Soome kaitsepolitsei: kriitilise taristuga seotud ohud on kasvanud

Soome kaitsepolitsei Supo andmetel on kriitilise taristuga seotud ohud kasvanud. See puudutab luure ja mõjutamisega seotud ohtusid.

Täna neljapäeval, 29. septembril avaldatud rahvusliku julgeoleku ülevaates hindab Supo, et oht on suurenenud Soome NATO liikmeks saamise protsessi ja Venemaa agressioonisõja tõttu, vahendab MTV.

Supo info kohaselt on oht kriitilisele taristule kasvanud nii füüsilises kui ka küberkeskkonnas. Supo hinnangul pole aga tõenäoline, et taristule oleks lähiajal halvav mõju.

Kriitiline taristu tähendab näiteks elektri- ja energiajaotusvõrku ning andmesideühendusi. Taristu potentsiaalsed haavatavused on viimastel päevadel päevakorda tõusnud pärast lekkeid Läänemeres Nord Streami gaasitorudes. Peaminister Sanna Marin ütles eile kolmapäeval, et torusid kahjustati tahtlikult.

Ka Supo juhi Antti Pelttari hinnangul on Nord Streami gaasitorustike lekete põhjustajaks suure tõenäosusega tahtlik tegu.

Ka kevadel võttis kaitsepolitsei julgeoleku ülevaate tegemisel arvesse ohtusid Soome kriitilisele taristule. Kaitsepolitsei juht Antti Pelttari aga kommenteeris toona, et Soome kriitiline taristu on hästi kaitstud.

Pelttari märkis täna pressikonverentsil, et Nord Streami torujuhtme lekete tekitamine eeldas võimekust, mis on vaid riigiasutustel. Võimalikku süüdlast ta aga ei kommenteerinud. Tema sõnul on lekked klassikaline näide valitsuse-poolsetest mõjutamise vahenditest.

Pelttari sõnul on Põhjamaade julgeolekuteenistused teinud lekete tõttu tihedat koostööd.  Teeme kõik endast oleneva, et Soomega seotud kriitiline taristu oleks korras, ütles Pelttari.

Värskes ülevaates hindab Supo, et Soome pakub NATO liikmena Venemaa luureteenistusele senisest enam huvi. Kaitsepolitsei hinnangul on Soome tulevane NATO-poliitika idanaabri luure huviobjektiks ning Venemaa võib püüda saada NATO kohta infot ka Soome kaudu.

Traditsioonilisim Venemaaga seotud luure meetod Soomes on olnud diplomaatilise katte all läbi viidud isikuluure, kuid Supo hinnangul kolib Venemaa oma tegevusi tulevikus veelgi enam küberkeskkonda.

Lääneriikide poolt Venemaale kehtestatud majandussanktsioonid võivad suurendada ettevõtete spionaaži ohtu. Vene riigil on vaja alustada kõrgtehnoloogilist asendustootmist, nendib Supo.

Supo hinnangul üritatakse keelatud tooteid ka Soome kaudu Venemaale eksportida.

Kaitsepolitsei nendib ülevaates, et Venemaa luureteenistused on Euroopas juba agressiivselt käitunud näiteks relvaladude või nende poolt reeturiteks peetavate inimeste suhtes. Supo hindab Soomes sarnaste rünnakute võimalust hetkel väheseks. Teisalt võib Venemaa Supo hinnangul sihikule võtta oma riigi välismaal viibivaid kodanikke.

Viimastel päevadel on olnud palju juttu venelaste Soome reisimisest. Supo kommenteeris käesoleva nädala alguses, et turistiviisaga venelaste saabumine ei ohusta riigi julgeolekut. Supo hinnangul pole Venemaa osaline mobilisatsioon Venemaa reisimisega seotud ohtu oluliselt muutnud.

Kaitsepolitsei värske julgeolekuülevaade keskendub Venemaa tegevusele, kuid Supo info kohaselt on jätkuvalt aktiivne ka Hiina luure, mis sihib Soomet. Nagu varemgi, hindab Supo ka nüüd, et Hiina sihiks on lisaks poliitiliste otsuste tegemisele ka küberspionaaži tipptehnoloogias.

Ühtlasi tuletab Supo meelde, et Hiina infotehnoloogia soetamisel tuleb hinnata, millist konfidentsiaalset infot seadmetes hoitakse. Hiina seaduste järgi on selle ettevõtetel kohustus vajadusel abistada riigi luureteenistusi.

Varjatud luuret ja mõjutamist praktiseerivad Soomes ka teised autoritaarsed riigid peale Venemaa ja Hiina, kuid tegevus on Supo info kohaselt suunatud peamiselt nendest riikidest pärit inimestele, kes viibivad Soomes.

Oma ülevaates hindab Supo terrorismi ohtu Soomes neljapallisel skaalal teisel ehk „kõrgendatud” tasemel. Hinnang on olnud sama alates 2017. aastast, mil kaitsepolitsei oma skaala kasutusele võttis.

Kommentaarid
(Külastatud 282 korda, 1 külastust täna)