Julgeolekuraport: Hiina laboris loodi tappev koroonaviirus, aga hiljem hävitati kõik tõendid selle leviku kohta

Lääneriikide nn Five Eyes julgeolekuasutuste raport väidab, et Hiina laboris loodi tappev koroonaviirus, aga hiljem varjati ja hävitati tõendeid viiruse leviku kohta.

Hiina eitas algul, et viirus nakatub inimeste vahel, vaigistas või „kaotas” meedikuid, kes hoiatasid viiruse ohu eest, blokeeris rahvusvaheliste asutuste juurdepääsu Wuhanile, hävitas viiruse näidiseid ja keeldus näidiste üleandmisest lääneriikidele, et saaks hakata vaktsiini välja töötama, vahendab Daily Telegraph.

Raportist tuleb ühtlasi välja, et Austraalia valitsus koolitas välja ja toetas rahaliselt Hiina teadlasi, kes hiljem muundasid geneetiliselt nahkhiirtelt pärit viiruseid nii, et neid poleks võimalik ravida.

Raportis on märgitud konkreetselt, et Wuhani laboris tegeleti teadlase dr Shi Zhengli juhtimisel Yunnani provintsi nahkhiirtelt pärit koroonaviirusega, mis on sarnane praegu maailmas leviva koroonaviirusega. Wuhani laboris muundati geneetiliselt viirust nii, et seda poleks võimalik ravida. Ühtlasi tehti laboris katseid, kuidas viirus võiks nahkhiirtelt edasi levida imetajatele.

Dr Shi on avaldanud kõhklusi, et viirus võis lahti pääseda tema juhitavast laborist.

Nn Five Eyes koondab USA, Ühendkuningriigi, Kanada, Austraalia ja Uus-Meremaa julgeolekuasutusi. Raportis on kirjeldatud, kuidas Hiinas tsenseeriti infot koroonaviiruse puhangu kohta. Dokumendis on välja toodud, et viiruse nakatumine inimeste vahel oli teada juba detsembri algul, aga seda infot hoiti kinni kuni 20. jaanuarini.

Austraalia valitsuse hinnangul hakkas viirus kõigepealt levima Wuhani kalaturul, aga pole välistatud ka võimalus, et viirus sai alguse laborist. USA-s on väidetud, et president Donald Trumpi valitsus tahab, et kinnitataks, et viirus sai alguse laborist. Seni selle kohta konkreetsed tõendid puuduvad.

Kahtlusi äratab asjaolu, et väidetavalt oli nn patsient 0, kes koroonaviirusega nakatus Wuhani viroloogia instituudi töötaja Huang Yan Ling. Hiina võimud teatasid 16. veebruaril, et naine on elus ja terve, aga tema kohta andmed puuduvad – ta oleks nagu maa alla kadunud. Tema kohta on andmed Wuhani viroloogia instituudi veebist eemaldatud.

Hiina kohta on teada, et Hiina võimud alustasid juba 31. detsembril koroonaviiruse-teemaliste uudiste eemaldamist interneti otsingutest. 1. jaanuaril Wuhani kalaturg suleti ja desinfitseeriti, ilma mingi eelneva uurimiseta. Väidetavalt oli tegemist asitõendite hävitamisega viiruse leviku kohta. Hubei maakonna terviseametivõimud käskisid laboritel lõpetada inimeste testimine viiruse suhtes ja hävitada kõik proovid. 3. jaanuaril andis Hiina terviseamet korralduse teisaldada või hävitada kõik Wuhanis võetud viiruseproovid, samuti keelati viiruse kohta info avaldamine. Arstid, kes vaatamata sellele viirusest rääkisid võeti kinni ja sunniti vaikima. Wuhani politsei kutsus inimesi üles mitte levitama ja mitte uskuma alusetuid kuulujutte viiruse kohta.

Samal ajal lükkas Hiina kompartei juht ja riigipea Xi Jinping tagasi kõik välisriikide katsed asja uurida. Hiina eitas igasugust viirusepuhangut kuni 20. jaanuarini. Pärast Wuhani sulgemist taunis Hiina välisriikide otsuseid Wuhanist saabunud reisijatele kehtestatud piirangute kohta, kui samal ajal Hiinas sees katkestati igasugune läbikäimine Wuhaniga. Hiina ähvardas välisriike sanktsioonidega, kui riigid tahtsid keelduda Wuhanist reisijate vastuvõtmisest. Raportis on märgitud, et Hiina käivitas seoses koroonaviirusega võimsa valeinfo kampaania.

Kommentaarid
(Külastatud 5,867 korda, 1 külastust täna)