Eestis toimunud rahvusvahelisel küberkaitseõppusel Locked Shields oli edukaim Soome meeskond

Sel  nädalal  NATO  Küberkaitsekoostöö  Keskuse  eestvedamisel toimunud  rahvusvahelisel küberõppusel Locked Shields saavutas parima tulemuse Soome meeskond. Neile järgnesid Leedu-Poola ühismeeskond ning kolmanda koha sai Eesti-Georgia ühismeeskond.

„Võistlus oli väga tasavägine ning rebimine poodiumikohtade nimel tihe. Enim punkte teeninud Soome meeskond suutis oma süsteeme edukalt kaitsta küberrünnakute eest ning nad omasid pidevalt piisavat ülevaadet olukorrast, et kirjutada kvaliteetseid ettekandeid juhtidele. Nad saavutasid keskmiselt kõrgemad tulemused kõigis kategooriates, mis ongi üks Locked Shieldsi olulisi eesmärke. Kõige edukamad on meeskonnad, kes suudavad hästi lahendada kõikide võistluskategooriate väljakutseid, sest laiaulatusliku küberrünnaku korral peavad strateegilised otsustajad ja tehnilised eksperdid tegema koostööd, et lahendada küberrünnaku kõikehõlmavaid tagajärgi ühiskonnale,“ ütles NATO Küberkaitsekoostöö Keskuse küberõppuste juht Carry Kangur.

NATO Küberkaitsekoostöö Keskuse direktor Jaak Tarien sõnas täna võitjaid välja kuulutades, et eile Eesti riigiasutuste, nende seas ka NATO Küberkaitsekoostöö Keskuse veebilehe vastu toimunud küberrünnakud näitavad selgelt õppuse vajalikkust ja asjakohasust tänases julgeolekuolukorras.

„Kõik 24 osalevat meeskonda võivad pidada end võitjaks, sest usun, et nad lähevad õppuselt koju väärtusliku õpikogemusega, mida ainult Locked Shields suudab pakkuda. Siin õppusel saavad meeskonnad erakordse võimaluse oma oskuseid turvalises, aga elulises keskkonnas ja parimate tehnoloogiate najal proovile panna. Igal aastal näeme, kuidas osalevate meeskondade tase tõuseb. Nad muutuvad aastast aastasse oma tegevuses organiseeritumaks, nende juhtimisoskused paranevad ning nad suudavad aina edukamalt integreerida meeskondades tehnilisi ja mittetehnilisi oskusi,“ sõnas Tarien.

Kokku oli tänavu õppuse mänguvõrgus rohkem kui 5500 virtuaalset süsteemi ja reaalajas viidi läbi enam kui 8000 rünnakut. Lisaks pidid meeskonnad lahendama strateegilisi ülesandeid, kirjutama situatsiooniraporterid, viima läbi digiekspertiisi, lahendama õigusküsimusi ning reageerima infooperatsioonidele.

Sel nädalal korraldas Tallinnas asuv NATO Küberkaitsekoostöö Keskus (CCDCOE) seni suurima partnerite ringiga üle maailma ainulaadset rahvusvahelist küberkaitseõppust Locked Shields. Lisaks keskuse liikmesriikidele panustavad õppuse õnnestumisse NATO, Kaitseministeerium, Kaitsevägi, Sihtasutus CR14, Siemens, TalTech, Clarified Security ja Arctic Security. Väga olulise panuse on andnud ka Microsoft, the Financial Service Information Sharing and Analysis Center (FS ISAC), SpaceIT ja Fortinet.

Kommentaarid
(Külastatud 150 korda, 1 külastust täna)