Asjatundjad: Ukrainas ootavad ees väga verised lahingud, mille kohta ei pruugi tulla kohe infot

Ukraina väed liiguvad riigi lõunaosas Hersoni oblastis samm-sammult edasi, tõdes nädalavahetusel president Volodõmõr Zelenski.

Ukraina võimud on teatanud üha avalikumalt, et vasturünnakuid korraldatakse riigi lõunaosas Hersoni oblastis, edastas USA mõttekoda Institute for the Study of War (ISW).

Märk suuremast vasturünnakust on see, et Ukraina on raketiheitjate HIMARS abil püüdnud pommitada üle Dnepri jõe minevaid sildu. See on oluline, sest kui Vene väed ei sa neid sildu kasutada, siis on raske tuua üle jõe täiendusi.

Sildade likvideerimisega eraldatakse teisel pool silda olevad Vene üksused, rääkis MTV-le Soome sõjaline asjatundja, kindralmajor Pekka Toveri.

Pärast seda on Toveri sõnul võimalik vallutada tagasi kolmandik Hersoni oblastist. See oleks Ukraina jaoks psühholoogiliselt oluline. See oleks esimene suur ala, mille Ukraina on Vene vägedelt tagasi võitnud.

Seni on Ukraina korraldanud vasturünnakuid põhiliselt riigi kirdeosas Harkivi oblastis ja Ukraina lõunaosas. Kiievi suunal kaotas Venemaa rünnaku algul vallutatud alad, aga siis lahkusid Vene väed vabatahtlikult, rääkis Toveri.

Millal aga alustab Ukraina suurt vasturünnakut? Seda on raske öelda, aga lähinädalatel vasturünnakute hulk tõenäoliselt kasvab, märkis sotsiaalmeedias Austraalia kindralmajor Mick Ryan.

Viimastel kuudel on Ukraina korraldanud mitmeid rünnakuid riigi lõunaosas. Neil on õnnestunud vabastada osa territooriumist, lisas Ryan.

Toveri arvab sama. Tema väitel on Hersoni suunal oodata suuremat vasturünnakut, mida on juba mitu kuud lubatud. Ukrainlaste jaoks oleks seetõttu oluline ajada vastane välja Dnepri jõe põhjaküljelt. Hiljem on jõe ületamine juba väga raske.

Vene väed on kandnud suuri kaotusi, kui on pidanud jõgesid ületama pontoonsildade abil. Seetõttu on Dnepri jõe põhjaosas olevatel Vene vägedel hea positsioon. Kui nad selle kaotavad, on edasine rünnak juba raske.

Teisest küljest on üle Dnepri jõe ründamine palju raskem Ukraina jaoks. Toveri ei usu, et Ukrainal jätkub jõudu jõest edasi tungida.

Ukraina võimalik vasturünnak riigi lõunaosas toimub tõenäoliselt mitmes etapis, märkis kindralmajor Ryan. Tegemist on praeguse sõja suurima vasturünnakuga ning Ukrainal pole võimalik abile vaatamata ressursse kulutada.

Seetõttu on oluline väheste ressursside otstarbekas jagamine. Operatsioon toimub tõenäoliselt mitmes eri faasis.

Ukraina on viimastel nädalatel mitmikraketiheitjatega HIMARS rünnanud lisaks Hersoni oblasti sildadele veel Vene juhtimiskeskusi ja moonaladusid. See raskendab Vene vägede edasi tungimist ja parandab Ukraina väljavaateid.

Lõuna-Ukraina vasturünnak pole ilmselt sõja murdepunkt, aga sellest võiks saada algus, leiab Toveri. Võimalik on Hersoni linna tagasi vallutamine. Ukraina lõuna- ja idaosas on aga suured alad Vene vägede käes. Nende alade tagasivõitmine on juba palju raskem, lisas Toveri.

Kui minna liikuma, siis toimub see sadade kilomeetrite ulatuses. Seal on vaja palju tulejõudu ja õhukaitset. Toveri märgib, et kuigi Venemaa on kandnud suuri kaotusi, on alles veel küllaldaselt vana tehnikat. Samuti on Vene õhujõud heas korras.

Ründamine on palju raskem kui kaitse, tõdeb Ryan. Tema sõnul saab rünnak lõunas olema väga verine. Venemaa on andnud mõista, et hoiab vallutatud aladest kinni. Samas on ukrainlased näidanud sõja käigus, et suudavad mõelda ja võidelda paremini kui venelased.

Mõttekoja ISW andmetel pole Ukraina vasturünnaku ja Vene kaitsetegevuse kohta võimalik avalikest allikatest palju infot saada. Nädalavahetusel andsid Ukraina võimud teada, et kohalikud elanikud ei tohi vägede liikumisest rääkida enne, kui sellest on ametlikult teatatud. Samas on Ukraina võimud vasturünnakust avalikult rääkinud juba mitu kuud. Üksikasju aga pole edastatud.

Ukraina on vasturünnakust rääkinud selleks, et hoida üleval oma võitlejate moraali ning hirmutada vastaseid. Teisalt tahetakse Lääneriikidele anda teada, et saadud abiga ka midagi tehakse.

Kui veebruaris algas Venemaa rünnak Ukraina vastu, siis alguses oli sotsiaalmeedia täis sõjavideoid. Nüüd on neid päris väheks jäänud. Rahvas sai kiiresti aru, et tuleb hoolikalt mõelda, millist infot levitada, kirjutas sotsiaalmeedias Soome sõjaajaloolane Emil Kastehelmi. Video võib anda vastasele olulist infot toimuva kohta. Videos näha oleva relvastuse põhjal saab infot üksuste, nende võimekuse ja asukoha kohta.

Ukraina lõunaosas on rindejoone ja Hersoni linna vahel palju väikseid asulaid. Neis piirkondades võib võim vahetuda ilma, et sellest avalikult teada antaks. Venemaal pole samuti mingit huvi oma vallutustest teada anda, edastab ISW.

Vasturünnak võib Ukraina lõunaosas seega alata öö varjus ja toimuda pikka aega ilma, et avalikkus sellest midagi teaks.

Kommentaarid
(Külastatud 1,328 korda, 1 külastust täna)