Uus häda Portugalis ja mujal: lapsed haigestuvad kõik korraga raskelt, aga mitte koroonasse

Portugalis ja mujal Euroopas ning USA-s on täheldatud uut häda: lapsed haigestuvad raskelt, aga seda mitte koroonasse, vaid muudesse viirushaigustesse.

Põhjus on selles, et laste immuunsüsteem vajab arenguks kokkupuudet kõikvõimalike bakterite, viiruste ja muude mikroorganismidega. Koroona ajal aga olid need kokkupuuted pärsitud karmide sanitaarnõuete tõttu, vahendab Portugal Resident.

Lapsed, eriti aga väikelapsed on muutunud väga vastuvõtlikuks kõikvõimalike haiguste suhtes. Iroonilisel kombel ohustavad koroonapandeemia ajal sündinud lapsi viiruslikud hingamisteede haigused, mis on laste jaoks ohtlikumad kui koroonaviirus SARS-CoV-2. Olukorras, kus SARS-CoV-2 võib lastel põhjustada kõigest kerge haigestumise, võib viiruslik hingamisteede haigus tuua kaasa raskekujulise bronhiidi, mistõttu satuvad paljud lapsed haiglasse.

Selline asi, kus lapsed satuvad haiglasse on juba juhtunud Portugalis ja mujal Euroopas, samuti USA-s. Seda nähtust kutsuvad asjatundjad „nõrgenenud immuunsuseks”. Käesoleval aastal on väikelastel olnud palju enam haiglaravi nõudvaid haigestumisi, mis pole seotud koroonaga. Asjatundjad hoiatavad, et kui lapsi hoida jätkuvalt steriilsetes tingimustes, siis kannatab nende immuunsus. Arstid võrdlevad laste praegust olukorda kasvuhoones kasvanud taimedega, mis on õrnemad kui looduses kasvanud taimed.

Asjatundjad kardavad, et kui juba praegu paljud lapsed haigestuvad raskelt, siis muutub olukord palju halvemaks külmematel kuudel. Inglismaal näiteks kardetakse, et talveperioodil satub haiglasse 20-50 protsenti lapsi rohkem kui tavaliselt. See tähendab, et laste intensiivravi kohtade arvu tuleb mitmekordistada. Eriti tähelepanelikult jälgitakse olukorda Uus-Meremaal, kus terved haiglate operatsiooniosakonnad on muudetud lasteosakondadeks.

Asjatundjate väitel vajavad lapsed esimese 2-3 eluaasta jooksul immuunsüsteemi arenguks kokkupuudet erinevate haigusetekitajatega. Nüüd on aga need lapsed elanud praktiliselt 2 aastat pandeemia tingimustes, kus kokkupuude eri haigusetekitajatega on olnud pärsitud. Ohustatud on ka vanemad lapsed, kelle immuunsüsteem pole samuti pikka aega haigusetekitajatega kokku puutunud. Kui talvel piirangud järsku kaovad, siis võib seda võrrelda olukorraga, kus teleka ees istunud inimesed tormavad järsku maratoni jooksma.

Samas loodetakse, et lapsed, kes on pidanud elama koroona tõttu maskistatud ja steriilses maailmas, saavad oma immuunsüsteemi korda eeloeva talve jooksul.

Kommentaarid
(Külastatud 6,089 korda, 1 külastust täna)