Laetavate autodega on Soomes olnud mitmeid probleeme – ligi sada tuhat maksnud hübriid ei töötanud kerge pakasega

Lisaks tavapärastele autodele on inimesed hakanud kasutama laetavaid elektriautosid ja hübriide, millega on seotud aga ootamatud probleemid. Seetõttu soovitavad Soome tarbijavaidluskomisjon ning autovaldkonna keskliit müüjatel rääkida ausalt laetavate autodega seotud probleemidest.

Näiteks oli juhtum, kus ligi sada tuhat maksev hübriidauto ei töötanud elektri jõul kerge pakasega ja võttis bensiini ettenähtust enam. Kiirlaadimise pistikule vaatamata polnud elektriautot võimalik kiiresti laadida ja tunni ajaga ei laadinud aku ära, vahendab Yle.

Need on vaid mõned Soome tarbijavaidluskomisjonile laekunud pettunud klientide kaebused. Elektri- ja hübriidautod sisaldavad palju uusi tehnoloogiaid ja omadusi, millega tarbijad pole kursis. Tarbijad üllatuvad, kui hakkavad neid võimalusi kasutama. Seetõttu tuleks laetavate autode eeliste kõrval rääkida ka nendega seotud probleemidest.

Nii näiteks eeldab tarbija, et kõik auto võimalused kehtivad igas olukorras, ka talvel. Samuti peaks andma tõepärase pildi hübriidautode tegeliku kütusekulu kohta. Vastutus lasub ka ostjal, kes peab küsima müüjalt infot auto kasutusvõimaluste kohta igas olukorras ning hindama selle põhjal, kas auto on parim valik. Kiirkorras ja emotsioonide ajel tehtud oste peaks vältima.

Siin mõned tarbijavaidluskomisjonile laekunud juhtumid.

Mees ostis 2019. aasta veebruaris 5 aastat vana kasutatud elektriauto Volkswagen e-Golf. Kasutamisel selgus, et aku laadimine kestab 6 tundi. Mees viis auto teenindusse ja seal selgus, et kuigi autos on kiirlaadimispistikud ja juhtmed, siis ei saanud seda kiiresti laadida ega muuta kiiresti laetavaks. Kiirlaadimisega oleks aku saanud täis 20 minutiga. Mees nõudis tehingu tühistamist.

Müüja leidis, et autos polnud juba tehases pandud kiirlaadimist, nii et auto polnud vigane. Kiirlaadimist polnud toodud välja kuulutuses ja ka ostja polnud selle kohta küsinud. Tarbijakaitsekomisjoni hinnangul, aga oleks tulnud ostjale selgitada, et autol pole kiirlaadimise võimalust, kuna see mõjutab auto kasutamist, eriti pikkadel sõitudel. Komisjon leidis, et tarbija ei pruukinud tulla selle peale, et kõigil autodel pole kiirlaadimise võimalust. Komisjon leidis, et laadimine mängib auto puhul olulist rolli ning soovitas tehingu tühistada.

Teises e-Golfi puudutavas juhtumis nõudis ostja müüjalt 2018. aasta suvel ostetud auto eest 3000 eurot hüvitist. Ostja leidis, et müüja oli andnud eksitavat infot auto laadimisaja ja hoolduse kohta. Ostja väitel andis müüja mõista, et autol on tunnise kiirlaadimise võimalus. Auto laadimine kestis aga neli ja pool tundi.

Auto müügifirma väitel aga polnud kuulutuses kirjas, et autol on kiirlaadimine. Kui autol oleks olnud see lisavarustus, oleks hind olnud palju kõrgem. Müüja kahtlustas, et ostja ajas auto segamini kiirlaetava Teslaga, millest oli müügiprotsessi ajal juttu.

Komisjon kleidis, et autot ei müüdud kiirlaetavana ning ostja ja müüja seletused läksid lahku. Komisjon ei leidnud selles juhtumis, et oleks antud vale teavet.

Kolmandas tarbijavaidluskomisjonile laekunud juhtumis oli mees ostunud 2016. aasta talvel uue BMW X5 hübriidauto 94 000 euro eest. Selle kohta väideti, et see sõidab elektriga 30 kilomeetrit. Auto aga elektriga ei töötanud, kui külma oli 5 kraadi või enam.

Mees nõudis auto varustamist selliselt, et see töötaks Soome kliimas, 15 000 eurot hinnaalandust või tehingu tühistamist. Auto müügifirma info kohaselt oli mehele antud aga poest kogu info ja ta ei olnud esitanud lisaküsimusi.

