KUUM: Soome valitsus edastas koroona sundtestimist võimaldava seaduseelnõu parlamendile – testist keeldujaid võib oodata vangla

Soome valitsus andis teada, et edastas piiril koroonaviiruse suhtes sundtestimist võimaldava seaduseelnõu parlamendile.

Tegemist on kahe pügala muutmisega nakkushaiguste seaduses. Seaduse paragrahvi 16 muudatus puudutab võimalust piirkondlikul valitsusasutusel ja arstil teha kohustusliku tervisekontrolli otsus ning paragrahvis 22 nakkushaigusega kokku puutunud ja nakatunud isiku kohustust enda kohta teavet anda.

Seaduseelnõuga täpsustatakse piirkondliku valitsusasutuse võimalust tellida kohustuslik tervisekontroll, mis võib hõlmata näiteks koroonaproovi. Lisaks on omavalitsuse ja ravipiirkonna nakkushaiguste eest vastutaval arstil õigus langetada otsus üksikisiku kohustusliku tervisekontrolli kohta.

Muudatus selgitab kehtivaid tervisekontrolli regulatsioone ning tugevdab ja kiirendab tööd nakkushaiguste tõrjumisel.

Tervisekontroll muutub kohustuslikuks Soome saabumisel

Ohtliku nakkushaiguse levikut saab tõhusalt ära hoida piirkondliku haldusameti otsusega kohustusliku tervisekontrolli kohta.

Tervisekontrollis osalemine võib olla kohustuslik näiteks teatud riigist teatud ajal Soome saabuvatel inimestel või teatud töökohal olevatel töötajatel. Piirkondlikud ametiasutused teevad omavahel koostööd.

Näiteks võib COVID-19 epideemia ajal piirkondlik ametiasutus teha otsuse kohustusliku tervisekontrolli kohta lennujaamas. Piirkondlik ametiasutus võib oma otsuses tugineda piirkondlikule epideemia olukorrale ning määrata, millal ja millises ulatuses saab kohustuslikuks tervisekontrolliks kasutada tervishoiutöötajaid. Seega saab personali suunata sinna, kus see on vajalik nakkuste leviku tõkestamiseks, kahjustamata muid tervishoiutegevusi.

Kui isik keeldub kohustuslikust tervisekontrollist osa võtmast, võib teda karistusseadustiku (39/1889) 44. peatüki 2. paragrahvis sätestatud tervishoiukuriteo eest trahvida või vangistada maksimaalselt kolmeks kuuks.

Nakkusega kokku puutunud ja nakatunud peavad andma infot

Isik, kes on haigestunud, kokku puutunud või kelle puhul on alust kahtlustada ohtliku nakkushaigusega nakatumist, on kohustatud andma teavet enda kohta asja uurivale tervishoiutöötajale.

Muudatus tugevdab ametivõimude võimet takistada nakkushaiguste levikut ja hõlbustab kontaktsete jälitamist. Lisaks võimaldab see nakkushaiguste leviku ennetamise ja jälitamise osana paremini kasutada erinevaid infosüsteeme ja tarkvara (nt Finentry). Kehtiva nakkushaiguste seaduse kohaselt on andmete kogumine olnud vabatahtlik.

Kommentaarid
(Külastatud 4,627 korda, 1 külastust täna)