Soomes hooldajad, bussijuhid ja kokad hädas. Kanamunad küpsevad juba köögi riiuli peal

Soomes on suure palavaga kõige hullemas olukorras hooldetöötajad, bussijuhid ja kokad köökides. Köögitöötajad räägivad, et kanamunad küpsevad juba riiuli peal.

Paljudes töökohtades tõuseb temperatuur üle 40 kraadi. Inimesed räägivad, et pause eriti teha ei lasta, kuna tamp on kõva. Näiteks köögitöölised räägivad, et peale tööd on enesetunne nii hull, et ajab oksendama, vahendab Iltalehti.

Inimesed kurdavad, et kuigi töökohtades on soojuspumbad, ei suuda need suure kuumusega ruume piisavalt jahutada. Köögis pidi olema 60 kraadi sooja, et riiulile pandud kanamunad ära küpsesid.

Köögitöötajad peavad palju jooma, aga samas tarvitama ka soolast, kuigi söögiisu kuumaga ei ole. Soola süüakse otse purgist.

Inimesed kurdavad ka seda, et ülemused sunnivad kuumaga töötama, öeldes, et peab hakkama saama. Öeldakse, et varsti on uuesti talv ja siis saab vabamalt hingata. Tegelikkuses tuleks aga praegu mõelda töötajate peale, et neil oleks hea olla.

Mikkelis hooldajana töötav naine kirjutab, et ta peab töötama tingimustes, kus sooja on üle 35 kraadi ja pause teha ei saa. Töökoht on nagu saun, kui seoses tööga autosse istub, on seegi nagu saun. Jõudu annab teadmine, et ka ülemuselgi on kontoris väga palav.

Haiglate töötajad märgivad, et palatites on temperatuur tõusnud 26-29 kraadini. Kuumus rõhub nii patsiente kui töötajaid.

Asfaldipanija kirjutab, et töökohal on saunatermomeetriga mõõdetud 45-55 kraadi oleneval niiskusest. 70 cm kõrgusel asfaldipinnast on olnud koguni 75 kraadi päikse käes. Sellele vaatamata tuleb tõmmata kiiver pähe, panna kaitseprillid ette ja pikad püksid jalga. Kujutage ette, et peaksite selles varustuses ronima saunalavale! Ühtlasi ettevaatust koeraomanikud – maha pannes 180-kraadine asfalt põletab ära koerte käpad.

Ühe ketipoe müüja kirjutas, et poes on 33 kraadi sooja. Kurta ei saa, sest muidu kaotad töö.

Ühe asutuse tööandja soovitas kasutada ventilaatorit. Aga kui akna taga on päikse käes 50 kraadi sooja, siis mis kasu on selle puhumisest ruumidesse?

Ühe vanadekodu töötaja kirjutab, et tubades on 32 kraadi sooja ja õhk ei käi ringi. Töötempo on nii kõva, et 8 tunni jooksul on vaid üks 15-minutiline paus. Hommikuse vahetuse esimene paus on alles peale kella 12, tööpäev algab kell 6.30. Rohkem töötajaid ei palgata, sest firma tahab maksimaalset kasumit. Pause teha ei saa, sest pidevalt peab jälgima kehvas olukorras kliente. Suurem osa tööst on koos klientidega tualettruumides. Töö on füüsiliselt raske tõstmise töö.

Lennujaama töötaja kurdab, et kuigi on suur riigifirma, siis töötajate tingimuste ja jahutuse peale mõeldud ei ole. Suurtel ülemustel kabinettides konditsioneerid huugavad, aga tavalised töötajad peavad kuumust taluma.

Busside juhikabiinides on praegu 35-50 kraadi sooja, aga lisapause teha ei tohi. Mõnes bussis pole juhile eraldi jahutusseadet. Üks bussijuht istus 4,5 tundi järjest 40-kraadises palavuses. Tuleb ette 5,5-tunniseid tsükleid ja tööpäev võib kesta terve ööpäeva.

Paljud ei julge palavusega pöörduda töötervishoiuarsti poole, kuna kardetakse, et arst tunnistab töövõimetuks ja siis tuleb teist tööd otsima hakata. See probleem puudutab enamust firmasid.

Bussijuhi töö on praegu täielik nali. Enamuses bussides on sees soojem kui väljas, kuna kliimaseadmed on timmitud viimase piirini, et energiat kokku hoida. Nii tuleb bussjuhtidel palavust taluda 5 tundi järjest ja isegi lühikesi pükse ei tohi jalga panna, kuna keegi on nii kusagil kontoris otsustanud. Samuti on otsustatud, et buss pole bussijuhi töökoht, mistõttu seal soojuspiirangud ei kehti. Nüüd mõtlevad juhid, kas garaažist tuleb bussi käsitsi välja lükata, et ette nähtud pause saada?

Bensiinijaamas on temperatuur leti taga 40 kraadi ja inimene peab seal seisma järjest 3 tundi. Enne kuumalainet keelati müüjatel isegi leti taga joomine. Osa töötajatest oksendab peale tööd ja enesetunne on väga halb.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201807282201098609_u0.shtml

Kommentaarid
(Külastatud 1,434 korda, 1 külastust täna)