Euroopa sotsiaaldemokraatia on suures kriisis

Sotsiaaldemokraadid nii Soomes kui mujal Euroopas on suures kriisis. Nende kõrval tõstavad pead vasakradikaalsed sotsialistid.

Prantsusmaal on tõusnud üheks populaarsemaks presidendikandidaadiks Euroopa Parlamendi liige, sotsialist Jean-Luc Mélenchon. Suurbritannias tõusis tööpartei (leiboristid) juhiks vasakradikaal Jeremy Corbyn, vahendab Helsingin Sanomat.

Mélenchon kogub massiliselt toetajaid igal pool, kuhu ta läheb. Ta on vastu Euroopa Liidule, eurole, NATO-le, globaliseerumisele ja rikaste võimule. Ta on olnud eriti edukas valimisdebattidel. Ta pooldab protektsionismi ja võlgu elamist. Tema arvates võiks üle 360 000 euro teenivaid inimesi maksustada 100-protsendiliselt. Eesmärk on luua Prantsusmaale üle 3,5 miljoni uue töökoha. See annab lootust noortele, kelle hulgas valitseb suur tööpuudus.

Kõigele lisaks valdab Mélenchon oma 65 eluaastale vaatamata ülihästi sotsiaalmeediat. Ta on loonud mängu Fiscal Kombat, mis kannab ideed jagada ühiskonnas jõukust senisest võrdsemalt.

Mélenchon on kogenud poliitik, kes on õide puhkenud vanemas eas. Tema kogemuste varasalves on 1970ndate aastate idealism ja radikalism. Ta on tõenäoline tulevane Prantsuse president.

Jeremy Corbyni tõus Briti leiboristide juhiks 2015. aasta septembris oli šokk partei vanale juhtkonnale. 67-aastane Corbyn pidi esialgu vaid täiendama partei kandidaatide ridu. Ent partei lihtliikmed ja ametiühingud valisid ta suure häälteenamusega erakonna etteotsa. See oli vastureaktsioon liiga paremale liikunud partei eliidile.

Samas pole Corbyn suutnud parteid tõsta konservatiivide tasemele. Ta on riius oma erakonna esindajatega parlamendis ja valmistanud paljudele pettumuse opositsiooni juhina. Möödunud aastal üritati Corbynit partei juhi kohalt kangutada, aga ebaõnnestunult. Corbynil on partei vasema tiiva idealistide toetus. Idealiste ei heiduta see, et Corbynil on väiksed šansid võita valimised ja tõusta peaministriks. Toetajatele on tähtis vasakpoolse poliitika puhtus.

Isegi Ameerika Ühendriikides tõstis hetkeks pead vasakpoolsus, kui Hillary Clintoni vastu kandideeris eelvalimistel edukalt 75-aastane demokraat Bernie Sanders. Clinton võitis, aga jäi lõpuks alla Donald Trumpile. Paljude arvates oleks radikaalne sotsialist Sanders valimistel Trumpi võitnud.

Sandersi sotsialism oleks ka Euroopas salongikõlbulik. Põhjamaades oleks ta vaadete poolest tavaline sotsiaaldemokraat. Ameerikas mõjub ta valge varesena, sest sõna sotsialism omab seal halba kõla.

Prantsuse Mélenchon, Briti Corbyn ja USA Sanders on eriti popid noorte hulgas. Noorte lootused on poliitikutel, kes võiksid olla nende vanaisad. Prantsuse sotsiaalmeedias juba võrreldakse Mélenchoni Sandersiga ja Macrot Clintoniga ning hoiatatakse, et prantslased ei teeks sama viga mis ameeriklased: Macro ei suudaks võita Le Peni, nii nagu Clinton ei suutnud seista vastu Trumpile. Seepärast oleks parem variant Mélenchon.

Sandersist ei saanud ei USA presidenti ega isegi presidendi kandidaati. Corbynist ei saa Briti peaministrit ega ka Mélenchonist Prantsuse presidenti. Sellele vaatamata hoiavad nad üleval sotsialismi aateid, millega ei saa uhkustada tänapäeval sotsiaaldemokraadid.

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005172374.html

Kommentaarid
(Külastatud 230 korda, 1 külastust täna)