KUUM: Uusimaa on liikumas koroona ulatusliku leviku faasi – kaks järgmist nädalat näitavad, kas jõulud jäetakse ära

Soome lõunapoolne maakond Uusimaa on liikumas koroonaviiruse ulatusliku leviku faasi ning kaks järgmist nädalat näitavad, kas jõulud jäetakse seal ära.

Uusimaa koroonaolukord on praegu nii hull, et jõulude tähistamine võib ära jääda. Kui Uusimaal koroona levikut kontrolli alla ei saada, mõjutab see tervet Soomet, vahendab Iltalehti.

Kui septembri algul oli Uusimaal nakatumisi nädala jooksul sadakond, siis eelmisel nädalal lisandus 960 nakatumist. Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS peaarst Markku Mäkijärvi ütles, et eelmisel nädalal oldi Uusimaal väga lähedal koroonaepideemia ulatusliku leviku faasile.

Praegu ollakse Uusimaal noatera peal. Mäkijärvi on ühtlasi Uusimaa koroona koordinatsioonigrupi juht. Grupp koguneb neljapäeval ja siis otsustatakse tõenäoliselt, et Uusimaa on ulatusliku leviku faasis.

Ulatusliku leviku faas tähendab seda, et viimase kahe nädala jooksul on üle 50 nakatumise 100 000 elaniku kohta. Praegu on HUS-i piirkonnas see number juba 106.

Ulatusliku leviku faasi eeldus on ka see, et positiivseid juhte on testide koguarvust üle 2 protsendi. HUS-i piirkonnas on positiivseid proove juba üle 3 protsendi. Lisaks peaks nakatumiste kasv olema päevas üle 10 protsendi ja alla poolte nakatumiste puhul suudetakse nakkuse allikas kindlaks teha.

Nakatumiste kasvu kiirus ei täida HUS-i piirkonnas veel ulatusliku leviku kriteeriumi. Lisaks suudetakse nakatumiste allikatest tuvastada ligi 60 protsenti.

Ulatusliku leviku kriteeriumiks on veel haiglaravi ja intensiivravi nõudluse kiire kasv. Mäkijärvi väitel ei olda kõigi näitajate osas veel ulatusliku leviku faasis, kuna haiglapatsientide arv pole veel kiiresti kasvanud.

Kui meditsiinilised näitajad räägivad ulatusliku leviku poolt, siis on tegemist ka poliitiliste kaalutluste ja psühholoogilise mõjuga. Ulatusliku levikuga kaasnevad lisapiirangud räsivad majandust, rääkimata inimeste vaimsest vastupanuvõimest.

Mõnedes riikides on inimeste psühholoogilise taluvuse piir juba ületatud, mistõttu Soome ei taheta inimesi väga ära kurnata. Koroona puhul on vaja vastupidavust, sest viirusega on vaja toime tulla veel vähemalt aasta. Enne ei suudeta maailmas eriti inimesi vaktsineerida ja enne suve ei suudeta seda teha ka Soomes.

Üle poole Soome kokku üle 19 000 koroonaga nakatumisest on olnud Helsingis (6036), Espoos (2263) ja Vantaal (2038). Põhjus on selles, et elanikkonna hulgas esineb palju koroonat ja nakatumisi pole suudetud kontrolli alla saada.

Teine nakatumiste põhjus on selles, et inimesed kohtuvad teineteisega liiga palju ning nakatunud on paljude teiste inimestega kokku puutunud. Enamus ehk 40-50 protsenti tuvastatud allikaga nakatumistest on pärit pereliikmetelt või lähedastelt inimestelt.

Pealinna Helsingi probleem on ka see, et nakkuskoldeid pole suudetud nii kiiresti summutada kui Vaasas või Mikkelis. Need linnad on aga väikesed võrreldes Uusimaa 1,7 miljoni elanikuga.

