Saksamaa pakub Vene väejooksikutele varjupaika

Olukorras, kus Euroopa riigid venelaste ees järgemööda oma piirid sulgevad, ujub Saksamaa vastuvoolu ja on valmis Vene väejooksikutele ehk desertööridele varjupaika pakkuma.

Pärast mobilisatsiooni väljakuulutamist kardavad paljud venelased sõjaväkke võtmist ja seetõttu üritavad nad riigist lahkuda. Saksa siseminister Nancy Faeser teatas, et desertöörid võivad Saksamaal asüüli taotleda.

Vene desertöörid, keda ähvardavad represseerioonid, saavad Saksamaal rahvusvahelise kaitse, ütles siseminister Nancy Faeser väljaandele Frankfurter Allgemeine.

Kõik, kes on Venemaa režiimi vastu ja on seetõttu suures ohus, võivad taotleda varjupaika poliitilise tagakiusamise tõttu. Saksamaa Migratsiooni- ja pagulasameti (BAMF) otsustuspraktikat on juba vastavalt kohandatud. Varjupaiga andmine on aga juhtumipõhine otsus, mille raames tehakse ka turvakontroll.

Saksamaa on juba mitmeid kuid võtnud vastu Venemaa režiimi kriitikuid, keda taga kiusatakse ja ähvardatakse, lisas minister. Venemaa üha jõhkramaks muutuva agressiooniga Ukraina vastu kaasnevad üha suurenevad riigisisesed repressioonid, eriti ajakirjanduse, inimõiguslaste ja opositsiooniliikmete vastu. Faeseri sõnul ei piirdu Venemaa presidendi Vladimir Putini „piiritu põlgus inimkonna vastu” tema enda sõduritega.

Pärast seda, kui Kreml teatas 300 000 reservväelase mobilisatsioonist, üritasid kolmapäeval paljud noormehed Venemaalt põgeneda. Lennud välismaale broneeriti kiiresti täis. Saksa justiitsminister Marco Buschmann ütles: „Kõik, kes vihkavad Putinit ja armastavad liberaalset demokraatiat, on Saksamaale teretulnud.”

Ka Euroopa Komisjoni pressiesindaja rõhutas neljapäeval, et venelastel on õigus taotleda EL-is varjupaika. ELi riikidega tehakse koostööd, et leida ühine lähenemisviis. Juba sõja alguses olid kiriku esindajad nõudnud, et Venemaalt, Ukrainast ja Valgevenest põgenenud desertöörid ja sõjaväeteenistusest keeldujad saaksid Euroopas varjupaika. Põgenemise põhjusena toovad Eritreast pärit varjupaigataotlejad sageli näiteks ajateenistuse ohu.

Ida-Euroopa riigid on aga väejooksikutele varjupaiga andmise vastu. Tšehhi valitsus ei anna varjupaika venelastele, kes Ukrainas sõdimisest keelduvad. Tšehhi välisminister Jan Lipavsky ütles, et mõistab, et venelased põgenevad oma riigist Putini üha meeleheitlikumate otsuste eest. Igaüks, kes ei soovi täita oma kohustusi oma riigi ees, ei vasta veel humanitaarviisa väljastamise tingimustele, ütles Lipavsky. Ka kolm Balti riiki Eesti, Leedu ja Läti ei soovi sõdimise eest põgenevatele venelastele automaatset varjupaika anda.

Kommentaarid
(Külastatud 541 korda, 1 külastust täna)