ELi tippjuhi ootamatu seisukoht: Venemaalt põgenevad venelased tuleks ELi sisse lasta

Kuigi Eesti, Soome ja mitmed teised ELi liikmesriigid on kehtestanud piirangud Venemaalt põgenevatele inimestele, siis soovitab Euroopa Ülemkogu president Charles Michel venelased sisse lasta.

Euroopa peaks lubama sisse riigist põgeneda soovivaid Venemaa kodanikke, ütles Euroopa Ülemkogu president Charles Michel ÜRO Peaassamblees edastatud pöördumises.

New Yorgis toimuva ÜRO kohtumise ajal väljaandele Politico antud intervjuus ütles Michel, et EL peaks näitama üles „avatust nende suhtes, kes ei taha, et Kreml kasutaks neid relvana”.

Kuigi Michel, kes juhib ELi riigi- ja valitsusjuhte esindavat Euroopa Ülemkogu, ütles, et on valmis konsulteerima ELi kolleegidega, kuidas seda saavutada, ütles ta: „Põhimõtteliselt arvan, et … Euroopa Liit [peaks] neid vastu võtma, kees on oma poliitiliste vaadete tõttu ohus. Kui Venemaal on inimesed oma poliitiliste arvamuste tõttu ohus, kuna nad ei järgi Kremli hullumeelset otsust alustada sõda Ukrainas, peame sellega arvestama.”

„Nõustun mõttega, et peaksime väga kiiresti koostööd tegema ja koordineerima, sest see on uus fakt – see osaline mobilisatsioon.”

Micheli kommenteeris olukorda enne esmaspäeval toimuvat ELi suursaadikute kohtumist, mis korraldatakse ELi integreeritud poliitilise kriisireageerimise mehhanismi (IPCR) raames – see võimaldab kriisi ajal kiiret ja kooskõlastatud otsuste tegemist ELi poliitilisel tasandil.

Küsimus, kas lubada venelastel Euroopas varjupaika otsida on keeruline. Sel kuul peatas Euroopa Liit Venemaaga lihtsustatud viisakorralduse lepingu pärast seda, kui mitmed riigid olid vastu Venemaa kodanike piiriületusele ja Euroopas puhkamisele ajal, mil Putini valitsus peab Ukrainas sõda.

Kuid kuna Venemaa kodanikud seisavad nüüd piiril järjekorras, et riigist lahkuda, seisab EL silmitsi vajadusega oma piirid avada.

Tõenäoliselt arutavad suursaadikud esmaspäevasel kohtumisel EL-i võimalusi. Võimaluste hulgas on see, et EL võiks anda teatud saabuvatele Venemaa kodanikele humanitaarstaatuse, mitte pagulasstaatuse. Kui EL aktiveeris märtsis esimest korda oma ajaloos spetsiaalse ajutise kaitse direktiivi, mis annab ukrainlastele õiguse teatud aja jooksul Euroopa Liidus elada ja töötada, siis on vähetõenäoline, et sellist skeemi venelaste puhul rakendatakse.

Eelkõige tunnevad mõned Balti riigid muret selle pärast, et venelastele ukse avamine võib võimaldada Putini-meelsetel isikutel siseneda EL-i. Soome sulges reedel uksed Vene turistidele pärast seda, kui viimastel päevadel on Soome-Vene piirile saabujate arv hüppeliselt kasvanud.

Saksamaa valitsus märkis siiski, et on avatud tõsises ohus olevate Vene teisitimõtlejate vastuvõtmiseks.

„Meie kalkulatsioonid põhinevad olemasolevatel analüüsidel ja võtavad arvesse teiste liikmesriikide vaateid ja muresid,” on kirjas ELi eesistujariigi Tšehhi poolt levitatud dokumendis, millega Politico tutvus enne esmaspäevast kohtumist.

Kommentaarid
(Külastatud 789 korda, 1 külastust täna)