Naine märkas Soomes, kuidas tema mehe asjad hooldekodust kadusid

Helsingi naine pani kirja asjad, mis tema mehel hooldekodus oldud aja jooksul kadusid. Mõned asjad kadusid jäljetult.

Kaduma läksid sõrmused, kaks pardlit, sularaha, uus habemeajamisvesi, kasutama pidžaama. Lõpuks ka rahakott, vahendab Helsingin Sanomat.

Need olid kõige väärtuslikumad asjad, mis Helsingis Hakaniemi hooldekodus olnud mehel kaduma läksid. Lisaks oli mitmeid vähem väärtuslikke asju.

Naise väitel kadusid asjad nelja aasta jooksul, mis Parkinsoni tõvega mees veetis Helsingi linnale kuuluvas vanurite hooldeasutuses. Hooldeasutus pakkus ööpäevaringset hooldust.

Naine räägib, et kui üritas välja selgitada, kuhu kadusid kaks uut pardlit või kuidas kadus rahakotist raha, siis vastas osakonna töötaja, et ei tea, sest töötajad ei vastuta elanike asjade eest. Öeldi, et vaadake ise oma asjade järele.

Mees polnud mäluhäiretega. Viimastel aastatel ei suutnud ta ise liikuda ja seega oma asju kuhugi mujale viia.

Enamus kadunud asjadest ja sularaha jäidki kadunuks. Osa riietest tulid hiljem välja. Pidžaama kadumine aga tekitab jätkuvalt imestust.

Naine oli jätnud mehele voodile täiesti uue kasutamata pidžaama. See oli mõeldud mehele öösel selga panekuks. Järgmisel päeval tuli naine meest vaatama, aga pidžaamat polnud kusagil. Seda polnud mehele selga pandud, samuti polnud seda pesu hulgas. Hiljem leidis üks hooldekodu töötaja selle kantselei kapist. Kuidas pidžaama kantseleisse sattus, jäigi selgusetuks.

Soomes kaovad hooldekodudes müstilisel kombel paljud asjad. Riided võivad kaduma minna seoses pesemisega, aga muude asjade kadumine on müstika. Hooldekodud pole olnud nõus kadunud asju hüvitama.

Helsingi linnavalitsuse info kohaselt ei suuda hooldeasutused vältida asjade kaotsiminekut. Samas on linnavalitsus valmis kadunud asjad hüvitama. Selleks, et hooldeasutused saaksid asjade eest vastutada, peab aga asjad kirja panema. Juhtumeid vaadatakse läbi ükshaaval. Hüvitatud on näiteks prille ja rõivaid.

Helsingi linna hooldeasutustes tehakse igal aastal 30-40 teadet kadunud asjade kohta. Samas pole lähedastele öeldud, et kadunud asjade eest on võimalik hüvitist taotleda. Hooldekodude töötajad pole olnud kursis asjadega, kui nad on öelnud, et midagi ei hüvitata.

Asjadest ilma jäänud mehe naine ütles, et talle soovitati tuua vähem väärtuslikke asju, et nende kadumine ei tekitaks probleeme. Näiteks on soovitatud osta kasutatud asju. Samas aga peaks olema kehtivate reeglite järgi võimalik tuua hooldekodusse igasuguseid asju, ilma hirmuta, et need võivad kaduma minna.

Kui kahtlustatakse, et asjade kadumisel on pandud toime kuritegu, tuleks teha kuriteoteade. Helsingi politsei uurib praegu mitmeid selliseid juhtumeid. Kahtlustatakse, et üks töötaja on võtnud asju, eriti ehteid ja raha. On mitmeid kannatanuid, kelle asju on võetud. Kahtlusalused kuriteod on toime pandud hooldekodu elanike tubades.

Oma mehe asjade kadumisest teatanud naine pole teinud kuriteoteadet, kuna tal polnud selleks jaksu. Ta rääkis asjast alles siis, kui mees oli juba surnud. Naine räägib, et ta on ise samuti eakas inimene ja tal pole enam kõige jaoks jaksu. Mees oli öeldnud, et teda hakatakse hooldekodus halvasti kohtlema, kui asjade kasumisest teada anda.

Kommentaarid
(Külastatud 4,239 korda, 1 külastust täna)