Selline NATO riik saab Soomest: ei baase ega tuumarelva – Soomest saab teistele turvalisuse andja

Soome on turvalisuse andja, kommenteeris Soome rolli NATO liikmena brigaadikindral Juha Pyykönen. Kui Soome liitub NATO-ga, siis tõuseb kõigi teiste riikide turvatase.

Teine asi, mis kaasneb Soome liitumisega, on NATO rolli taastamine algsel kujul ehk kollektiivse kaitse pakkuja Venemaa vastu, märkis Pyykönen intervjuus MTV-le.

Pyykönen näeb, et Soome profiil NATO-s on sarnane sellega, mis tal on Euroopa Liidus. „See tähendab, et me oleme NATOga kokku leppinud ja lubanud, mismoodi me elame. Kui liikmeks astumise taotlus rahuldatakse, saab kokku leppida üksikasjades – näiteks, kas Soome täiendab kriisi ja sõja ajal kellegi võimekust – annab vägesid, võimekust, lennukeid, laevu NATO kasutusse,” ütles Pyykönen.

Igal aastal toimub uus läbirääkimiste voor kõigi NATO riikide vahel, aga ka planeerimist juhtivate NATO institutsioonide vahel – läbi nende on Soome viie aasta pärast peaaegu sellises vormis, nagu seda NATO soovib ja Soome soovib.

Brigaadikindrali väitel saab Soome profiil NATO-s olema sarnane praeguste liikmetega Norra ja Taani, aga ka Rootsiga, mis samuti liikmelisust taotleb.

Oleksin üllatunud, kui leitakse midagi muud, ütles Pyykönen ja lisas, et NATO pole viinud alalisi baase ega tuumarelvi viimati vastu võetud 14 uude liikmesriiki.

Pyyköneni sõnul on Läänemere julgeolek pärast Rootsi ja Soome NATO-ga liitumist parem kui täna.

„Kõigil neljal Põhjamaal on oma relvajõud – kõik samas piirkonnas. Oleme geograafiliselt palli või ringi kujulises asendis. Rootsi on keskel, Norra vaatab põhja, merevägi on tugev, Taani vaatab lõunasse Saksamaa ja Hollandi poole, Rootsi vaatab Baltikumi ja Soome Venemaa poole,” märkis Pyykönen.

Eesmärk on hoida Läänemere julgeolek tasakaalus, isegi kui Venemaa on selle osa. Pyyköneni kirjeldatud põhjamaise „palliga” on Venemaal suurem motivatsioon korralikult käituda.

Pyykönen peab ebatõenäoliseks, et NATO liikmelisus Soome ajateenistusele suurt mõju avaldab. Soome on traditsiooniliselt soovinud säilitada oma tugevat kaitsevõimet. „Suudame jätkuvalt Soomet iseseisvalt kaitsta, isegi kui oleme NATO-s,” ütles ta.

Kommentaarid
(Külastatud 775 korda, 1 külastust täna)