Kas mähkmed on liiga mugavad? Soome lapsed hakkavad potil käima üha hiljem

Viimastel aastatel on mähkmed muutunud nii mugavaks, et lapsed hakkavad potil käima üha hiljem. Näiteks Rootsis tehtud uurimuse järgi käis 2-aastastest lastest potil ainult 5% ja 3-aastastest vaevalt üle poole. Samas 60% Vietnami lastest käis sama uuringu põhjal pooleteise aastaselt juba potil.

Soomeski hakkavad lapsed üha hiljem potil käima, vahendab Helsingin Sanomat. See on seotud püksmähkmete arenguga, tunnistab lastearst Jarmo Salo. Tema väitel hakkavad lapsed potil käima palju hiljem kui veel paar aastakümmet tagasi.

Soomes pole vastavaid uuringuid tehtud, aga arvatavalt on olukord sama mis Rootsis. Göteborgi ülikooli juures 2013. aastal valminud uuringu põhjal ei harjutatud Rootsis pooleaastaseid lapsi veel üldse potile, samas kui Vietnamis hakati 90% lastest potile harjutama juba pooleaastaselt. Pooleteise aastaselt käis enamus lapsi Vietnamis juba potil, aga Rootsi lapsi polnud keegi selles eas veel potile harjutanudki. Kaheaastaselt alustas potitreeringuid 5% Rootsi lastest, aga potil ei käinud veel keegi. Kahe ja poole aastaselt olid potil käimist harjutanud pooled Rootsi lapsed ja potil käis ainult kolmandik. Kolmeaastastest Rootsi lastest oli õppinud potil käima veidi üle poole.

Soome lastearsti Jarmo Salot selline areng muretsema ei pane. Tema väitel pole Soomes vaja last potile harjutada nii varakult kui soojades maades nagu Vietnamis. Soomes ja Rootsis on potile harjutamine raskem kui Vietnamis, kus lapsed ei kanna sooje rõivaid.

Salo kiidab mähkmete arengut. Püksmähkmed on lapse jaoks mugavad ning lastel on vähem nahaprobleeme kui mõned aastakümned tagasi. Samas võib mähkmete kasutamine mõnevõrra suurendada kuseteede põletiku ohtu. Kõige suuremaks mähkmete varjuküljeks peab arst ökoloogilist kahju, kuna mähkmete kasutamine toodab suurel hulgal jäätmed.

Salo ei soovi anda hinnangut aja kohta, millal lapsi peaks potile harjutama. Tema väitel areneb iga laps isemoodi ning lapsevanemad on siin parimad asjatundjad. Kõige suurem motivaator mähkmevabaks saamisel on tavaliselt lasteaed.

Lastearsti väitel võib last potile harjutada niipea, kui ta õpib istuma. Last tasub potile harjutada siis, kui ta ise selle vastu huvi ilmutab. Aga isegi kui see last ei huvita, pole potile harjutamisest mingit kahju. Lastearsti väitel pole põhjust hakata potile harjutamise ajal kasutama mähkmeid, mis on lapsele ebamugavad. Samuti ei ole mõtet last potile sundida.

Püksmähkmed on nende tootjatele väga tulus äri. Näiteks USA suurim mähkmetootja Kimberly Clark on käivet suurendanud eelkõige seetõttu, et inimesed on hakanud tavaliste kleepsudega mähkmete asemel hakanud kasutama mugavamaid püksmähkmeid. Näiteks Huggies’e püksmähkmete müük kasvas nii 2015. kui 2016. aastal, samas kui tavaliste mähkmete müük kahanes.

Püksmähkmed imavad niiskust nii nagu tavalised mähkmed, aga neid on kerge jalga tõmmata nagu aluspükse. Lapsed hakkavad püksmähkmeid kasutama tavaliselt siis, kui nad õpivad käima. Püksmähkmed on samas kaks korda kallimad kui tavalised.

Püksmähkmete müügikäive oli möödunud aastal USAs 5,3 miljardit dollarit. Tavaliste mähkmete käive oli 4,4 miljardit dollarit.

USAs on saanud püksmähkmete tootjad lapsevanemalt viimasel ajal palju kriitikat, justnimelt seetõttu, et mähkmed on liiga mugavad ja lapsed ei õpi potil käima. Seetõttu on mähkmefirmad alustanud kampaaniaid, et õpetada vanemaid, kuidas lapsi potile harjutada.

http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005176074.html

Kommentaarid
(Külastatud 538 korda, 1 külastust täna)