Soome nahahaiguste arst ei istuks kunagi avalikule WC-potile, sealt võib saada ka koroona

Soome bakterioloogia professori Pentti Huovineni väitel võib avalikus tualetis istudes saada kõige tõenäolisemalt mõne kõhuhaiguse.

Neid haiguseid põhjustavad näiteks rotaviirus ja noroviirus. Ka koroona võib levida väljaheidete kaudu, vahendab Iltalehti.

Kõhulahtisust põhjustavad haigused levivad aerosoolidena õhus. Seetõttu tasub WC-poti kaas enne vee peale laskmist kinni panna.

Mikroobid levivad aerosoolidena WC-poti ümbrusse, samuti WC-poti kaanele, kus need puutuvad kokku nahaga. Kõhulahtisuse põhjustajad aga ei tekita naha-probleeme. Korralik kätehügieen pärast tualetis käimist välistab mikroobide jõudmise suhu.

Nahk võib saada kannatada, kui tagumiku nahk on katki. Terve nahk suudab eri nakkusi ära hoida.

Soome nahahaiguste haigla nahahaiguste arst Carl Kyrklund ütles, et tema vastuvõtule tuleb palju inimesi tagumiku seenhaigustega. Need saab küll tõenäolisemalt riietusruumi või ujula pingilt, aga tagantjärele on seda raske kindlaks teha. Naha mädane põletik ja sügelised võivad samuti kanduda üle pindadelt.

Karvanääpsu põletik ise pole nakkav, vaid on seotud naha haudumisega. Tagumikul olevad vistrikud võivad   olla seotud kuiva nahaga ja needki pole nakkavad.

Mida siis tualetis tuleks teha, et nakkust ära hoida? Professor Huovinen soovitab hinnata tualeti üldist puhtust. Kyrklund aga soovitab prill-lauale mitte istuda. Avalikus tualetis ei tea kunagi, kes seal enne on istunud. On haigusi, mis levivad pindade kaudu, ja pole mõtet riski võtta, märkis ta.

Ihotautilääkäri ei koskaan istuisi yleiselle wc-pytylle – “Riski on turha ottaa”

Ihotautilääkäri välttäisi yleisen wc-tilojen pöntöille istumista, bakteeriopin professori puolestaan kehottaa käyttämään harkintaa siisteyden mukaan. Julkisten wc-tilojen renkailla istuminen ei varmasti ole se kaikista steriilein valinta, mutta toisinaan pöntölle istahtaminen on paikasta riippumatta lähes välttämätöntä. Urbaanin legendan mukaan wc-istuimen renkaan bakteerit voivat olla takapuoleen ilmestyvien ikävien näppylöiden syypää.

Kommentaarid
(Külastatud 1,545 korda, 1 külastust täna)