Soome valitsus on leidnud viisi, kuidas teha piiril massilisi koroona sundtestimisi

Soome valitsus on olnud hädas, kuidas teha piiril massisilisi koroona sundtestimisi nii, et see ei läheks vastuollu põhiseadusega. Nüüd on lahendus leitud.

Vastavat seaduseelnõud ette valmistava sotsiaal- ja terviseministeeriumi andmetel lahendatakse asi nii, et volitused kehtestada massilisi koroona sundtestimisi antakse piirkondlikele ametivõimudele. Nii ei lähe see vastuollu Soome põhiseadusega, vahendab Helsingin Sanomat.

Seaduseelnõu varasemas versioonis puudutas sundtestimine tervet riiki ja see ei läinud parlamendi põhiseaduskomisjonist läbi. Nüüd antakse volitused kohalikele ametivõimudele ja meetmed võivad olla Soome eri osades erinevad.

Piirkondlikud ametivõimud kehtestavad tingimused, mille puhul massilisi sundtestimisi tehakse. Ametivõimud peavad testi tegemise kohustuse ära põhjendama ja see peab vastama terviseameti soovitusele.

Kohalikud ametivõimud saavad kehtestada ka tingimused, mille puhul pole vaja sundtesti teha, näiteks juhul, kui hiljuti on tehtud negatiivne koroonatest, COVID-19 on läbi põetud või on olemas vaktsineerimistõend.

Selline lahendus oleks püsiv ja ei puudutaks ainult koroonat. Lahendus vajab veel õiguskantsler Tuomas Pöysti hinnangut. Eelnõu tahetakse parlamendile üle anda eeloleval reedel valitsuse erakorralisel istungil.

Eelnõud täiendatakse veel sätetega, et sundtestimise võivad määrata ka kohalikud ravipiirkonnad ja omavalitsused. Valitsuse eesmärk on olnud riiki sisenejaid võimalikult palju testida. Praegune seadusandlus ei võimalda massilisi testimisi.

Kui reisija ei soovi lasta testi teha, siis hindab kohalik nakkushaiguste arst, kas määrata isik karantiini. Karantiini määramine on võimalik juba praeguse seadusandluse alusel.

Massilist sundtestimist võimaldavat seaduseelnõud on ette valmistatud juba pikalt. Esimene, toona transpordi- ja kommunikatsiooniministeeriumis ette valmistatud eelnõu kukkus parlamendi põhiseaduskomisjonis läbi juba sügisel. Pärast seda on eelnõu ettevalmistamisega tegelenud sotsiaal- ja terviseministeerium. Nüüd on valitsus otsustanud minna kindla peale välja ja seetõttu abistavad seaduse väljatöötamisel justiitsministeeriumi spetsialistid.

Koronavirus | STM on löytänyt ratkaisun laajoille pakkotestauksille rajoilla, päätösvalta alueille

Hallitus antanee esityksen eduskunnalle perjantaina, jos se läpäisee oikeuskanslerin arvion. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on keksinyt ratkaisun, jolla laajat pakolliset koronatestaukset rajoilla voisi toteuttaa siten, että se läpäisi perustuslailliset vaatimukset. Ero aiempaan esitykseen on STM:ssä lakia valmistelleen johtaja Jari Keinäsen mukaan lähinnä se, että aluehallintovirastot (avit) tekisivät päätökset toiminta-alueillaan.

Kommentaarid
(Külastatud 10,686 korda, 1 külastust täna)