Soome lasteaia õpetajad kurdavad raske elu üle

Paljusid lasteaia kasvatajaid saadavad nende töös raev, jõuetus ja rahutud lapsed, selgub lasteaiaõpetajate seas läbi viidud küsitlusest. Paljud kurdavad, et ülikooli hariduse eest makstakse lasteaias liiga vähe palka, mistõttu kaaluvad ameti vahetamist, vahendab Helsingin Sanomat.

Soomes on praegu suur puudus lasteaiaõpetajatest, aga seda ametit ei soovita just suurte pingete ja selle eest makstava suhteliselt väikse palga tõttu. Näiteks kurtis üks õpetaja, et peab sageli olema üksi paarikümne lapsega ja tegelikult ta nii paljude lastega tegeleda ei jõua – kogu energia kulub selleks, et tagada, et kõik elus püsivad, et keegi teisele haiget ei teeks. Selline olukord ei ole ajutine, vaid kestab nädalast nädalasse.

Küsitlusest tuleb välja, et probleemid lasteaias on süvenenud mitte viimastel aastatel, vaid aastakümnete jooksul. Probleemide põhjus on igal pool sama: õpetajatel on laste jaoks liiga vähe aega.

Üks jõuetuse tõttu haiguslehele jäänud õpetaja kirjutas, et probleemid lasteaedade ja suure tööjõu oolavusega peegelduvad omakorda lastes, kes kõike kogevad ja on rahutumad. Laste mängud ei kesta kaua. Sageli on paremini arenenud ja soome keelt hästi valdavad lapsed agressiivsed ja kiusavad neid, kes on vaiksemad. Rikutakse teiste mänge. Aktiivsemad lapsed vajavad rohkem tähelepanu, aga seda õpetajatel neile anda pole võimalik. Kui väiksemad lapsed on veel mähkmetes ja vajaksid potile harjutamist, siis seda ei jõuta teha ning sageli on lastel püksid pikka aega märjad. Sageli on osa lapsi kergelt haiged, teised jagelevad omavahel, kolmandad vajavad hellust ja nõuavad sülle. Üks õpetaja on kutsutud teise rühma kriisiolukorda lahendama. Kvaliteedist on asi kaugel.

Paljud õpetajad märgivad, et ette nähtud suhtarv ehk 7-8 üle 3-aastast last ühe täiskasvanu kohta on lasteaias reaalselt teostatav vaid paari tunni jooksul päevas, kui sedagi. Selgub, et õpetajatel pole isegi seda aega, et oma aega planeerida. Piisav arv täiskasvanuid on rühmas vaid söömise ja magamise ajal. Õpetaja töö on nagu pidev tulekahju kustutamine, täis ohuolukordi, keeldusid ja kiirustamist.

Paljud õpetajad kurtsid, et ühele rühmale mõeldud ruumidesse on paigutatud kahe rühma jagu lapsi, mistõttu on lasteaedades suur ruumipuudus.

Vastajad märkisid, et sagenenud on täiskasvanute liikumine ühest rühmast teise, eriti haiguste ajal, kus õpetajaid on puudu. Kui rohkem töötajaid on puudu, siis on iga päeva lõpus rõõm ainuüksi selle üle, et kõik lapsed on elus.

Suured probleemid on tekkinud erivajadustega lastega, kes vajavad rohkem tähelepanu, aga seda pole võimalik pakkuda või pakutakse seda teiste arvelt. Osa lastest ei saa lubatud toetust nagu isiklik abistaja.

Eriti suured probleemid on mujalt tulnud lastega, kes ei oska hästi keelt ja kes vajavad seetõttu rohkem tähelepanu ja tegelemist.

Vastanud õpetajatest paljud tunnistasid, et teevad oma unistuste tööd, aga paljud kaaluvad lõpetamist, sest enam ei jaksa.

Üks õpetaja kirjutas, et on väsinud 21 lapse üksi riidesse panemisest õue minekuks, on väsinud olemast väsinud, kuna siis muutud tigedaks laste suhtes, on väsinud koosolekutest, on väsinud liiga väiksest eelarvest, on väsinud üle täidetud rühmadest. Rühmadesse võetakse veel laps nr 24, kes peab jagama oma riidekappi, kingariiuleid ja nagisid mõne teise lapsega ning magab madratsi peal põrandal.

Üks õpetaja kurtis, et ei jaksa olla üksi isegi 12 lapsega, teda on löödud kääridega ja saanud sinise silma. Lapsevanemad on õpetajat solvanud. On pidanud tegema ilma palgata kümneid ületunde. Samal ajal tunneb, et on lastele siiski vajalik. Võib tuua nende päevadesse sära ja nutta pärast kodus omaette. Aga kaua niimoodi enam ei jaksa.

http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005032689.html

Kommentaarid
(Külastatud 595 korda, 1 külastust täna)