Ukraina paiskas viimased reservid rindele – sellest võib sõltuda sõja saatus

Ukraina dessantväed on lõpuks saatnud rindele oma võimsaima üksuse. 2000-liikmeline 82. dessantbrigaad, mis on täis lahingumasinaid Marder ja Stryker ning tanke Challenger 2, asus viimastel päevadel tegutsema Ukraina lõunaosas Zaporižja oblastis Robotõne ümbruses.

Reservide saatmine rindele on ühtaegu hea ja halb uudis Kiievi kauaoodatud vasturünnakus, mis algas 4. juunil Ukraina lõuna- ja idaosas koordineeritud rünnakutega, vahendab Forbes.

Ukraina 82. brigaad ja selle sõsarüksus 46. brigaad olid ühed viimased suuremad üksused, mida Ukraina kindralstaap reservis hoidis. Nende koosseisude lõpuks lahingusse saatmisel võisid ukrainlased märkimisväärselt suurendada oma tulejõudu piki üht vastupealetungi peamist telge – seda, mis ulatub 80 kilomeetri ulatuses Venemaa poolt okupeeritud Robotõnest kuni okupeeritud Melitopolini, Musta mere rannikust veidi põhja pool.

Kuid ükski brigaad ei saa võidelda igavesti. Kui 46. ja 82. brigaad tõmbuvad tagasi puhkama, lähtestama ja remontima, ei pruugi nende jaoks enam olla võrdselt võimsaid värskeid brigaade. Vasturünnak võib hoo kaotada.

See pole uus probleem ega ka Robotõne telje jaoks unikaalne probleem. Ukraina merejalaväe korpus, mis on koondanud oma jõupingutused piki Mokri Jalõ jõe orgu, mis asub 80 kilomeetrit ida pool, on paigutanud kõik neli oma rindebrigaadi korraga 15 kilomeetri laiusele sektorile.

Merejalaväe koondamine Mokri Jalõ jõe äärde on Kiievi jaoks end ära tasunud. Diviisi suurune merevägi on vabastanud asustuste ahela teel okupeeritud Mariupoli Musta mere rannikul 80 kilomeetrit lõuna pool. Viimati Urožaine, kus Ameerikas toodetud kobarmoonaga tulistavad merejalaväelased hävitasid sel nädalavahetusel taganevaid Vene vägesid.

Kuid merejalaväelased vajavad lõpuks puhkust. Ja pole selge, millised jõud suudavad neid asendada. Kuigi Ukrainas on endiselt kasutamata territoriaalkaitsebrigaade, puudub neil formatsioonidel üldiselt tulejõud ja väljaõpe, mis muudavad merejalaväe brigaadid nii tõhusaks.

Sama kell tiksub Robotõnes, kui linnast väljas koguneb võimas Ukraina dessantvägede rünnak. Ilmselt selle nädala alguses toimunud Vene droonilöök ühe 82. brigaadi Ameerikas toodetud ratastega lahingumasinale Stryker asetab 82. brigaadi mõne kilomeetri kaugusele Vene 1430. motoriseeritud laskurpolgu positsioonidest Robotõnes sees.

Vene droonid on märganud vähemalt ühte 82. brigaadi 90 Strykerist ja üht selle 40 Saksamaal valmistatud roomiklahingusõidukist Marder. Venelased pole ilmselt leidnud brigaadi 14 Briti Challenger 2 tanki. Kuid on teada, et 69-tonnised tankid liiguvad kontaktjoone poole.

Värskeimal veebis ilmunud fotol Ukraina Challenger 2-st on kujutatud tanki koos torni külge kinnitatud puuriga, mille meeskond loodab selgelt aidata sõidukit droonilöökide eest kaitsta. Need puurid on lahinguväljal kasutatav vahend, mida brigaadid kipuvad lahingusse minekuks valmistudes ise paigaldama.

Kui Ukraina merejalaväelaste kogemus Urožaines on märk, võib dessantvägede rünnak Robotõne ümber tuua kaasa Kiievi vägede kiire edu. Ukrainlased proovisid juba rünnata Vene garnisoni Robotõnes ja üritasid sellele küljelt läheneda. Nüüd on neil veel kaks brigaadi – ja eriti tugevalt relvastatud –, et rünnakut tugevdada.

Kui Robotõnes olevad venelased suudavad oma positsioone hoida ja taluvad tõenäoliselt suurt, kuid ajutist Ukraina lahingujõu tõusu, võivad nad lõpuks leida end olukorrast, kus nad suudavad ukrainlastele vastulöögi anda – kui Ukraina rünnakbrigaadid rindelt taanduvad ilma asenduseta.

Kommentaarid
(Külastatud 1,593 korda, 1 külastust täna)