Terapeut: seksuaalsust tuleb hoida nagu hambaid

Soome seksuaalterapeut Marja Kihlström soovitab juba vastabiellunutele seksuaalteraapiat, kuna seksuaalsus on asi, mida tuleb hoida nagu hambaid. Soome paaridest alla poole on oma seksieluga rahul.

Samal ajal on Kihlström optimistlik, sest noored räägivad üha rohkem seksist ja oma seksuaalsetest ootustest, vahendab Yle. Kolmekümneaastaste mõttemaailm on varasemast märksa avaram. Nad vaatavad paarisuhtele hoopis teistmoodi kui varasemad põlvkonnad.

Äsja Soome Seksuoloogia Seltsi juhiks valitud Kihlström on Sexpo-fondi seksuaalterapeut. Klientidega kohtudes on ta märganud, et paarisuhte seksist rääkimise lävi on muutunud madalamaks.

Soome paaridel on, millest rääkida. Finsex-uuringu järgi on Soomes suguühete arv aasta-aastalt vähenenud. Samas peab vaid 40% meestest ja 48% naistest oma seksuaalelu piisavaks. Marja Kihlström kutsub nüüd kõiki paare aktiivsemalt oma seksuaalelust rääkima. Ta tuletab meelde, et regulaarne seksuaalelu on üks inimese heaolu tunnuseid. Nõnda nagu käiakse hambaarsti juures, peaks ka oma seksuaalelu eest hoolt kandma.

Mida varem paarisuhtes seksist räägitakse seda parem. Armumise ajal on kerge ette kujutada, mida teine soovib või mida ise tahad. Ent kui armumise hormoonitase ühtlustub ning romantika asendub argieluga, siis tekivad probleemid. Inimesed ei mõista enam teineteist ja muutuvad tõrksaks. Seksist ja seksuaalsusest rääkimine on paarisuhtes üks raskemaid asju.

Marja Kihlström pakub välja lahenduse: ta kingib igale noorpaarile tasuta viis seksuaalteraapia seanssi.

Seksuaalteraapia seanssidel on märgata veel üht trendi: paarid hakkavad lahutuse asemel otsima oma seksuaalprobleemidele lahendust väljastpoolt. Nõnda heidetakse kõrvale klassikaline paarisuhe ja antakse teisele võimalus hankida kogemusi väljastpoolt abielu. Seksuaalteraapia seanssidel saab ka sellistest asjadest rääkida ning panna paika piirid, kuhuni on lubatud minna: näiteks kas on võimalik teine kaaslane koju tuua. Samal ajal vähendab selline vestlus armukadedust.

Kihlström tuletab meelde, et pea igas suhtes tuleb aeg-ajalt ette kolmandaid osapooli. Selline olukord nõuab kõigilt osapooltelt usaldust ja rääkimist. Kõrvalsuhetega abielu kohta arvatakse, et see on üks suur seksiralli, aga alles siis hakatakse rääkima ja piire seadma.

Inimese seksuaalsus ajas pidevalt muutub. See, mis tundus ahvatlev kahekümnesena, ei pruugi enam erutada neljakümnesena. Huvi uute kogemuste ja oma seksuaalsuse avastamise vastu võib aastatega suureneda.

Mitte ükski paarisuhe pole ühesugune ja ei püsi sellisena pikki aastaid. Seetõttu peavad paarid oma seksuaalelu puudutavad asjad ikka ja jälle üle rääkima. Seksuaalne rahuldus lisab üldist heaolu, õnnetunnet ja tugevdab paarisuhet.

Rahulolematus seksiga ning välja ütlemata jäänud soovid võivad aga elukvaliteeti halvendada. Asjatundjalt nõu küsimine pole enam tabu.

Seksist rääkimist on julgustanud avalikkuse tähelepanu. Enam ei ole vaja vaikselt kannatada. Ja see on juba suur samm edasi.

Kommentaarid
(Külastatud 408 korda, 1 külastust täna)