Kuluttajaliitto kehottaa kilpailuttamaan sähkösopimukset heti

Sähkösopimusten hinnat ovat katossa. Syksyn pimetessä ja talven saapuessa tulevat hinnat nousemaan todennäköisesti enemmän kuin vuosiin. Olisikin paras mahdollinen aikaa viimeistään nyt katsoa omia sopimuksia ja kilpailuttaa ne, jotta talven sähkölaskut saisi mahdollisimman alas omassa taloudessaan. Myös kuluttajaliitto on todennut, että sähkösopimuksia kannattaa vertailla, jos ei sitä vielä aikaisemmin ole tehnyt.

Kannattaa reagoida ennen talvea

Jos sinulla sattuu olemaan edullinen, määräaikainen sähkösopimus, joka on voimassa koko talven läpi, olet periaatteessa onnellisessa asemassa. Myös silloin sähköyhtiöt pystyvät kuitenkin nostamaan hintojaan sopimuksesta riippuen, kunhan kertovat asiasta sopimuksessa kerrottua aikaa ennen.

Kuluttajaliitto on antanut lausunnon, että nyt on aika kilpailuttaa sähkösopimukset ensi talvea varten. On vielä epäselvää, kuinka paljon sähkön hinta tulee muuttumaan, mutta asiantuntijat ovat antaneet lausuntoja, että hinnat ovat pilvissä.

Nyt kannattaa reagoida, sillä sähköyhtiöillä on voimassa ennen talvea erilaiset sähkötarjoukset. Vertailu kannattaa, sillä pidemmällä tähtäimellä voidaan puhua satojen eurojen eroista eri sähköyhtiöiden välillä. Asuit sitten isossa tai pienessä asunnossa, voi sähkölasku nousta kohtuuttoman suureksi.

Paneudu sopimusehtoihin ennen kuin toimit

Kilpailuttamisen lisäksi kannattaa olla tarkka siitä, millaisen sähkösopimuksen on solmimassa. Joidenkin sopimusten kohdalla sähkösopimuksen yhtäkkinen katkaiseminen voi tuoda jopa tuhansien eurojen rikesakon sopimuksen laiminlyömisestä tai rikkomisesta.

Ei ole mukavaa alkaa yhtä aikaa metsästämään uutta sähkösopimusta ja sen lisäksi ottaa lainaa, jotta saa maksettua edellisen sähkölaskunsa rikkeet. Vaikka tarkoitus ei ole pelotella kuluttajaa, on mediassa tullut esiin esimerkiksi yrityksiä, joiden kohdalla on käynyt tällä tavalla.

Toistaiseksi voimassa olevalla sähkösopimuksella on puolestaan irtisanomisaika, jonka johdosta sopimuksen saa irtisanoa 14 vuorokauden kuluessa. Tällä hetkellä kuluttajat ovat silti selkeästi suosineet määräaikaisia sopimuksia sen vuoksi, ettei sähkön hinnan nousua osata arvioida etukäteen tulevalta talvelta.

Hinnan nouseminen on yllättänyt monet

Niin yritykset, kuluttajat, kuin sähköyhtiöt itsekin ovat yllättyneet siitä, miten voimakkaasti maailman tilanne on vaikuttanut sähkön hintaan. Koska sähkön hinta on kysynnän ja tarjonnan kauppaa, ovat sähkön tukkumarkkinat joutuneet koville hintojen puolesta.

Vaikka hinnan nousuun vaikuttavat Venäjän pakotteet, on nousulle myös muitakin syitä. Esimerkiksi sähkön tuonti- ja vientimahdollisuudet ovat parantuneet ja sähkön siirtokaapeleita on valmistunut uusia esimerkiksi Norjasta Saksaan ja Britanniaan.

Tämä on osaltaan vaikuttanut siihen, että vesisähköä on lähtenyt pois alueelta. Myös tuulivoimalat ovat yleistyneet, minkä johdosta sähkön hintojen vaihtelut ovat yleistyneet.

Sekin että kuinka paljon vettä tulee tai onko tuuli miten voimakasta, vaikuttavat todella paljon tuotettavan sähkön määrään. On tavallista, että todella kuivina kesinä sähkön hinta kallistuu. Ja tämänhetkinen tilanne on kallistanut hintaa entisestään.

Näin vaikutat oman sähkölaskusi suuruuteen

Vaikka sähkö tulee olemaan historiallisestikin katsottuna talvella kallista, pystyy omilla valinnoillaan vaikuttamaan oman sähkölaskun suuruuteen. Tärkeintä on tietysti, ettei sähköä kuluta turhaan.

Olisi siis hyvä sulkea kaikki valot ja sähkölaitteet silloin, kun niitä ei tarvitse. Myös johdon poistaminen seinästä voi olla hyvä rutiini, sillä esimerkiksi televisiot saattavat jäädä useammaksi tunniksikin niin sanottuun lepotilaan huomaamatta.

Myös lattialämmitykset ja muut lämmitykset kannattaa laittaa niin pienelle, kuin mahdollista. Jos saat lämpöä jaloillesi villasukilla niin kannattaa miettiä, kannattaako lämpöä pitää kovilla tehoilla. Pukeutumisella ja arjen valinnoilla voi säästää jo pitkän pennin.

Lisäksi on hyvä valita energiatehokkaat sähkölaitteet, jottei sähkönkulutus olisi suurta. Vanhat sähkölaitteet voivat viedä jopa yli puolet enemmän sähköä kuin uudemmat ja A-energialuokan sähkölaitteet.

(Külastatud 340 korda, 1 külastust täna)