Soomele mõeldud kaitsevahendid lõigati eelmisel kevadel vahelt ära, liikusid mujale

Soomes oli eelmisel kevadel suur puudus kaitsevahenditest ja osaliselt oli põhjus selles, et Soome tellitud kaitsevahendid võeti vahelt ära.

Kaitsevahenditega oli eelmise, 2020. aasta kevadel rohkem probleeme kui sellest on avalikkuses räägitud. Näiteks liikusid Soomele mõeldud maskid ja muud kaitsevahendid Saksamaale, Prantsusmaale, Hollandisse, Hiinasse ja USA-sse, vahendab MTV.

Nendes riikides asuvad tehased ja suured laod. Kõige hullemal ajal eelmisel kevadel veeti Soomes kaitsevahendeid kiirabiautodega ühest piirkonnast teise. Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonnal HUS jäi kõige kriitilisemal ajal väga palju kaitsevahendeid saamata. Pandeemia algul jäid maskid tulemata suurtest Euroopa Liidu riikidest.

Põhja-Pohjanmaa ravipiirkonnas jäi tulemata kümneid tellimusi. Tellimus oli juba edastatud, aga keegi lõikas kauba vahelt ära ja hind oli määrav. Näiteks kirurgimaskide hind kerkis 2-3 euro peale, kui nende tavahind on 5 senti tükk. Kõige enam lõigati kaupa vahelt ära Saksamaal, Prantsusmaal ja Hollandis.

Soomes elati eelmisel kevadel kaitsevahendite osas peost suhu. Kaitsevahendeid veeti kiirabiautodega ühest ravipiirkonnast teise.  Ainuüksi HUS-il kulus näomaske nädalas miljon ning kindaid 3 miljonit. Nõudlus kasvas kohati tavapärasega võrreldes 100-kordseks. Senistelt partneritelt polnud võimalik vajalikke vahendeid saada, seetõttu tuli asju otsida mujalt.

Eelmise aasta metsikul kevadel juhtus isegi seda, et lennuk muutis marsruuti ja Soome tellitud kaup vahetas lennu ajal omanikku ning suundus teise riiki, kus maksti kauba eest rohkem. Väga palju liikus kehva kvaliteediga kaupa, seetõttu tuli enne kvaliteeti kontrollida, kui kauba eest maksti.

Palju kaupa jäi tulemata Euroopa suurtest riikidest. Mingit solidaarsust polnud, igaüks ajas oma asja. Hiljem panid ravipiirkonnad Soomes seljad kokku ja tellisid korraga rohkem, siis jõudsid saadetised kohale.

HUSi logistikajuht Jyrki Putkonen ütles, et kriisist oli palju õppida, eriti seda, et Euroopa Liidu koostöö on olemas vaid paberil, tegelikus hädaolukorras seda ei eksisteerinud. Seetõttu oleks Soome jaoks kasulik hoida elus kaitsevahendite tootmist.

MTV andmetel konfiskeeris üks suur Euroopa riik eelmisel kevadel märtsikuus Soome jaoks mõeldud 50 000 FFP-3 respiraatorit. Samal ajal valitses Soomes kaitsevahenditest suur puudus. Tellimus oli tehtud juba 2020. aasta jaanuaris ja Inglismaal valmistatud tooted pidi kohale toimetatama märtsis. Transpordifirma aga teatas, et ei saa kaupa Soome tuua. Maskid konfiskeeriti riigis, kus nad parasjagu olid. Selles riigis olid ametivõimud teatanud, et maskid riigist välja ei liigu ja kõik. Samasuguseid juhtumeid oli Euroopas mitmete riikidega.

Tooted jõudsid Soome alles 4 nädalat hiljem aprillikuus. Tol ajal oli aga iga nädal kriitilise tähtsusega. Kuivõrd suured riigid hädaolukorras enam väikestega ei arvesta, peaks Põhjamaad tegema kaitsevahendite osas rohkem koostööd. Soomes võiks näiteks kaitsevahendeid toota ka teiste riikide jaoks. Arutatud on ka kaitsevahendite tooraine säilitamist.

Kommentaarid
(Külastatud 288 korda, 1 külastust täna)