Inglismaal on tõusnud küsimus: Kas Venemaa lasi Estonia põhja?

Inglismaal on tõusnud seoses uue Estonia huku teemalise dokumentaalseriaaliga küsimus, kas Venemaa lasi Estonia põhja. Pole saladus, et Estonial veeti Vene sõjatehnikat ning Venemaa oli ähvardanud vastumeetmetega.

Seriaalis on välja toodud info, et Vene tehnikat veeti laeval Briti luureteenistuse MI6 tellimusel. Kahtlusi äratab ka see, et Suurbritannia liitus laeva hauarahu kokkuleppega, kuigi riik ei asu Läänemere ääres ja laeval oli ainult kaks briti kodanikku, kellest üks pääses ja teine hukkus, vahendab Daily Mail.

Seriaalis on välja toodud, et laeva parempoolsel küljel on laeva kere sees suur, 4 meetri pikkune ja 1,2 meetri laiune auk. Seda auku laevahuku uurimiskomisjon välja ei toonud. Uurimiskomisjoni aruandes oli välja toodud, et laev uppus, kuna vöörivisiir tuli ära ja autode mahasõidu ramp läks lahti ning sealt valgus vesi autotekile. Seriaalist aga selgub, et ramp oli kinni ja sealt tuli sisse väga vähe vett.

Kahtlusi äratab see, et laev uppus kõigest 25 minutiga. See oli põhjus, miks nii palju reisijaid hukkus. Nii kiire uppumine ei tohiks olla kaasaegsete laevade puhul võimalik. Laev aga vajus ahter ees kiiresti põhja.

Norras elav Rootsi ajakirjanik Henrik Evertsson kasutas seriaali tegemisel veealust drooni, et laeva keret filmida.

Laeval oli uppumise ajal 989 inimest, kellest ainult 137 pääses. 852 hukkus. Laev oli olnud merel 5 tundi, kui kapten Arvo Andresson märkas, et laev hakkas ootamatult paremale poole kalduma. Auk laeva keres asub just paremal pool. Laine kõrgus merel oli 6 meetrit, mida on palju, aga mis pole midagi enneolematut. Öösel kell 1.50 vastu 28. septembril 1994. aastal oli 157 meetri pikkune laev täiesti külili kaldunud. Vahetult enne seda oli meeskond saatnud välja viimased Mayday-kutsungid.

Ajaks, mil teised laevad sündmuskohale jõudsid, oli Estonia juba merepõhja vajunud. Estonia lamab 80 meetri sügavusel – see pole suur sügavus, aga sellele vaatamata otsustati ohvrid välja toomata ja laev merepõhja jätta. Samas sarnaste lennukikatastroofide puhul tuuakse ka ookeanisügavusest välja kõik tükid, olenemata sellest, kui palju see maksma läheb. Estonia puhul oli tegu suurima Euroopa laeva õnnetusega alates Titanicu hukkumisest.

Dokumentaalseriaalis kinnitab endine Briti salateenistuse MI6 agent Richard Tomlinson, et laeva hukkumise põhjus oli Vene sõjatehnika vedu. Tegemist oli Vene uusi tiibrakette puudutavate materjalide veoga. Venemaa oli enne seda Lääneriike hoiatanud võimalike tagajärgede eest.

Üks pääsenutest Carl Eric Reintamm ütles seriaalis, et nägi laeva kõrval meres heledat laiku. See võis olla allveelaev. Autoteki all kajutis olnud Reintamm ütles ka seda, et nägi, kuidas vesi tuli sisse altpoolt, mitte ülevalt autotekilt.

Seriaalis kinnitavad mitmed tunnistajad, kuidas nad nägid, kuidas sõjaväe veokid sõitsid enne väljumist laevale. See oli ka põhjus, miks laeva väljumine hilines.

Briti kodanikust ellujääja Paul Barney rääkis, et kui ta varem ei uskunud seda, et Venemaa võis laeva põhja lasta, on tal nüüd tekkinud kahtlused. Küsimus on selles, mis tekitas laeva keresse nii suure augu ja miks seda auku varem varjati. Sellele küsimusele vastust ei ole.

Film unveils evidence which could reveal why Estonia sank killing 852

Estonia sank overnight in the Baltic Sea back in 1994 killing 852 people on board It was the second deadliest peacetime sinking of a European ship since Titanic Treaty declared site a marine grave and prohibited any exploration of the wreck Swedish filmmaker Henrik Evertsson, 33, says he used drone

Kommentaarid
(Külastatud 4,944 korda, 2 külastust täna)