Pealinna probleem on ka suur migrantide hulk, kelle hulgas on nakatumisi rohkem kui Soome põliselanike hulgas. Täpseid numbreid pole edastatud, aga olukord Helsingi piirkonnas on sama hull nagu oli kevadel. Nakkus levib mitmete eri keele- ja rahvusgruppide hulgas, kuna teiste rahvuste tavad erinevad soomlaste omast. HUS edastab koroona-infot inglise, vene, somaali ja araabia keeles.

Koroona tuleb Soome ka koos võõrtöölistega. Paar nädalat tagasi tuvastati Ukrainast tulnud lennukis 70 koroonaga nakatunut. Need isikud suunati kahe nädala pikkusse karantiini.

Mäkijärvi väitel aga pole Soomes niivõrd probleemiks võõrtöölised, kui soomlased ja rootslased, kes käivad Rootsis tuttavatel külas ning toovad koroona endaga kaasa.

HUSi peaarsti väitel pole koroona-alane teadlikkus soomlaste hulgas veel piisavalt kõrge. Näiteks jõus olevat 10 inimese kogunemiskeeldu järgivad vaid need inimesed, kes muidu ka kusagil ei käi. Inimesed peaks ärkama, sest Rootsis on kehtestatud juba üle 8 inimese kogunemiskeeld.

Iltalehti allikate väitel on olukord nii tõsine, et kui nakatumisi Uusimaal kontrolli alla ei saada, siis ootavad ees karmid piirangud üle terve riigi ehk täielik sulgemine, milline oli kevadel. See ohustab ka jõulude tähistamist.

Kui Uusimaal kinnitatakse neljapäeval ulatusliku leviku faas, siis tulevad uued piirangud. Piirangud puudutavad inimeste kogunemisi, täiskasvanute huvitegevust ja avalike asutuste nagu ujulate, muuseumide ja raamatukogude lahtiolekut. Avalikke asutusi ilmselt täielikult kinni ei panda, aga piiratakse nende kasutamist.

Lasteaedade ja koolide sulgemist ei peeta veel tõenäoliseks. Koolides on tegevused paigas ja õpetajad kasutavad maske. Lisaks kavandatakse maskide kasutamist lasteaedades.

Eraviisilised kogunemised on Uusimaal piiratud juba alla 10 inimesega, aga võib korraldada ka üle 20 inimesega üritusi, kui hoida vahesid ja järgida muid nõudeid. Probleem on selles, et kõigil üritustel pole vajalikke vahesid hoitud.

Ooperimajades ja teatrites on vahesid hoitud korralikult. Baarides, söögikohtades ja ööklubides pole koroona peale lahtiolekuaegade piiramist samuti eriti levinud. Praegu levib koroona lisaks peredele põhiliselt eraviisiliste kogunemiste käigus, kus inimesed saavad kokku ja näomaske ei kasuta.

Jõulude aeg võib Uusimaal tulla selline, et jõule saab tähistada vaid kitsas pereringis. Kõige hullem on see, kui jõulude ajal valitseb täielik sulgemine ja kõik kohad on kinni ning inimesed saavad liikuda vaid oma kvartali piires, nagu see mitmel pool Kesk-Euroopas juba on. Soomlased saavad ise otsustada, kas selline olukord tuleb ka Soomes.

Uusimaa siirtymässä koronan leviämisvaiheeseen – kaksi seuraavaa viikkoa näyttävät, perutaanko joulu

Husin johtajaylilääkäri arvioi, että torstaina Uudenmaan ilmoitetaan olevan koronaepidemian leviämisvaiheessa. Se tietää myös lisää rajoituksia. Jos tartuntoja ei parin viikon aikana saada kuriin, edessä ovat valtakunnalliset koronarajoitustoimet. Pari viikkoa sitten Helsinki-Vantaalla tarkistettiin myös Ukrainasta tullut kone, jonka matkustajina olleilla 70 vierastyöläisellä todettiin koronatartunta. Kaikkien suomalaisten joulusta voi tulla ankea, jos pääkaupunkiseudulla ei saada koronaa pian aisoihin.

Kommentaarid
(Külastatud 1,063 korda, 1 külastust täna)