Steriliseerimine pole paljudele meestele probleemidega toiming – soome pereisa kannatas suurte valude käes poolteist aastat

Meeste steriliseerimisega seotud varjukülgi tuntakse Soomes halvasti. Meeste steriliseerimine ehk vasektoomia võib aga kaasa tuua valud, mis muudavad elu raskeks, samuti ei saa enam seksida.

Steriliseerimist soovitatakse meestele, kes ei soovi enam lapsi. Paljudele meestele võib see aga kaasa tuua terviseprobleemid, vahendab Yle.

Näiteks ühel 40ndates eluaastates soome mehel tõi steriliseerimine kaasa suured valud. Vasektoomia tehti 2015. aasta lõpus. Protseduuri ajal olid valud arvatust suuremad ja mees sai valuvaigisteid. Algul probleeme polnud, aga paari kuu järel algasid valud.

Meeste steriliseerimisele järgnevaid valusid on Soomes vähe uuritud. Rahvusvaheliste uuringute põhjal võib valu esineda pooltel steriliseeritud meestel. Enamuse uuringute põhjal aga esineb tugev valu mõnel protsendil meestest.

On tavaline, et mees vajab valuvaigisteid nädala jooksul peale operatsiooni. Kui valu kestab kauem, siis tuleks pöörduda arsti poole. Valu põhjus tuleks välja selgitada, et see ei muutuks krooniliseks.

Soomes tehakse meestele aastas ligi 2800 steriliseerimist. Operatsiooni käigus lõigatakse läbi mehe seemnejuhad. Operatsioon tehakse kohaliku tuimestusega ja see kestab pool tundi. Naiste steriliseerimine on keerulisem. Soomes tehakse kõikidest steriliseerimistest meestele 60 protsenti.

Soome mehe valud olid peale steriliseerimist väljakannatamatud. Valu oli nii munandites kui peenises. Vahel oli elektrilöögi sarnane tunne, mis ulatus välja kuni vasema jala varvasteni. Munandite piirkond oli vahetevahel üles paistetanud.

Valu käis lainetena. Oli päevi, mil sai elada, aga näiteks rattasõidust tuli aastaks loobuda. Raskematel päevadel ei saanud tooli peal istuda. Erektsiooni ja võimet saada seksuaalset rahuldust vasektoomia ei mõjutanud. Valud aga muutsid elamise raskeks ning tekitasid ärevust. Mees räägib, et varem polnud tal mingeid selliseid probleeme olnud.

Soome mees otsis abi uroloogidelt, aga nemad ei osanud aidata, kuna neil polnud olnud kokkupuuteid selliste probleemidega. Välja kirjutati valuvaigisteid ja erektsioonihäirete ravimeid, et parandada suguelundite piirkonna verevarustust. Mees mõtles muudkui operatsioonist ja arvas, et ei saa kunagi enam normaalset elu tagasi.

Asjatundjate väitel võib selline tugev valu muuta seksimise võimatuks. Samuti alandab selline pidev valu elukvaliteeti. Valude vastu aitab füsioteraapia, mida mehele lõpuks tehtigi. Mees kannatas valude käes poolteist aastat ja peale seda pole valusid enam olnud.

Arstide väitel on olnud tugevate valudega lõppenud vasektoomia juhtumeid vähe. Ühel juhul tuli seemnejuhad taastada, valud lõppesid alles siis. Lisaks valudele võivad vasektoomiaga kaasneda verevalumid ning põletikud. Neid esineb paaril protsendil patsientidest. Mõnel juhul võib läbi lõigatud seemnejuhade ümber kasvada valu tekitav kude.

Enamus vasektoomia läbi teinud meestest on siiski tulemusega rahul. Uuringute järgi võib pärast seda olla seksuaalelu isegi kvaliteetsem, kuna pole enam vaja karta rasestumise pärast. Samas hoiatavad uroloogid, et protseduur on enamasti pöördumatu ja isegi seemnejuhade taastamise puhul ei pruugi viljakus enam taastuda. Uroloog Arto Salonen märgib, et on küllalt eriline, et vasektoomiat saab lasta teha juba 30-aastaselt. Tema väitel võivad mõtted ja plaanid elu jooksul muutuda.

Sterilisaatio ei ole kaikille miehille ongelmaton toimenpide – perheenisä kärsi kovista kivuista puolitoista vuotta

Sterilisaation haitat tunnistetaan Suomessa huonosti. Pitkittynyt kipu voi haitata arjessa tai estää seksin. Miehen sterilisaation haittavaikutukset tunnetaan Suomessa huonosi. Sterilisaatiota eli vasektomiaa pidetään yleisesti ongelmattomana toimenpiteenä ja vaivattomana tapana hoitaa ehkäisy miehillä, jotka eivät halua enää lapsia. Valtaosa miesten sterilisaatioista sujuukin ongelmitta, mutta eivät kaikki. Nelikymppinen kolmen lapsen isä kärsi hankalista kivuista pitkään sterilisaation jälkeen.

Kommentaarid
(Külastatud 1,288 korda, 1 külastust täna)