin tärkeässä asemassa ihmisten tavoittamiseksi.

Paneudutaan seuraavaksi aiheeseen tarkemmin. Pohdimme tässä artikkelissa myös, mitä kaikkea suomalaiset älypuhelimella nykyään tekevät.

Teknologian kehitys ja digitalisaatio on ollut äärimmäisen nopeaa 2000-luvulla

Nykyään täysi-ikäiset suomalaiset hoitavat lähes kaiken päivittäisen asioinnin digitaalisissa kanavissa. Esimerkiksi 98 % on käyttänyt pankkipalveluita netissä, 97 % on asioinut valtion verkkopalveluissa ja 87 % hoitaa veroasiat netissä. Vuonna 2022 kaikki edellä mainitut asiat onnistuvat vieläpä älypuhelimen kautta.

Jos palataan kymmenen vuotta taaksepäin vuoteen 2013, suomalaisista “vain” 61 % omisti älypuhelimen. Vuonna 2018 jo 70 % suomalaisista käytti älypuhelinta, pääasiassa internetin selaamisessa. Tänä päivänä samainen lukema on yli 96 %.

Digitalisaatio ja teknologian kehitys näkyvät jokaisen arjessa. Oikeastaan Suomessa digitalisaatio käynnistyi 1980-luvulla, mutta teknologian kehitys on nopeuttanut merkittävästi prosessia – ja tässä sitä ollaan.

Jos haluat lukea lisää digitalisaatiosta, tässä on helppolukuinen Wikipedian artikkeli aiheeseen: https://fi.wikipedia.org/wiki/Digitalisaatio.

Älypuhelin on nykyään työväline, pankki, pelikonsoli, sanomalehti sekä paljon muuta

Kuten jokainen tietää, ei nykyaikaista älypuhelinta voi mitenkään verrata perinteiseen matkapuhelimeen. Takavuosina puhelimella soitettiin ja vastaanotettiin puheluja – ehkä muutama tekstiviestikin saattoi livahtaa ystävälle. Se oli toki kallista puuhaa, etenkin multimediaviestit.

Nykyään älypuhelinta käytetään ns. multimedialaitteena. Puhelimella voi katsoa elokuvia, käyttää pankin mobiilisovellusta, lukea uutisia, tehdä töitä, käyttää sosiaalista mediaa sekä esimerkiksi pelata kolikkopelejä.

Yhtä kaikki, nykyaikainen ihminen ei enää pärjää ilman älypuhelinta. Kun ennen vanhaan piti olla matkapuhelin ja tietokone, riittää nykyään vain yksi älypuhelin. Leffojen katsominen tai vaikkapa pelaaminen onnistuu missä ja milloin tahansa.

Älypuhelimen terveyshaitat – dataa on kerätty vuosien ajan terveysviranomaisilta

On sanomattakin selvää, että älypuhelimen käyttäminen aiheuttaa enemmän säteilyä kuin perinteinen matkapuhelin. Internetin käyttäminen on merkittävä säteilyn aiheuttaja.

Vuonna 2018 Ranskan säteilyturvakeskus teetti tutkimuksen, jossa huomattiin 16 %:lla älypuhelimista liiallista säteilyä. Tästä johtuen useat puhelinvalmistajat eivät suosittele raskaana olevia tai teini-ikäisiä pitämään älypuhelinta vatsan lähettyvillä.

Yhdysvalloissa on puolestaan tutkittu, että yli kaksi tuntia päivässä älypuhelimen käyttöä voi vaikuttaa negatiivisesti ajattelukykyyn sekä kielellisiin taitoihin.

Mitä tulevaisuus tuo vielä tullessaan?

Teknologia kehittyy vuosi toisensa jälkeen. Digitaaliset laitteet, kuten älypuhelimet kehittyvät hurjaa vauhtia. Kukaan ei voi edes kuvitella, miltä älypuhelimet tulevat näyttämään vuosien 2025 – 2030 välillä. Hyödynnetäänkö puhelimissa tuolloin jo holografiaa? Mene ja tiedä.

Toistaiseksi älypuhelimet kuitenkin helpottavat ihmisten elämää. Älypuhelimella voi hoitaa pankkiasiat missä ja milloin tahansa tai kuluttaa aikaa esimerkiksi pelaamalla. Aika näyttää tulevaisuuden suunnitelmat – ja sitä odotamme innolla.

(Külastatud 212 korda, 1 külastust täna)