Miks soomlased nii palju joovad? Vastus võib peituda reeglites

Soomlased on tuntud oma alkoholilembuse poolest, kus on tavaline end juua täiesti pildituks. Miks see nii on? Soome kolinud briti mees leiab, et see tuleb tohutust kogusest reeglitest, mida soomlased on sunnitud järgima.

Ligi 15 aastat tagasi Soome kolinud britt Joel Willans (45) kirjutas Soome-teemalise käsiraamatu välismaalastele. Raamatus 101 Very Finnish Problems kirjeldab ta 101 Soomele omast probleemi. Muu hulgas leiab britt, et soomlased joovad end tihti purju seetõttu, et peavad tohutult reegleid järgima, vahendab Helsingin Sanomat.

Willans toob lihtsa näite. Fooris põleb jalakäijatele punane tuli. Tee peal pole ühtegi autot. Soomlane ootab kannatlikult foori taga, kuni sünnib roheline, selle asemel, et kohe üle tee minna.

Autor saab aru, kui valitsus tegeleb nendega, kes hakkama ei saa, aga ta ei saa aru, miks peab valitsus otsustama, millal inimene tohib juua. Viina hind on restoranis nii kõrge, et seda valatakse klaasi mõõteanumaga nagu laboratooriumis.

Willansit paneb imestama reeglite kummardamine. Tema arvates tuleb see asjaolust, et Soome on sedavõrd korruptsioonivaba maa, et inimesed usaldavad pimesi oma valitsust ning jälgivad teraselt reegleid. Tõenäoliselt joovad soomlased end tihti väga purju just reeglite pärast, kuna see on ainus võimalus neist reeglitest vabaneda ja kui vabanetakse, siis juba korralikult.

Soomes on Willans õppinud armastama sauna, suvilas olemist ja rukkileiba.

Soomes on tihtipeale avaldatud soovi muutuda euroopalikumaks, et saada rohkem rahvusvahelist tähelepanu. Willans samas möönab, et Soomes ei saa kunagi olema kõige suuremaid parke, kõrgemaid ehitisi, kuumemaid kontserte ega paremaid muuseume. Samas on Soomes seda, mida kusagil mujal ei ole: suvi on valgete ööde tõttu kauneim kogu maailmas. Soome on väike maa, kus võis linnas olles metsa ära eksida. Willansi jaoks on tähtis ka kõik see, mis teeb Soomest põhjamaise heaoluühiskonna: tervishoid, võrdsus, väiksed palgaerinevused ja turvalisus.

Läbi „probleemide” Willans tegelikult imetleb ja kiidab Soomes paljusid asju, näiteks koolisüsteemi. Inglismaal jagatakse lapsed juba varakult klassidesse ja koolitatakse lähtuvalt sellest, Soomes aga suhtutakse kõikidesse võrdselt ja sellele vaatamata on Soome maailmas hariduses esirinnas.

Willans räägib, kuidas ta ihkas noorena edu ja raha ning tahtis saada miljonäriks. Inglismaa on klassikaline kapitalistlik klassiühiskond, kus inimesed rabavad varahommikust hilisõhtuni tööd teha ning tuluerinevused on väga suured. Ent 2001. aastal sattus ta Soome ja vaatas, et see on super koht elamiseks. Ta pidi koos abikaasa Annaga esialgu jääma aastaks, aga nüüd on olnud juba 15 aastat.

Kõige raskem oli õppida keelt, kuna soomlased pole eriti jutukad ja kipuvad välismaalastega suhtlema inglise keeles.

Willansid reisisid mööda maailma palju ringi, elasid isegi Peruus, kuni said lapse. Lapse saamine tõigi nad lõpuks Soome sotsiaalsüsteemi juurde. Näiteks Soomes ei maksa sünnitus emale midagi, oma tuba, toit, kõik on tasuta. Inglismaal tuleb sama asja eest välja käia 400 naela ööpäevas.

Willans peab ka samanimelist Facebooki külge – Very Finnish Problems, millel on üle maailma mitusada tuhat jälgijat.

https://www.facebook.com/veryFinnishproblems/?fref=ts

Kommentaarid
(Külastatud 916 korda, 1 külastust täna)