Hea teada: Mida tähendab koroonaviiruse kodune karantiin Soomes?

Soomes on mitmed inimesed pandud kodusesse karantiini. Kodune karantiin Soomes tähendab, et koeraga võib jalutada ja perega koos olla, aga poodi minna ei tohi.

Koduses karantiinis inimesed on nakkusega kokku puutunud, aga nad pole haigestunud ja neil pole haigusnähtusid. Karantiini mõte on hoida ära nakkuse levimist, vahendab MTV.

Nakkusega kokku puutunuteks loetakse neid, kes on 15 minutit haigestunud isikuga koos olnud. Nakkusega kokku puutunud isikutega võetakse ühendust ja nad määratakse karantiini. Nakkusega on näiteks kokku puutunud isikud, kes on lennukis istunud haigestunud isiku lähedal.

Karantiinis olles ei tohi kodust lahkuda ega puutuda kokku teiste inimestega. Erandiks on pereliikmed. Pere võib jätkata tavapärast elu ja olla karantiinis oleva inimesega samades ruumides. See tuleb asjaolust, et karantiin puudutab vaid nakkusega kokku puutunud isikut. Pereliikmed pole karantiinis, kui nad just ise haigestunud isikuga kokku ei puutunud.

Selline kord tuleb asjaolust, et nakkusega kokku puutunud isik on alles võimalik haiguse kandja, aga ei pea tingimata haigestuma. Seetõttu pole kogu pere tegevust vaja piirata.

Olukord muutub, kui nakkusega kokku puutunud isik haigestub. Siis saavad pereliikmetest nakkusega kokku puutunud isikud ja nad pannakse karantiini.

Kui inimene on karantiinis, siis ollakse temaga igapäevaselt ühenduses ning isiku tegevust jälgitakse kahe nädala jooksul. Sel ajal kodust lahkuda ei tohi, aga tegelikkuses on ilma haigusnähtudeta inimese puhul olukord lihtsam. Näiteks koeraga võib jalutamas käia, kui selle aja jooksul teiste inimestega kokku ei puututa. Karantiin ei tähenda seda, et peab olema luku taga.

Nakkusega kokku puutunud isik ei tohi käia poes ega apteegis. Lähedased peavad talle tooma toitu ja ravimeid. Kui see pole võimalik, toovad vajaliku koju terviseametnikud. Ühiskondlik turvavõrgustik tagab selle, et inimene saab seda, mida vaja. Samuti tohib toitu koju tellida. Sel juhul peab paluma kulleril jätta pakk ukse taha.

Karantiini järele ei valvata, see põhineb usaldusel. Kui inimesel palutakse olla kodus, siis eeldatakse, et ta on kodus. Kui karantiinis inimesel tekivad haigusnähud ja ta haigestub, siis tuleb teatada meditsiiniasutusse. Haiglasse ise minna ei tohi ega teisi nakatada. Pärast kontakti võtmist palutakse inimesel tõenäoliselt sõita enda autoga haiglasse, kus on meedikud vastas. Teine võimalus on, et kiirabi viib inimese haiglasse.

Kui haigestunud isik on ise üksikvanem, kel pole lähedasi, siis hoolitsevad laste eest sotsiaalametnikud.  Üksikvanemad haigestuvad ka muul ajal, siis läheb asi üle laistekaitsele. Praegu paigutatakse Soomes haigestunud haiglasse ning haigusnähtudeta inimesed saavad olla kodus karantiinis. Eesmärk on hoida ära haiguse levik.

Olukord muutub siis, kui koroonaviirusest saab Soomes epideemia. Sellisel juhul pole karantiinist enam kasu ja juhised vaadatakse ringi.

Kommentaarid
(Külastatud 5,659 korda, 1 külastust täna)