Soomlased müüvad Eesti kaudu õllekohvreid hinnaga 4 eurot tükk – kuidas on see võimalik?

Koroona-aasta on suurendanud plahvatuslikult alkoholi veebimüüki välismaalt Soome. Viinikauppa.com on Eestis registreeritud soome veebikaubamaja, mis müüb alkoholi posti teel. Kliendid ostavad kauba Viinikauppa veebiküljel, organiseerivad ise transpordi sobiva transpordifirmaga ja joogid saadetakse neile Saksa laost.

Soovi korral võib inimene ise jookide järele Saksamaale sõita. Veebipoe omanikud on soomlased Kari ja Marja-Liisa Sjöblom, kel on pikaajaline Eestis tegutsemise kogemus. Kari juhtis 30 aastat tagasi Tallinnas valuutapoodi, mille tegevus jäi aga lühiajaliseks, vahendab MTV.

Eestis tegutseb ka teisi alkoholi veebipoode, aga Viinikauppa paistab silma eriti soodsate hindade poolest. Näiteks 24 purki kanget Saksa õlut maksab 4,35 eurot ja 3-liitrise veinilähkri saab kätte vähem kui nelja euroga. Eesti muud veebipoed müüvad õllepakendeid vähemalt 12-15 euroga. Kuidas saavad Sjöblomid müüa nii odavalt ja kas nende tegevus on seaduslik?

Kari Sjöblom rõhutab, et Viinikauppa pole alkoholi kaugmüüja, vaid pakub kliendile võimalust alkoholi kaugostmiseks. See tähendab praktikas seda, et klient peab maksma Soomes kõik maksud. Lisaks peab klient organiseerima jookide transpordi Soome, kui ta ise kaubale järgi ei lähe.

Kui kauplemine toimub Euroopa Liidu sees, ei pea kaupa Soomes tollima. Alkoholi aktsiisimaksule ehk nn viinamaksule ja pakendimaksule lisandub Soomes veel 24-protsendine käibemaks. Pakendimaksu suurus on 0,51 eurot liitri pealt.

Soomlastel on arusaam, et alkoholi tasub välismaalt tellida just madala hinna tõttu. Soomlastel on meeles, kuidas Eestist ja Lätist saab õllekasti kätte kümne euroga ja arvavad, et veebist tellides on olukord sama. Nii see aga pole ja veebist tellitud alkoholi pealt tuleb Soomes maksta maksud, erinevalt sellest, kui alkoholi ise välismaalt tuuakse.

Maksuameti veebis on kalkulaator, kus saab maksud ise välja arvestada. Kari Sjöblom selgitab ka ise meelsasti, mis on veebi kaudu tellitud 4,35-eurose õllekohvri tegelik hind Soomes. Kui õlle kangus on 5,6 protsenti, siis on aktsiisimaks 16,35 eurot ja pakendimaks 4,06 eurot, ehk kokku 20,37 eurot. Sellele lisandub käibemaks, mis arvutatakse vaid maksusummast, kuna joogi enda eest on see juba makstud. Käibemaksu suurus Soomes on 4,89 eurot.

Ehk 4,35-eurose õllekohvri maksusumma on Soomes kokku 25,26 eurot. Eestist, või näiteks Saksamaalt tellitud õllekohvri tegelik hind on Soomes koos maksudega 29,61 eurot. Soome maksud tõstavad hinna 7-kordseks.

On küsitav, kas selle hinna eest tasub välismaalt kaupa tellida, isegi kui see tuuakse koju ära. Kõigele lisaks peab klient maksma postikulud kauba toimetamise eest välismaalt Soome. Veebimüügi pakkujale jääb tehingust vaid köömes. 4,35-eurone õllekohvri hind on nii madal, et sellest ei jää suurt midagi alles müüjale ehk Viinikauppa.com-ile. Sjöblom tunnistab, et nii madal hind on ettevõttele pigem rekaalmiprojekt, äriliselt ei tasuks see ära. Kliendid tellivad ka midagi muud ja selle pealt teenib rohkem.

Veebi kaudu tellitud kange alkohol on Soomes jätkuvalt kõvasti maksustatud. Veebipoe eDrinks omanik Teemu Lehto märgib, et 30-eurose konjakipudeli aktsiis ja pakendimaks kokku on täpselt 20 eurot. Sellele lisandub veel 24-protsendine käibemaks ehk müüjale jääb 30 eurost vaid 5 eurot ja selle eest tuleb osta ka pudel. Erinevalt Viinikauppa.com-ist maksab eDrinks kliendi eest maksud ise ära.

Kõigele vaatamata näitab veebist tellitud alkoholi kogus Soomes suurt kasvu. Tänavu on kasv eriti suur, mis tuleneb koroonakriisist ja sellega seotud reisipiirangutest. Kari Sjöblomi väitel on Viinikauppa.com-i käive tänavu kolmekordistunud. Ostetakse põhiliselt õlut ja veinilähkreid. Kasvanud on ka kvaliteetveinide ostmine.

Maksuamet kinnitab, et alkoholi veebist tellimine on tõesti kasvanud. Maksuamet maksustab Euroopa Liidust Soome toodud alkohoolsed joogid. Alkoholi veebist tellimist kontrollib maksuamet Soomes koos tolliga. Kõiki tellimusi ei jõuta kontrollida, mistõttu ei suudeta kõigi tellimuste pealt maksu korjata.

Järgmisel aastal tahab Soome maksuamet võtta alkoholi veebimüügi eraldi tähelepanu alla. Selleks juba planeerimine käib. Praktikas makstakse makse vaid väikse osa välismaalt Soome tellitud alkoholi pealt.

Alkoholi kaugmüügi ja kaugostmise kohta levib Soomes palju müüte. Kari Sjöblomi väitel on alkoholi veebikaubanduse reeglid selged, aga nende tõlgendamine mitte. Näiteks toob ta maksuameti juhised „aktsiisikauba kaugmüügist Soome”.  Neis on Sjöblomi väitel seadusevastane säte.

Maksuameti juhistes on märgitud, et vastutus maksu maksmise eest ei laiene kaugmüügi puhul kauba tellinud üksikisikule, kuigi kaupa tellides oli see tingimustes ära toodud. Samas juhendis on märgitud, et alkoholi kaugmüügi puhul ei tähenda müüja veebis välja toodud transpordivõimalused või lingid seda, et müüja tegeleb nende toodete transpordiga.

Kümme aastat tagasi käis Viinikauppa.com Soomes maksuametiga kohut ja võitis. Praegu on alkoholi tellimine interneti teel välismaalt lubatud, aga Soomes saab seda teenust pakkuda vaid kohalik alkoholimonopol Alko.

Kommentaarid
(Külastatud 6,092 korda, 1 külastust täna)