Brrrr… Soomes levivad ulatuslikult putukad, kes tungivad inimeste kehaõõnsustesse

Soomes on hakanud ulatuslikult levima putukad – moskiitolased – kes tungivad inimeste kehaõõnsustesse, imevad seal verd ja levitavad ohtlikke haigusi.

Soomes on selle putuka nimetus perhossääski – libliksääsk. Neid on avastatud ulatuslikult Helsingis ja Turus, vahendab Iltalehti.

Varasematel aastatel on seda putukat avastatud Imatras ja Kouvolas. Soomes avastati see putukas esimest korda 2018. aastal ühes Kotkas asuvas meeste tualettruumis. Pärast seda on putukas levinud Helsingi piirkonnas.

Lapi maakonnamuuseumi putukateadlane Jukka Salmela ütles, et arvatavalt on putukas Soome püsivalt elama jäänud ja temast enam lahti ei saa. Leidude suur arv näitab, et need pole ainsad leiud, vaid et neid on sadades eri kohtades.

Moskiitolane on troopikast pärit putukas. Looduses paljuneb see eri õõnsustes ja taimedel. Inimeste puhul aga arenevad vastsed inimeste kehaõõnsustes, näiteks silmades, ninaneelus, soolestikus või genitaalpiirkonnas.

Nii võib juhtuda, kui inimene peseb oma intiimpiirkonda saastunud veega, kus on putuka vastsed.

Salmela ütles, et putukate tung kehaõõnsustesse on piltlik väljend, pigem aitab inimene ise sellele kaasa. Kehv hügieen on üks nende putukate levimise põhjus, aga mitte ainult.

Põhjus pole ainult kehv hügieen. Kanalisatsioonis on alati baktereid, mis toituvad inimeste jääkainetest ja muust. Kanalisatsiooni tuleks iga päev desinfitseerida, et vältida putukate paljunemist.

Samas on võimalik parandada kanalisatsiooni hügieeni ühe lihtsa nipiga. Kui keeta vett ja seda kanalisatsiooni valada, hävivad emase putuka munetud vastsed.

Salmela ei pea putukat eriti ohtlikuks, kuna see pole päris nugiline, kes elab soolestikus.  Kui vastne on silmas, kaasneb sellega ilmselt nii kehv enesetunne, et inimene peab arsti juurde minema. Seal eemaldab arst selle silmast.

Putukate tõrjeasutuse Nopetsi töötaja Petri Metsälä ütles, et on mitmel korral moskiitolastega kokku puutunud. Käesoleval kevadel on olnud juba mitu juhtumit, kus neid putukaid on massiliselt. Nendega on võitlust peetud.

Moskiitolasi esineb seisva veega kohtades. Need võivad olla nii privaatsed kui avalikud kohad. Näiteks trepikojad. Piisab sellest, kui paari nädala jooksul tualetti ei kasutata. Kui leitakse kohad, kus nad paljunevad, siis seal probleem tavaliselt kaob.

Turus leiti moskiitolasi ka eelmisel, 2021. aastal. Ka käesoleval aastal on neid avastatud. Turu linnavalitsusest anti teada, et moskiitolasi on avastatud avalikes ruumides, mistõttu suleti linnale kuuluvad tualettruumid. Need putukad olid aga sellised, mis ei tungi inimeste kehaõõnsustesse.

Kommentaarid
(Külastatud 2,803 korda, 1 külastust täna)