Soome mees ostis 37 340 euro eest uue Volkswageni, aga siis hakkas müüja hinda üles kruvima

Vantaal elav pereisa Mikko uuris maikuus automüügikuulutusi ja leidis omale sobiva pakkumise K-Caara veebipoes, kus müüdi uut Volkswagen Tiguani hinnaga 37 340 eurot.

Tiguan oli sellise hinnaga müügis caara.fi veebis Joensuu K-Caara poes. Mees maksis 12. mail auto eest kohe raha ära. Pereisa oli lootusrikas, sest tegemist on suure müügiketiga ja lisaks kehtis autole 14-päevane tagastamisõigus, vahendab Taloussanomat.

Vaatamata sellele, et tegemist on suure firmaga, tegi Mikko igaks juhuks müügikuulutusest pildi, samuti kinnitusest selle kohta, et tehing on toimunud.

Järgmisel päeval ootas mees kontakti võtmist autopoest. Lõpuks võeti Joensuu autopoest ühendust, aga see üllatas pereisa. Nimelt küsiti, kuidas kavatseb mees ülejäänud raha ära maksta.

Mikko vastas selle peale, et vabandust, aga ta maksis kogu summa ära. K-Caarast aga öeldi selle peale, et see oli eksitus ja auto oli müügis vale hinnaga ehk ilma maksuta. Tegelikult on auto hind koos maksude ja lisavarustusega 53 900 eurot.

Ostja väitel oli see hind täiesti arutu, kuna ta oli samale autole saanud varem pakkumise summas 48 000 eurot. Ostja leiab, et kaup on kaup. Nii on ta Soome Kesko kontserni tütarfirmaga jagelenud juba maikuust saadik. Kesko tuli vastu ja pakkus autot 50 000 euro eest. Ostja ei pea aga sellist hinda mingiks vastutulekuks.

Mikko väidab, et teda on eriti üllatanud müüja üleolev suhtumine kogu asjaajamise juures. Tavaliselt ei osteta autosid nö letihinnaga, vaid alati saadakse hinnaalandust. Lisaks ei palunud keegi isegi eksituse pärast vabandust.

Juunikuus tegi Mikko juristi abil kaebuse tarbijakaitsele, samuti andis ta asja politseile uurida. Mees imestab ka Kesko veebipoe nõrka taset, kuna seal polnud üleval kasutustingimusi, need ilmusid sinna alles hiljem. Tagastamise tingimusi puudutav osa aga pole nähtav siiani.

Soome konkurentsi- ja tarbijakaitseameti juhtivspetsialist Jukka Kaakkola ütles, et tehing toimub reeglina selle hinnaga, mis on kuulutuses kirjas. Nõnda on reklaamijal hoolsuskohustus ning reeglina on hinnad ettevõtjale siduvad. Konkreetse juhtumi kohta ta hinnangut ei anna, kuna selle menetlus on veel tarbijavaidluskomisjonis pooleli.

Kaakkola samas märgib, et hinnas taganemise võimalus on siiski olemas, kui selgub, et on tehtud viga, mida tarbija võinuks märgata. Nüüd peab tarbijavaidluskomisjon hindama, kas autod on selline kaup, milles võidakse teha suuremaid hinnaalandusi. Kui tarbija ei pruukinud veast aru saada, peab müüja kauba kohale toimetama.

Seni on tarbijavaidluskomisjon teinud mitmel puhul otsused, mille järgi pidi müüa vigase hinna puhul kauba tarbijale ära andma.

Näiteks ühel juhul oli poes kasutuses olnud maastikuratta hind veebis üleval 475 euroga, tegelik hind oli 3999 eurot. Kuivõrd ostja ei pruukinud veast aru saada, sest tegemist oli kasutatud rattaga, pidi müüja selle odavamalt ära andma.

Üks teine müüja müüs Lego tooteid ekslikult 20-protsendilise hinnaalandusega, aga see polnud piisav põhjus tehingu tühistamiseks.

Mikko ostetud autos oli hinnaerinevus 31 protsenti ehk 16 560 eurot, mistõttu oleks Kesko arvates pidanud ostja veast aru saama. Nettiauto.com-is küsitakse 2020. aasta Tiguanide eest üle 50 000 euro. Vähe sõitnud 2019. aasta mudeleid saab odavamalt.

Vantaa mees aga tugineb sellele, et hind oli suurelt välja toodud, mistõttu polnud alust viga kahtlustada. Ta oli just lugenud automüügi raskustest ja sellest, et autosid müüakse suurema hinnaalandusega. Tema väitel ei osanud ta viga isegi kahtlustada.

Kesko on aga seisukohal, et hinnaerinevus oli nii suur, et klient oleks pidanud seda märkama. Uute autode hinnad on lisaks veebis üleval ja neid oleks võinud võrrelda.

Kommentaarid
(Külastatud 5,432 korda, 1 külastust täna)