Kahtlus: Nordea kaudu kanditi Leedust Nokiasse ligi 100 miljonit dollarit hämarat raha

Nokia sai Nordea panga kaudu 97 miljoni dollari eest makseid kahtlastelt kontodelt, selgub suurinvestor Bill Browderi firma Hermitage’i esitatud avaldusest.

Avalduses on märgitud, et kokku tuli kahtlastelt firmadelt Nordea Soome kontodele 234 miljoni dollarit, vahendab MTV.

Hermitage palub välja selgitada, kui palju oldi Nodeas teadlikud kahtlastest kontodest ja kuidas neile reageeriti. Browderi firma Hermitage Capital Managementi andmetel kuulusid kontod riiulifirmadele, millel reaalne tegevus puudus ja firmad kuulusid nn tankistidele.

Nokia andis teada, et võtab avalikustatud infot väga tõsiselt, aga esialgu midagi ei kommenteeri. Nordeast öeldi, et pank ei kommenteeri üksikute klientide raha liikumist. Pangast öeldi, et panga 1500 töötajat teevad kõik selleks, et ära hoida majanduskuritegusid ning ametivõimudega tehakse koostööd.

Rahapesu-alane uurimine tuleneb sellest, et Browderi firma Hermitage peab end Venemaal asutatud rahvusvahelise kuritegeliku grupeeringu KOCG ohvriks. Grupeeringusse kuulub Vene ametiisikuid ning sel on võrgustik väljaspool Venemaad.

Hermitage’il on alust arvata, et ettevõtte makstud maksud sattusid seoses korruptsiooniga valedesse kätesse ja vastutus selle eest langeks Hermitage’ile. Browder ja eradetektiivid on raha liikumist jälitanud kümmekond aastat.

Hermitagi avalduses seisab, et raha tuli Nokiale Nordea kaudu Leedu kontodelt seoses mobiili- ja elektroonikaseadmete ostudega. Tegelikkuses ei tulnud raha Nokiale päris õigetelt klientidelt, vaid rahapesu jaoks loodud firmadelt. Osa ettevõtteid oli registreeritud Panamale.

See, kui palju Nokia asjast teadis, peaks välja selgitatama kriminaaluurimise käigus. Rahapesu puhul on eesmärk peita raha kriminaalne taust ja viia raha legaalsesse ringlusse, mistõttu peavad ettevõtted liigutama raha legaalsete ettevõtete kaudu.

Hermitage edastas avalduse kuriteo kohta esmaspäeval nii porokuratuurile kui keskkriminaalpolitseile.

Tõendid asja kohta on pärit ühest Prantsuse ja Leedu kuriteoasjast. Dokumentidest tuleb välja pangaülekandeid, kus on näha raha saatjad ja vastuvõtjad ning see, mis on märgitud raha saatmise eesmärgiks.

Browderi jutt Hermitage’ist kui kahjusaajast on tõusnud esile eriti pärast seda, kui firma advokaat Sergei Magnitski suri Venemaal vanglas segastel asjaoludel 2009. aastal. Browder on Venemaal tagaselja majanduskuritegude eest süüdi mõistetud.

Browder ütles Soome infoagentuurile STT antud usutluses, et on viimase 9 aasta jooksul pärast Magnitski surma eradetektiivide meeskonnaga tegelenud korruptsiooni- ja rahapesukahtluste uurimisega. Dokumente on kogunenud miljoneid lehekülgi.

Antud juhtumi puhul toimus rahapesu 2008. aastal. Rahapesuga tegelevad inimesed on aga Venemaal sama skeemi ja samu panku kasutades jätkanud ka aastaid hiljem.

Browderi väitel tulid esimesed juhtlõngad raha liikumise kohta kohe pärast Magnitski surma. Üks Vene allikas andis pärast seda üle pangadokumendid, mille alusel ametivõimud külmutasid hiljem raha Šveitsis.

Hermitage’i esitatud avalduses politseile on märgitud kümneid Soome firmasid, mis on saanud vähemalt kümnetesse tuhandetesse dollaritesse ulatuvaid rahaülekandeid kahtlastelt kontodelt. Nokia puhul on summa ligi 100 miljonit dollarit, mis praeguse kursi järgi on 88 miljonit eurot.

Soome Nordea kontodele tuli kahtlastelt kontodelt 4,4 miljonit dollarit Danske Bankist Eestis ja 230 miljonit dollarit Leedu Ukio pangast. Nokiale tuli Nordea kaudu raha samuti Ukio pangast.

Danske Bankist ei kommenteeritud raha liikumist Soome Nordeasse. Pank viitas septembrikuisele uuringule, mille kohaselt on tehtud vigu ja pank on oma tegevust muutnud. Leedu Ukio pangast STT päringutele ei vastatud.

Suursijoittaja tutkintapyynnössä: Nokia sai Suomen Nordeaan lähes sata miljoonaa dollaria kyseenalaisilta tileiltä

Tutkintapyynnössä sanotaan, että kaikkiaan eri yhtiöiden tileille Suomen Nordeaan tuli 234 miljoonan dollarin arvosta varoja epäilyttävien firmojen tileiltä. Mainos (uutinen jatkuu alla) -  Siinä, mitä Nordeassa tiedettiin, on vielä paljon tutkittavaa, Browder sanoo puhelimitse. Rahanpesututkinnoissa on keskeistä selvittää, onko mahdolliseen epäilyttävään rahaliikenteeseen reagoitu ja kuinka tietoisesti on mahdollisesti jätetty reagoimatta.

Kommentaarid
(Külastatud 287 korda, 1 külastust täna)