Uus Soome kiirtest tuvastab kohe borrelioosi – jääb ära kurnav antibiootikumikuur

Soomes Siilinjärvi ettevõttes Reagena on välja töötatud borrelioosi kiirtest, mis lihtsustab haiguse tuvastamist ja aitab ära hoida asjatuid antibiootikumikuure.

Turu ülikooli juures on test tunnistatud kõlbulikuks. Tänu testile on võimalik antibiootikumiraviga kohe algust teha ja vähendada võimalikke vaevusi. Patsienti saab vajadusel hakata kohe ravima ja samal ajal vähendada antibiootikumide manustamist, vahendab Helsingin Sanomat.

Kiirtest on läbimurdeline haiguse tuvastamisel. Nüüd on võimalik tulemus saada paarikümne minuti jooksul juba arstivisiidi ajal.

Borrelioosi nakatub Soomes igal aastal üha rohkem inimesi. Möödunud 2017. aastal fikseeriti Soomes 2318 borrelioosijuhtu. Seda oli märksa rohkem kui 2016. aastal, mil fikseeriti 1933 juhtu.

Borrelioosi diagnoosimine on sageli keeruline, kuna alati ei teki hammustuse ümber punetavat laiku. Gripilaadsete juhtumite puhul ei osata alati kahtlustada borrelioosi. Samas on vahel määratud kahtluse korral igaks juhuks antibiootikumikuurid, mis tänu kiirestile jäävad edaspidi ära. Arstid teevad sageli otsuse ilma analüüside tulemusi ära ootamata, kuna laboritestide tegemine võtab aega mitu päeva.

Borrelioosi vaevused ulatuvad tavalisest nahapõletikust kuni närvisüsteemi, liigeste ja südame põletikeni. Kui puugihammustuse ümber tekib punetus, siis ravitakse seda alati antibiootikumidega ilma laboritulemusi ära ootamata. Kui raviga alustatakse liiga hilja, võib haigus laieneda nahalt teistesse organitesse. Tõsisemateks tüsistusteks võivad olla näiteks näolihaste halvatus ja erinevad valud. Kesknärvisüsteemi laienenud haigust kutsutakse Lyme’i tõveks.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005626693.html

Kommentaarid
(Külastatud 1,018 korda, 1 külastust täna)