Kerava muutus üheks suuremaks koroonakoldeks Soomes – kuidas see juhtus?

Kerava linn on muutunud üheks suuremaks koroonakoldeks Soomes, edestades naabruses asuvat Helsingit, Espood ja Vantaad.

Keravast suurem on nakatumine Soomes vaid Koski TI vallas (Soome edelaosa), kus viimase kahe nädala jooksul on olnud 607,4 nakatumist 100 000 elaniku kohta (Soome keskmine on 142). Keraval on see number 371,6. Helsingis on vastav number 364, vahendab Helsingin Sanomat.

Koski TI vald on väike, kõigest 2300 elanikuga, mistõttu võib mõni nakatunud inimene numbri suureks ajada. Keraval elab ligi 37 000 inimest, mis tähendab, et koroona probleem on tõsisem.

Kerava on probleemne ka seetõttu, et koroona olukord seal halveneb, samas kui mitmel pool mujal paraneb. Nakatumiste arv on Keraval kasvanud nädala aja jooksul. Helsingis, Vantaal ja Espoos on aga arv vähenenud. Helsingis on tänase laupäevase seisuga viimase kahe nädala nakatumiste arv 364, seda 100 000 elaniku kohta. Veel nädal tagasi oli see 480.

Kerava linnapea Kirsi Rontu ütles, et kõik oli hästi, nakatumiste arv hakkas juba alla tulema, kui järsku tuli kasv. Nakatumised kasvasid ühe nakkuseahela tõttu. Kahe nädalaga tuvastati Keraval 137 nakatumist, neist üle 50 olid seotud ühe ahelaga. Nakatumine sai alguse seoses vaba aja tegevusega, edasi nakatusid pereliikmed, sõbrad ja sugulased. Tegemist oli kergesti nakkava Briti mutatsiooniga.

Keraval on aga epideemia tõrje tõhus ning jälitustöö toimib ladusalt. Eile reedel tuli juurde 10 nakatumist ning kõik nakkusega kokku puutunud tehti kohe kindlaks. Enamasti saadakse kätte 80-90 protsenti nakkusega kokku puutunutest. Kahe nädala jooksul on olnud 20 nakatumist, mille allikas pole teada.

Kerava inimesed käivad tööl Helsingis, mistõttu paljud nakatumised on sealt pärit. Epideemia kontrolli raskendab see, et paljud haigusnähtudega inimesed viivitavad testile minekuga. On olnud juhtumeid, kus haigusnähud on olnud mitu päeva enne testile minekut. Selleks ajaks, kui testi tulemus on teada, on haigus juba saanud levida, sest inimene muutub nakkusohtlikuks paar päeva enne haigusnähtude ilmnemist.

Kerava juhtiv peaarst Olli Huuskonen ütles, et testile tuleb koheselt minna väikseimategi haigusnähtudega. Arsti väitel on koroona-aja põhimõte see, et mitte kellegagi kohtumist ei saa pidada ohutuks, nakkuse võib saada igalt poolt.

Tartunnat | Kymmeniä ihmisiä sairastuttanut tartuntaketju teki Keravan epidemiatilanteesta yhden maan pahimmista

Keravalla ilmaantuvuusluku ohitti Helsingin, Espoon ja Vantaan luvut. Koronavirus on sairastuttanut ihmisiä Keravalla niin tiuhaan, että kaupunki on juuri nyt yksi maan pahimmin epidemian koettelemista paikkakunnista. Vain Koski TL:ssä on suurempi ilmaantuvuusluku kuin Keravalla. Ilmaantuvuusluku kertoo, paljonko covid-19-tapauksia on kahdessa viikossa sataatuhatta ihmistä kohti. Koski TL:ssä tuorein ilmaantuvuusluku lauantailta oli 607,4, kun Keravalla se oli 371,6.

Kommentaarid
(Külastatud 1,284 korda, 1 külastust täna)