Island kaalub esimesena Euroopas poiste ümberlõikamiste keelustamist, tulevikus võib sellele järgneda vangistus

Kui ettepanek läbi läheb, saab Islandist esimene maa Euroopas, kus poiste ümberlõikamised on keelatud. Igaühel on õigus uskuda mida iganes, aga laste õigused on tähtsamad kui usuvabadus, selgitab ettepaneku teinud Islandi parlamendi liige.

Ettepanekul on ka vastaseid, kuna vastakuti on kaks emotsionaalset asja: lapse õigused ja usuga seotud traditsioonid, mis on nüüd ohustatud. Samas aga leiab ettepaneku teinud Islandi parlamendisaadik Silja Dögg Gunnarsdóttir, et lapsed on tähtsamad kui usk, vahendab The Guardian.

Gunnarsdóttir leiab, et kui Islandil on tüdrukute ümberlõikamised seadusega keelatud, siis peaks sama kehtima poiste kohta.

Tüdrukute ja naiste suguelundite ümberlõikamine, mis on levinum kui poiste puhul keelati Islandil seadusega juba 2005. aastal. Uus seadus muudab ka poiste ümberlõikamise kuriteoks, mille eest võib määrata kuni kuus aastat vangistust. Ettepaneku taga on viie eri erakonna esindajad.

Seaduseelnõus viidatakse ka ÜRO laste õiguste konventsioonile, kus taunitakse selliseid rituaale, mis kahjustavad lapse tervist. Eelnõu kohaselt teostab ümberlõikalisi tavaliselt mitte arst, vaid mõni usutegelane ning lõikuskoha hügieen võib olla puudulik, mis suurendab infektsioonide riski.

Usulisel või kultuurilisel põhjusel tehtud ümberlõikamine kahjustab ka lapse õigusi. Seda tuleks teha vanuses, kus lapsel on välja kujunenud oma arusaam tema ümber toimuvast ja suudab ise otsustada.

Eelnõus pole välja toodud vanusepiiri, vaid räägitakse lihtsalt laste suguelundite kahjustamisest.

Mõnedes usuringkondades nähakse selles Euroopas praegu levivat trendi, kus keelustatakse usuga seotud teatud riietumis- ja muid tavasid. Mitmed Põhjamaade juudiorganisatsioonid avaldasid veebruari algul avaliku pöördumise, milles nõutakse eelnõu tagasilükkamist. Juudiorganisatsioonide hinnangul on selline eelnõu juutide vastane.

Isegi mõned islamikogukonnad on protesteerinud sellise eelnõu vastu. Nimelt on juudi- ja islamikogukondi hoiatatud, keeld puudutab ka välismaal tehtud ümberlõikamisi.

Katoliku kirikut esindav Comece komisjon on samuti eelnõud kritiseerinud väitega, et see piirab usuvabadust.

Poiste ümberlõikamine tähendab usulistest tõekspidamistest tulenevat eesnaha eemaldamist, mis on levinud juutide ja moslemite hulgas. Soomes puudub poiste ümberlõikamisi keelustav seadus. Soome valitsuse hinnangul võib selliseid lõikusi alaealistele poisslastele teatud juhtudel teha. Seejuures peaks tegema lõikuse arst ja selleks on vaja lapse hooldajate kirjalikku nõusolekut.

Soomes on varem arutletud, kas selliseid ümberlõikusi võiks keelata, vahendab Helsingin Sanomat. 2012. aastal tegi toonane justiitsminister Anna-Maja Henriksson ettepaneku reguleerida poiste ümberlõikused eraldi seadusega, aga see ei läinud läbi.

Soomes tehakse igal aastal hinnanguliselt 400 poiste ümberlõikamist.

https://www.theguardian.com/society/2018/feb/18/iceland-ban-male-circumcision-first-european-country

Kommentaarid
(Külastatud 1,898 korda, 1 külastust täna)