Tarbijavaidluskomisjoni arvates oli aga auto kasutamise kohta antud liiga positiivne seletus ning see mõjutas tehingut. Komisjon leidis, et firma peab maksma mehele hüvitist 4000 eurot koos intressiga. Komisjoni liikmed olid selle otsuse puhul eri meelt ja kaks liiget leidsid, et hinnaalandust pole vaja teha. Nad rõhutasid, et külma mõju elektriautodele on üldiselt teada. Tegemist oli uue mudeliga, nii et ka müüjal polnud muud teavet kui valmistaja edastatud teave.

Uue Volkswagen Golf GTE Plug-in laetava hübriidi 2014. aasta sügisel ostnud mees nõudis poelt ligi 18 000 eurot hüvitist või tehingu tühistamist, kuna elektriga ei saanud sõita alla 10-kraadise külma puhul. Auto ei käivitunudki, kui aku temperatuur oli alla 28 miinuskraadi.

Lisaks võttis auto kütust reklaamitust palju enam. Bensiinikulu oli üle 8 liitri 100 kilomeetri kohta, kuigi välja oli reklaamitud 1,5 liitrit.

Autofirma tunnistas, et reklaamis ega firmas polnud öeldud, et auto ei sõida elektriga alla 10-kraadise külmaga ega käivitu suurema külmaga. Komisjon tõdes, et müüja vastutus sellega ei vähene, et müüja polnud ise teadlik auto kasutusvõimaluste kohta külmaga.

Kütusekulu osas rõhus autofirma sellele, et see oli esitatud reeglite kohaselt ning tegelik kütusekulu on testoludes mõõdetust suurem. Komisjoni hinnangul oli aga vahe väga suur ning ostja polnud saanud õiget pilti tegeliku kütusekulu kohta. Komisjon soovitas maksta müügifirmal ostjale 3000 eurot hüvitist koos intressiga.

See otsus tekitas samuti erimeelsusi. Kaks komisjoni liiget leidisid, et ostja ise mõjutas kütusekulu sellega, et ei sõitnud üldse elektriga.

Soomes on laetavaid autosid liikluses kokku ligi 50 000 ja nende arv kasvab. Enamus neist on laetavad hübriidid, ülejäänud elektriautod. Soome autovaldkonna keskliit soovitab automüüjatel ostjatele põhjalikumalt selgitada hübriid- ja elektriautode iseärasusi, seda nii uute kui kasutatud autode kohta. Lisaks tuleks ostjaga rääkida tema vajadustest ning leida koos parim lahendus.

Pikad laadimisajad on seotud põhiliselt vanemate mudelitega, uutel autodel on paljudel kiirlaadimine juba peal. Samuti on hübriidautode tegelik kütusekulu väljareklaamitule sarnasem kui veel mõned aastad tagasi. See tuleneb mõõtmistes tehtud muudatusest. Samuti ei tohiks ostjad karta esitada rumalaid küsimusi. Automüüjat ei tasu karta.

Hübriid- ja elektriautosid soetatakse põhiliselt väiksema kulu ja madalama maksu tõttu. Sageli aga pole ostjate ootused realistlikud. Tuleb arvestada, et auto andmetes toodud laboris mõõdetud kütusekulu erineb tegelikust. Seetõttu on tulnud ette, et müüjad on pidanud ostjate indu jahutama.

Elektriautode ja hübriidide puhul tuleks mõelda laadimisvõimaluste peale, igal pool pole see võimalik. Laetav auto aga ei tööta korralikult, kui seda ei laeta. Automüüjad peavad ostjatega tõsist tööd tegema, et hiljem poleks arusaamatusi. Juhtub ka nii, et laetavat autot ostma tulnud klient valib mõne muu variandi. Ligi kümnendik hübriidi ostma tulnud klientidest valib lõpuks bensiini või diisli.

Liki sadan tonnin hybridiauto ei toiminut sähköllä pikkupakkasella, sähköauton lataus ei onnistunut tunnissa – ladattavista autoista ikäviä yllätyksiä

Kuluttajariitalautakunta ja Autoalan Keskusliitto patistavat myyjiä kertomaan avoimesti ladattavien autojen ominaisuuksista. Liki sadan tonnin hybridiauto ei toiminut sähköllä pikkupakkasella. Hybridiauto kulutti bensaa ilmoitettua enemmän. Pikalatausliittimestä huolimatta sähköautoa ei voinutkaan pikaladata. Sähköauton lataus ei onnistunutkaan tunnissa. Nämä ovat kuluttajariitalautakunnan (siirryt toiseen palveluun) käsittelyyn päätyneitä pettyneiden asiakkaiden valitusten aiheita.

Kommentaarid
(Külastatud 1,669 korda, 1 külastust täna)