Soome majanduse kasvu hoog rauges

Soome sisemajanduse kogutoodang jätkas 2021. aasta kolmandas kvartalis kasvu, kasvades eelmise kvartaliga võrreldes 0,8 protsenti. Kasv pidurdus teisest kvartalist, mil SKP kasvas 2,2 protsenti kriisieelsele tasemele.

Kasv jätkus ka mujal Euroopas. Eurostati koostatud esialgsetel andmetel kasvas EL-i sesoonselt korrigeeritud SKP kolmandas kvartalis eelmise kvartaliga võrreldes 2,1 protsenti. Rootsis ja Saksamaal oli kolmandas kvartalis kasv 1,8 protsenti, edastas Statistikakeskus.

Tööstuse lisandväärtuse maht jätkas III kvartalis kasvu. Tööstustoodete hinnad tõusid III kvartalis järsult ja lisandväärtus jooksevhindades kasvas mahust kiiremini. Üldiselt on koroona negatiivne mõju tööstusele jäänud tagasihoidlikuks.

Teenindussektoris kasvasid III kvartalis koroonakriisist oluliselt mõjutatud transport, majutus ja toitlustus. Koroonaolukorra taas halvenedes jätkub ka aasta lõpupoole ebakindlus majutus- ja toitlustus- ning transpordisektoris. Koroonakriis on avaldanud mõju ka kunsti-, meelelahutus- ja vaba aja sektoris.

Teenustest on koroonakriisist hästi läbi tulnud jaekaubandus ning info- ja sidesektor. Kolmandas kvartalis oli aga kaubandus eelmise kvartaliga võrreldes languses.

Enne koroonakriisi sõltus majanduskasv eelkõige eratarbimise kasvust. Eratarbimise maht kasvas 2021. aasta kolmandas kvartalis eelmise kvartaliga võrreldes 1,3 protsenti ja aastaga 3,1 protsenti. Eratarbimise suurem kasv oli näha juba teises kvartalis, mil pärast koroonat põhjustatud langust normaliseerus ka teenuste tarbimine. Koroonakriisi alguses oli eelkõige teenuste eratarbimine selgelt alla normi.

Kolmandas kvartalis kasvas ekspordi maht eelmise kvartaliga võrreldes 4,1 protsenti ja aastaga 9,4 protsenti. Import suurenes eelmise kvartaliga võrreldes 2,9 protsenti ja aastaga 6,1 protsenti. Selgelt tõusevad nii ekspordi- kui ka impordihinnad.

Ka tarbijahinnad on tõusnud. Ühtlustatud tarbijahindade indeksi järgi oli Soomes oktoobris inflatsioon 2,8 protsenti. Euroala inflatsioon oli oktoobris esialgsetel andmetel 4,1 protsenti.

Hõivatute arv kasvas III kvartalis 2,1 protsenti ja töötundide arv aastaga 1,2 protsenti. Tööhõive langes 2020. aasta kevadel koroonakriisi tagajärjel veidi alla 70 protsendini ja saavutas madalseisu 2020. aasta juunis 69,6 protsendi juures. Sellest ajast alates on trend jätkanud tõusu 72,7 protsendini 2021. aasta oktoobris.

Majandusväljavaated näitavad aga kasvu aeglustumist. Tööstuse uute tellimuste väärtus on aasta-aastalt jätkanud selget kasvu, kuid viimastel kuudel on areng seisma jäänud, eriti paberitööstuses. Uusehituse väljavaade kolmandas kvartalis nõrgenes, kuupmeetrites mõõdetavate ehituslubade arv vähenes aastaga 12,1 protsenti. Ettevõtete kindlustunne oli oktoobris endiselt tugev, kuid tarbijate ootused Soome majandusele on novembris nõrgenenud.

Kommentaarid
(Külastatud 186 korda, 1 külastust täna)