Tallinna taksomaffia tüssab jätkuvalt soomlasi

Tallinna sadamas tegutsev taksomaffia on juba paarkümmend aastat soomlasi petnud ja see tegevus jätkub – mitte midagi pole läinud paremaks.

Maffiataksod kavaldavad omale sadamas kliente ja peletavad teisi taksosid minema. Kuigi ametivõimud teevad regulaarselt järelvalvet, pole ometi midagi muutunud. Turistide jaoks võib takso hind olla röögatu, vahendab Iltalehti.

Tallinna sadama A-terminaali ees kordub päevast päeva sama asi: vahetult pärast laeva saabumist pressivad maffiataksod järjekorras teistest ette. See pressimine tähendab seda, et autod aetakse otse kõnniteele või sinistele invakohtadele.

Kümned Tallinki ja Tulika taksode juhid vaatavad pealt, kuidas maffiataksod neist ette lähevad ja klientidega minema sõidavad. Keegi ei protesteeri ega hoiata kliente.  Keegi ei soovi taksomaffiale piiri panna.

Mis siis sadamas õieti toimub? Tegemist on taksondusega seotud vägivalla ja vägivalla ähvardustega. Osa taksojuhte ähvardab teisi vägivallaga ja Tallinna võimud sellesse ei sekku.

Eesti suurima taksofirma Tulika takso juhatuse liige Anne Rebane ütles, et võimud on asjast teadlikud, aga tegelikkuses pole viimase 20 aasta jooksul midagi muutunud. Tema väitel on kahju, et Eesti haldussuutlikkus on nii madal. Olukord heidab varju nii taksondusele kui Eestile tervikuna.

Tallinnas kutsutakse selliseid seadusest kõrgemal olevaid taksosid maffiataksodeks. Neid kohtab põhiliselt sadama ümbruses, kus liiguvad magusamad kliendid. Maffiataksode käes on ka teatud kohad Tallinna vanalinnas.

Maffiataksod on enamasti nõuetekohaselt registreeritud ja neil on kõik load korras, aga nende tegevus on paljudel juhtudel seadusevastane. See pole Tallinnas midagi uut – maffiataksod on sadama ümbruses tiirutanud juba paarkümmend aastat. Ametlikult seisavad sadama taksojärjekorras ainult Tallinki ja Tulika taksod, kel on selleks sõlmitud eraldi leping sadamaga. Korraga on järjekorras ligi 50 Tallinki ja Tulika taksot ning tekib küsimus, miks nad maffiataksosid paika ei pane.

See pole nii lihtne, ütles üks maffiatakso tegevust kõrvalt jälginud Tulika takso juht.  Väljapool järjekorda tulijad ähvardavad teisi. Enamasti on nad suurt kasvu ja ütlevad, et teavad, kus teised elavad ja mis koolis nende lapsed käivad. Lisaks võivad nad autosid kriipida. Kriipimine on ebameeldiv, sest kindlustuse omavastutus on 300 eurot ning selle raha peavad taksojuhid omast taskust välja käima. See võib juhile tähendada mitme nädala teenistust.

Tallinnas pole puudu taksoteenuse järelvaatajatest, aga nende tegevusel pole mingit tulemust. Järelvalvet teevad politsei, Tallinna transpordiamet ja munitsipaalpolitsei Mupo. Lisaks on Tallinna sadamal leping turvafirmaga ja veel üks firma, mis korraldab sadamas parkimist. Ent ükski neist ametkondadest ei suuda ohjeldada otse sadama peaukse ees toimuvat omavoli. Ühe taksojuhi väitel suudaks politsei sellele ühe päevaga lõpu teha, kui seda vaid tahetakse, aga mingil põhjusel seda ei taheta.

Aasta tagasi palkas Tallinna linn taksomaffiaga tegelema endise siseministri, peaprokuröri ja abilinnapea Jüri Pihli, aga temagi käed jäid lühikeseks. Ta väitis, et taksomaffiale ei saa lõppu teha enne kui eri ametkonnad hakkavad koostööd tegema.

Sadamast väljuv turist ei ole teadlik, mis sadamas tegelikult toimub. Enamik neist turistidest on soomlased. Näiteks pole nad teadlikud, et Eestis saavad taksod hinda ise määrata. Tallinna sadamas ega laevadel pole väljas hoiatavaid silte taksondusega seotud ohtude kohta.

Tallinna linn on siiski kehtestanud taksodele hinna piirmäära, mida ei tohi ületada ja mis on 5,5 eurot sõidu alustamise ja 1,1 eurot kilomeetri eest. Maffiataksod ei tee neist hindadest välja ning kasseerivad sadamast kesklinna sõidu eest klientidelt kümneid eurosid. Suurema hulga reisijate või kohvrite eest võidakse küsida veel lisamaksu.

Kommentaarid
(Külastatud 428 korda, 1 külastust täna)