Kas koroona pole enam nii ohtlik kui varem? Surmade arv kasvab aeglasemalt kui uute nakatumiste arv

Paljud teadlased ja meedikud üle maailma on arvamusel, et koroonaviirus pole enam nii ohtlik kui varem, sest surmade arv kasvab aeglasemalt kui uute nakatumiste arv.

Maailmas kasvab küll üha kiiremini uute koroonaviirusega nakatumiste arv, aga koroonasurmade arv elanike arvu kohta on alates aprilli keskpaigast olnud languses, vahendab Daily Mail.

Juuni algul on iga päevaga juurde tulnud keskmiselt 114 000 uut nakatumist, samas kui mai algul tuli päevas juurde 86 000 uut nakatumist. Juunis on kõige enam nakatumisi olnud Lõuna-Ameerikas, Indias ja Venemaal.

Koroonasurmade arv on aga vaatamata nakatumiste kasvule püsinud samal tasemel ja suremus on langenud 0,67 surma peale päevas miljoni elaniku kohta, samas kui aprilli keskel oli see number 1,35. Juuni algul on olnud maailmas keskmiselt 4300 koroonasurma päevas, samas kui kuu aega tagasi oli see 5100.

Arvatakse, et viirus on muutunud nõrgemaks. Seda arvamust jagas Itaalia Milaano San Raffaele haigla peaarst Dr Alberto Zangrillo. Tema väitel tuvastatakse haigestunud patsientidel üha vähem koroonaviirust. Arsti väitel on muutunud see viis, kuidas viirus inimese organismi mõjutab.

Genova linna San Martino haigla nakkushaiguste kliiniku juht Matteo Bassetti kinnitas, et viirusel pole enam seda jõudu, mis tal oli paar kuud tagasi. USA Pittsburghi ülikooli arstiteaduskonna teadur Dr Donald Yealy märkis, et tema arvates viirus pidevalt muutub. Märgid näitavad, et viirus pole enam nii ohtlik kui varem. Üha vähem patsiente on haiglas raskes seisus.

Maailma Terviseorganisatsioon WHO aga seda arvamust ei jaga. WHO epidemioloog Maria Van Kerkhove ütles, et viiruse nakatumisvõime ja ohtlikkus pole muutunud. Üks seletus, miks surmade arv on võrreldes nakatumistega vähenenud võib olla see, et inimesi on hakatud rohkem testima. See tähendab, et üha enam haiguse sümptomitega inimesi on saanud diagnoosi.

Samuti on paranenud koroonaviiruse haiguse ravivõimalused, näiteks kiidetakse Ebola ravimit Remdesivir.

Üks seletus, miks surmade arv on väiksem võib tulla ka sellest, et viirus levib praegu maades nagu Venemaa, Mehhiko ja Brasiilia, kus arvatakse, et kõiki andmeid ei avalikustata. Haiguse varasemates epitsentrites Hiinas ja Euroopas on suudetud nakatumiste arv tänu karmidele piirangutele alla tuua. Viirus levib aga väga kiiresti Venemaal, Lõuna-Ameerikas ja Indias. Iraanis on tuvastatud juba haiguse teine laine.

Is this the evidence coronavirus IS getting weaker?

The number of coronavirus cases per million people is accelerating globally But the number of deaths per million has been in steady decline since mid-April Some researchers have suggested this is because the virus is losing potency But vastly improved testing could also help to explain the diverging figures Here’s how to help people impacted by Covid-19 The number of coronavirus cases is increasing at its fastest pace since the pandemic began but the death rate is in decline – possibly providing evidence that the virus is getting weaker.

Kommentaarid
(Külastatud 1,989 korda, 1 külastust täna)