Skandaal Soomes: telesaates kasutati n-sõna, isegi heategevus on rassistlik

Soomes on tekitanud elevust Yle saade, kus astronoomiaprofessor Esko Valtaoja ütles kaks korda n-sõna. Sellest tundis end puudutatuna teine saatekülaline, võrdõiguslikkuse eestkõneleja ja ajakirjanik Renaz Ebrahimi.

Valtaoja kasutas n-sõna selgitamaks, et on suur vahe, kas rääkida kusagil hüppavatest neegritest või Pipi Pikksuka neegrikuningast.

Ebrahimi aga ei hakanud üldse sel teemal arutlema, vaid ütles, et tunneb end halvasti, kui valge inimene kasutab pruuni inimese kõrval n-sõna ja ta võrdles n-sõna kasutamist teise inimese löömisega.

Saates oli teemaks nn cancel-kultuur, mis tähendab viimasel ajal levinud tava, kus hakatakse täielikult vältima inimesi, kes käituvad rassistlikult.

Valtaoja üritas saates seletada, et tema eesmärk on olnud maast madalast luua paremat maailma, kus ka teise nahavärviga inimestel oleks hea elada ja olulised pole üksikud sõnad, vaid see, kuidas neid kasutatakse, olulised on teod.

Selle peale ütles Ebrahimi, et see on täiesti lubamatu, kuidas cancel-kultuuris süüdistatakse feministe ja antirassiste ning ta küsis Valtaojalt, millised on need teod.

Kui Valtaoja vastas, et käis nädal tagasi Tamperes ja osales päev otsa ninapäeva üritustel (ninapäeva käigus kogutakse raha vaeste riikide lastele), siis ütles Ebrahimi, et ka ninapäev on probleemne, kuna aitab säilitada kannatuste kuvandit.

Valtaoja ütles selle peale, et kui kõik see heategevus, mis ta on elu jooksul teinud on rassistlik, siis ei oska ta muud teha kui käsi laiutada.

Saates tuli välja ka üks vastuolu. Ebrahimi ütles, et see ongi normaalne, kui inimesed tunnevad end ebamugavalt, sest ebamugavus toob lõpuks kaasa võrdõiguslikkuse. Kui aga Valtaoja kasutas n-sõna, siis ütles Ebrahimi, et see on lubamatu, kuna ta tundis end ebamugavalt.

Kommentaarid
(Külastatud 1,030 korda, 2 külastust täna)