Soome valitsus muutis riiki sisenemise piiranguid, Eesti osas veel midagi ei muutu

Soome valitsus kehtestas täna, 5. novembril uued sisenemispiirangud, mis jõustuvad esmaspäeval, 9. novembril. Singapuri elanikele, kes reisivad kodumaalt Soome, kaotatakse piirangud. Sissesõidupiirangud kaotatakse ka Hongkongi ja Macao erihalduspiirkondade elanikele, kes reisivad nendest piirkondadest Soome, tingimusel et ELi nõukogu selle vastastikuselt heaks kiidab.

Kõik kehtivad sisenemispiirangud kehtivad kuni 22. novembrini. Eesmärk on selleks ajaks võtta kasutusele kompenseerivad tervisekaitsemeetmed.

Otsuses kohaldatakse koroonaga nakatumise määra 25 uut juhtumit 100 000 inimese kohta viimase 14 päeva jooksul. Soome ja muu Euroopa epideemiaolukorra erinevused ning nakatumiste leviku käimasolev uus etapp nõuavad sisepiirikontrolli jätkamist seni, kuni ennetavad kompenseerivad meetmed on piisavalt kättesaadavad.

Sisepiiril muudatusi ei ole

Sisepiiriliiklus tähendab liiklust Soome ja teiste Schengeni alasse kuuluvate riikide vahel. Sisepiirikontroll on taastatud Soome ja kõigi Schengeni riikide vahel.

Sisenemispiiranguid kohaldatakse sisepiiriliikluse suhtes Soome ja Hollandi, Belgia, Eesti, Hispaania, Islandi, Itaalia, Austria, Kreeka, Läti, Liechtensteini, Leedu, Luksemburgi, Malta, Norra, Portugali, Poola, Prantsusmaa, Rootsi, Saksamaa, Slovakkia, Sloveenia, Šveitsi, Taani, Tšehhi Vabariigi ja Ungari vahel, välja arvatud teatavad erandid.

Igapäevane liikumine Soome, Rootsi ja Norra vahelisel maismaapiiril piirikogukondade vahel on endiselt lubatud. Soome saab Rootsist ja Eestist tööle tulla ilma vabatahtliku 10-päevase karantiinita. Samuti ei ole piiratud hobilaevade liikumine ELi ja Schengeni riikidest Soome.

Kui need erandid välja arvata, lubavad sisepiiridel sisenemise piirangud ainult Soome tagasiteed, transiitliiklust, ärireise ja muid hädavajalikke reise. Soome tulijatele soovitatakse 10 päeva vabatahtlikku karantiini, mida saab soovi korral lühendada kahe vabatahtliku koroonatestiga.

Välispiiril muudatused

Välispiiriliiklus on liikumine Soome ja Schengeni-väliste riikide vahel. Alates 9. novembrist on välispiiriliikluse piirangud kaotatud ainult Vatikanist Soome sisenemisel ning Soome ja Austraalia, Jaapani, Rwanda, Lõuna-Korea, Singapuri, Tai, Uus-Meremaa ja Uruguay vahelisel liikumisel nende riikide elanike jaoks.

Sissesõidupiirangud kaotatakse ka Hongkongi ja Macao erihalduspiirkondade elanikele, kes reisivad nendest piirkondadest Soome, tingimusel et ELi nõukogu vastava võimaluse heaks kiidab.

Lisaks võib ärireisile või muul vajalikul põhjusel tulla Soome järgmistest riikidest: Andorra, Bulgaaria, Iirimaa, Horvaatia, Küpros, Monaco, Rumeenia, San Marino ja Ühendkuningriik. Tulijatele soovitatakse 10 päeva vabatahtlikku karantiini, mida saab soovi korral lühendada kahe vabatahtliku koroonatestiga.

Teiste mitte-Schengeni riikide jaoks võimaldavad sissesõidupiirangud ainult tagasiteed Soome ja teistesse ELi ja Schengeni riikidesse, transiitliiklust Helsingi-Vantaa lennujaamas ja muud hädavajalikku reisimist. Lisaks on tulijatele soovitatav 10-päevane vabatahtlik karantiin, mida saab soovi korral lühendada kahe vabatahtliku koroonatestiga.

Jõus olevad tervisekaitseabinõud

Reisijatele, kes tulevad Soome kõrgema koroonaga nakatumise määraga riikidest, soovitatakse 10-päevast vabatahtlikku karantiini. Vabatahtlikku karantiini saab reisija lühendada kahe vabatahtliku negatiivse koroonatestiga. Riigis viibimine vähem kui 72 tundi ei nõua teist testi ega vabatahtlikku karantiini.

Soome kodanike ja Soomes elavate inimeste õigused

Põhiseaduse paragrahvi 9 kohaselt on Soome kodanikul ja Soomes elaval isikul alati õigus Soome tagasi pöörduda ning igal inimesel on õigus Soomest lahkuda, kui ta seda soovib, välja arvatud juhul, kui see õigus on seadusega piiratud. Valitsus soovitab siiski jätkuvalt vältida tarbetut reisimist, välja arvatud riikidesse, mille puhul sisenemispiirangud on tühistatud.

Reisile minev isik peab olema kursis sihtriigis kehtivate sisenemise ja karantiini eeskirjadega ning arvestama Soome naasmisel karantiini ja testimise soovitustega.

Kommentaarid
(Külastatud 3,960 korda, 1 külastust täna)