Soome naine leidis unelmate kodu, maksis käsiraha ja siis suri – nüüd ei saa lähedased enam raha tagasi

34-aastane soome naine leidis oma unelmate kodu, maksis ära käsiraha, aga siis suri ootamatult. Kinnisvarafirma müüs elamise teisele ostjale, aga naise lähedastele jäi käsiraha tagastamata.

Helsingis elav Tiima-Maria ja tema elukaaslane plaanisid aprillis kolimist. Väikse eramu eest oli makstud käsiraha ja vana kodu oli müüki pandud, vahendab Helsingin Sanomat.

Enne esimest vana kodu näitamist ostjatele suri Tiina-Maria ootamatult 21. aprillil. See oli lähedastele šokk. Sellest sai alguse ühtlasi lähedaste võitlus kinnisvarafirmaga Kiinteistömaailma.

Naine tegeles ise kinnisvara asjadega, kuna tema elukaaslane ei räägi soome keelt. Pärast tema surma taotlesid lähedased tehingu tühistamist ja käsiraha tagastamist. Lähedastele aga teatati, et tehingut enam tühistada ei saa.

Kinnisvarafirma andis teada, et pakkumine oli jõus vaatamata isiku surmale. Nüüd tuli arutada, kas naise asemel ostab uue elamise tema elukaaslane või teeb seda pärandipesa. Surnud naisel ja tema elukaaslasel aga polnud lapsi ja elukaaslane pole pärija.

Kinnisvarafirma andis teada, et kui tehingut ei toimu, siis tuleb maksta leppetrahvi. Lähedased olid sellest šokeeritud. Sisuliselt jäi kaks võimnalust: kas osta maja välja või maksta leppetrahvi. Selle trahvi summa oli 44 000 eurot.

Tehingut ei sündinud. Lähedased tahtsid võtta ühendust otse maja müüjaga, et asjaolusid selgitada. See aga ei õnnestunud, sest andmed olid salastatud. Kinnisvarafirma neid andmeid välja ei andnud.

Lähedased võtsid advokaadi, et saada 5000 eurot käsiraha tagasi. Käsiraha oli makstud Tiina-Maria elukaaslase kontolt otse kinnisvarafirma kontole.

Maikuus müüdi maja teisele ostjale veel 3000 eurot kallimalt. Kinnisvarafirmalt polnud aga käsiraha kohta mingit infot. Küsimise peale selgus, et leppetrahvi firma ei nõua. Käsiraha aga ei tahetud samuti tagasi maksta.

Kiinteistömaailma on üks Soome suurimatest kinnisvara vahendajatest. See laienes 2021. aastal Balti riikidesse, kui ostis Revalia Groupilt kinnisvarafirma Ober Haus.

On võimalik, et kinnisvarafirma on toimiunud reeglite vastaselt kahel viisil. Esiteks pole makstud tagasi käsiraha enne, kui objekt müüdi uuele ostjale. Hea tava kohaselt ei tohi kinnisvarafirma võtta vastu uusi pakkumisi ega uut käsiraha enne, kui varasem käsiraha on tagasi makstud. Kui käsiraha pole tagastatud ja on võetud vastu uusi pakkumisi, siis on kinnisvarafirma käitunud reeglite vastaselt.

Teine eksimus oli see, et firma ei andnud andmeid maja müüa kohta. Vaidlustes ei tohi kinnisvarafirma tegutseda vaid ühe osapoole huvides ega asuda ise vaidlust lahendama. Kui vahendaja müüja kohta andmeid ei anna, siis ta muutub ise vaidluse osapooleks, mida ta ei tohi teha.

Firma Kiinteistömaailma juht kommenteeris asja üldisel tasemel ja ütles, et üldiselt on nii, et kui ostja teeb müüjale pakkumise ja müüja võtab selle vastu, tekib nende vahel leping. Kahjuks surm lepingut üles ei ütle.

Lähedased aga sooviksid, et kinnisvarafirma maksaks kasvõi mingi osa käsirahast tagasi. Tagantjärele tarkusena aga leiavad nad, et oleks võinud asjadel minna nagu nad läksid. Samas tundus kinnisvarafirma suhtumine imelik.

Kommentaarid
(Külastatud 654 korda, 1 külastust täna)