KUUM: Helsingi intensiivravi meedikud kurnatusest kustumas – sügisel kordub sama, mis oli kevadel

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS meedikud on Meilahti haigla intensiivravis täiesi ära kurnatud ja räägivad, et nüüd sügisel kordub sama, mis oli kevadel.

Kevadel koolitati Meilahti haiglas välja uusi intensiivravi töötajaid, aga osa neist pole enam tööle naasnud. Üks haiglaõde räägib, et ei tahaks ise patsiendina haiglasse sattuda, kuna koroonast enam kardab ta alamotiveeritud töötajaid, vahendab Iltalehti.

Iltalehti intervjueeris kahte Meilahti haigla intensiivravi medõde ja mõlemad tunnistasid, et osakonna töötajad on kurnatusest kustumas. Nad peavad koroonast suuremaks ohuks patsientidele osakonnas valitsevat olukorda, mis on halvenenud. Meedikud on kurnatud ja töömotivatsioon langenud.

Palju mõtlevad, et mis saab siis, kui kurnatusest hakatakse tegema vigu. Õdedel on õlgadel tohutu koormus ja vastutus.

Mõlemad hooldajad tunnistavad, et kevadel oli kõrge koostöövaim, mis aitas toime tulla. Sügisel on aga olukord hoopis teine. Nad tunnevad, et juhtkond pole kevadist pingutust kuidagi hüvitanud: ei puhkuste, vaba aja ega millegi muuga. Töötajad on seetõttu murdepunktis.

Meedikud on rääkinud kurnatusest korduvalt tööandjale. Kogenud meedikud lahkuvad järgemööda töölt. Vastus on see, et uusi tööle tulijaid on piisavalt.

Meedikud räägivad, et kevadel oli koroona kõigi jaoks üllatus. Siis räägiti, et sügisel on kõik teisiti. Nii aga pole juhtunud. Suvel ei saanud meedikud kas üldse puhata või puhkusi anti kahe nädala kaupa kartuses, et „põrgu pääseb uuesti valla”.  Seetõttu said palju puhata vaid paar nädalat. Paljud kogenud intensiivravi töötajad aga panid ameti üldse maha ja lahkusid uste paukudes.

Meedikud tunnistavad, et mõtlevad iga päev ameti vahetamise peale. Puhkepauside ajal vaadatakse muid vabu töökohti. Paljud meedikud on jäänud kurnatuse tõttu ise haigeks ja töölt eemale. Nende asemele tulevad töötajad, kes tuleb alles välja koolitada.

Lisaks muule peavad meedikud harjuma uue patsientide infosüsteemiga Apotti, mille kasutamisel on esinenud tõrkeid.

Kevadise meeleolu muutumisest annab tunnistust ka see, et paljud kevadel välja koolitatud intensiivravi meedikud pole nüüd enne jõule enam tööle naasnud. Üks põhjus on selles, et meedikud näevad, milline on olukord ja meeleolu. Töötajaid värvati kevadel kõvasti juurde, aga paari päevaga uut ametit ära ei õpi. Enne jõule tulevad tööle täiesti uued töötajad, kelle peab välja koolitama.

Lisaks koroonapatsientidele ravitakse intensiivravis ka teisi raskes seisus patsiente nagu elustamist vajavad ja mürgituse saanud patsiendid. Lisaks vaevavad inimesi kevadise epideemia järelmõjud. Kui meedikud pole teatud patsientidega tegelenud, siis ei osata seda teha ning kogemuste omandamine võtab aega.

Lisaks on meedikute arvates halb see, et pidevalt hirmutatakse eriolukorraga ning meedikuid hoitakse teadmatuses. Ülemustel on võimalus meedikuid tööle kutsuda ka ilma eriolukorrata, kui patsientide olukord seda nõuab.

Üks meedik räägib, et pole saanud perega isegi suvilasse minna. Mingi puhkus peaks aga inimestel olema. Teine meedik räägib, et talle meeldivad tema töö ja kolleegid, ainult selle tõttu ta veel ametis ongi.

HUS-i juhtiv peaarst Markku Mäkijärvi ütles töötajate kurnatust kommenteerides, et kevadel oli koroonapatsiente isegi rohkem. Nüüd on koroonapatsiente vähem, aga patsiente tervikuna on intensiivis rohkem.

Mäkijärvi edastas reedel kiidusõnad kõikidele meedikutele. Tema väitel on raske olukord kestunud väga pikalt. Samas on aga meedikutel vastutus ja sellega seoses tuleb hakkama saada.

Husin teho-osaston hoitajat murtumispisteessä Meilahdessa: “Syksy toistaa nyt kevään ilmiön”

Iltalehti haastatteli erikseen kahta Husin Meilahden teho-osaston hoitajaa. Molempien mukaan osasto on murtumispisteessä. Keväällä osastolle koulutetuista kaikki eivät ole palanneet. – En itse haluaisi joutua teho-osastolle hoidettavaksi. Pelkäisin (koronavirusta) enemmän motivoitumatonta henkilökuntaa, tiivistää Meilahden teho-osastolla työskentelevä hoitaja. Iltalehti haastatteli erikseen kahta Husin Meilahden teho- ja tehovalvonta-osaston hoitajaa, molempien mukaan osasto on murtumispisteessä.

Kommentaarid
(Külastatud 770 korda, 1 külastust täna)