Väiksest Soome kohast pärit Sami on nüüd multimiljonär – kuidas ta seda tegi?

Lõuna-Karjalast Ruokolahtist pärit Sami Inkinen käis hiljuti sünnikodus ning kohtus sealse kooli õpilastega. Kui temalt küsiti, palju tal raha on, vastas ta nagu enamus soomlasi: täpne info ei ole teiste asi. Küll aga tunnistas ta, et seda on piisavalt, et osta süüa ja maksta eluaseme ning Soome sõidu eest.

Sami elab praegu USA-s Räniorus. Üks vastus paljastab, et ta on miljonär: ta tunnistab, et täpset rahasummat ta ei tea, kuna ta ise oma rahaseisu ei vaata, seda teevad teised, vahendab Yle.

Imatra ligidalt Ruokolahtist pärit ja 1975. aastal sündinud Sami käis algul gümnaasiumis ja siis läks ülikooli ning 17 aastat tagasi USA-sse. Seal asutas ta koos sõbraga internetis kinnisvaraportaali Trulia, mis müüdi 2014. aastal maha 3,5 miljardi dollari ehk 3,2 miljardit euro eest. Praegu tegeleb ta interneti kaudu töötava rakendusega, millega on võimalik ravida 2. tüüpi diabeeti.

Nagu paljud maalapsed töötas ka Sami väiksena kodusel kartulipõllul ning suusatas talvel kooli. Ta pidi tegema küttepuid, et talvel oleks kodus soe. Samas on ta selle eest tänulik, et vanemad panid ta väiksest peale tööd tegema. Sami vanemad on lihtsad inimesed ja töötasid paberitehases.

Sami huvi reaalainete vastu ilmnes gümnaasiumis, kus füüsikaõpetaja soovitas minna õppima arstiks või inseneriks. Sealt tuli idee minna õppima tehnikakõrgkooli, praegusesse Aalto ülikooli. Seal oli käinud Nokia juht Jorma Ollila. Pärast ülikooli lõpetamist töötaski Sami mõnda aega Nokias, aga peas vasardas mõte minna USA-sse Räniorgu. See on sama nagu hokimeeste unistus on minna NHL-i, Räniorg on ettevõtjate NHL. Sami otsis kohta, kus oleks paremad treenerid, suuremad investorid ja tihedam konkurents.

Unistus täitus 2003. aastal, kui Sami pääses õppima Stanfordi ülikooli. Vaid kaks nädalat pärast kooli algust õnnestus tal kohtuda lõuna ajal maailma rikkaima mehe Jeff Bezosega. Bezos on Amazoni veebikaubamaja asutaja ja tõenäoliselt maailma rikkaim inimene. Sami räägib, et Bezos vaid naeris maailma kõige rumalamate naljade peale. Kui ta Bezost kuulas, siis sai aru, et edukad ja rikkad inimesed on nagu kõik teisedki. Sami sai aru, et ükskõik kes võib kõrgele ja kaugele jõuda, kui proovida. Sami mõtles, et kui see tüüp on nii kaugele jõudnud, siis võib tema ka. Sami tunnistab, et kohtumine Bezosega muutis palju tema mõttemaailma.

Pärast seda ei läinud palju aega, kui Sami asutas 2004. aastal koos Stanfordi sõbraga kinnisvaraportaali Trulia. Nad olid kaks füüsikut ja neil polnud varem kokkupuudet kinnisvaraga. Juba siis võis veebi kaudu osta omale auto, isegi naise ja mida iganes, aga kinnisvaravahendust vähemalt USA-s veel polnud. Ettevõtet saatis edu ja seda taheti osta, aga Sami ja sõber ei müünud. Nad tahtsid Trulia veel paremaks teha.

Trulia läks 2012. aastal börsile ja kaks aastat hiljem ostis konkurents Zillow selle 3,5 miljardit dollari eest. Nad said 20-30 korda rohkem raha kui siis, kui oleks müünud esimese pakkumise peale. Pärast Trulia müüki oli Sami järsku töötu. Siis aga tuli saatus mängu. Kuigi ta on elu aeg spordiga tegelenud ja osalenud isegi triatloni MM-il, sai ta teada, et tal on tekkimas diabeet.

Sami ei saanud aru, ta oli teinud sporti 10 tundi nädalas ning jälginud oma toitumist ja järsku – diabeet. Nõnda asutas ta ettevõtte Virta health, mis aitab inimestel diabeeti ravida. Kliente on piisavalt, sest maailmas on ligi 400 miljonit diabeetikut.

Virta health on interneti kaudu töötav arstipunkt, kust saab kuutasu makstes ravi, nõuandeid ja infot haiguse arengu kohta. Kuu aega tagasi kaasas Virta health turult 93 miljonit dollarit investeeringuid. Firmasse on investeeritud 166 miljonit dollarit ehk 153 miljonit eurot. Sami loodab, et uue portaali abil aidatakse paljusid inimesi, et neil ei tuleks käsi ja jalgu amputeerida. Samal ajal säästetakse ühiskonna ja kindlustusfirmade raha. Diabeetikud peavad suhkru tarbimist piirama peaaegu nullini.

Sami tunnistab, et elab Kalifornias õnnelikku elu. Ta on väiksest peale harjunud vähesega hakkama saama ning see ongi üks õnneliku elu saladusi. Soomes olles naudib ta puhast loodust, imetleb Soome haridussüsteemi ja on tänulik, et ettevõtlust hinnatakse järjest enam. Tema arvates peaks ka ettevõtjatest tegema kangelasi, mitte ainult hokimängijatest.

Ettevõtluses on Sami jaoks tähtis selgeks teha, kuhu tahetakse jõuda ehk kellele ja mida tahetakse teha. Olgu siis tegemist massaaži, juuksuriga või kellega iganes. Peamine energia tuleks suunata sellele, kuidas see ettevõte aitab teisi inimesi. Samuti peab ettevõtjal olema kirg ja ambitsioon. See asi, millega tegeled peab huvitama.

Kodus Kalifornias on Sami Inkinenil naine ja kaks tütart. Lapsed on 2- ja 4-aastased. Teismelisena unistas Sami sellest, et saaks toitu osta poest ja ei peaks kartulipõllul küürutama, sõrmed mullas. Nüüd on tal aga oma aed – see on suur luksus, kui saad omale ise toitu kasvatada. Tõenäoliselt on tema naisel ja lastel seal praegu sõrmed mulla, naerab Soomet külastanud Sami.

Yksi lounas maailman rikkaimman miehen kanssa muutti Sami Inkisen elämän – nyt hän on monimiljonääri

Ruokolahdelta maailmalle ponnistanut Sami Inkinen johtaa jo toista miljoonaluokan yritystä. Miljonääri Sami Inkinen on saapunut Kalifornian Piilaaksosta puhumaan synnyinkuntansa Ruokolahden koulun oppilaille. Kaikki tietävät hänen olevan miljonääri. Yksi kysymys toistuu. – Miten paljon sinulla on rahaa? Inkinen vastaa samalla tyylillä kuin todennäköisesti suurin osa suomalaisista: tarkat summat eivät muille kuulu.

Kommentaarid
(Külastatud 746 korda, 1 külastust täna)