Suomi siirtyy rahapelien lisenssijärjestelmään – Virolaisilla vedonlyöntisivustoilla mahdollisuus avata toimintansa Suomessa

Suomen rahapelijärjestelmässä on edessä merkittäviä muutoksia vuonna 2027, kun Suomen valiton omistaman Veikkauksen monopolista siirrytään lisenssijärjestelmään. Tämä avaa markkinat kansainvälisille peliyhtiöille, mukaan lukien virolaiset peliyhtiöt, jotka voivat tarjota rahapelejä ja mainostaa niitä tietyin rajoituksin Suomessa. Uudistus tuo mahdollisuuksia, mutta samalla herättää kysymyksiä siitä, miten muutos vaikuttaa vedonlyöntiin ja rahapelihaittojen ehkäisyyn.

Petteri Orpon hallituksen ohjelmassa luvattiin vapauttaa verkkopelaamista, ja rahapelijärjestelmän uudistusta koskevan lakiehdotuksen lausuntokierros on päättynyt sisäministeriössä. Lausuntokierroksella keskustelua on käyty kiivaasti ja kommentteja uudistuvasta laista jätettiin aktiivisesti. Keskeisenä teemana kommenteissa korostettiin Suomen markkinoiden houkuttelevuutta peliyhtiöille, mutta myös pelihaittojen tehokasta ehkäisyä.

Lisenssimalli tuo Suomelle taloudellista hyötyä

Lakiehdotuksen mukaan lisenssijärjestelmä astuu voimaan vuoden 2026 alussa, ja uudet peliyhtiöt voidaan aloittaa toimintansa Suomessa vuonna 2027. Lisenssin myötä yritykset maksaisivat lisenssimaksuja ja veroja Suomeen. Veikkaukselle jäisi edelleen yksinoikeus tiettyihin peleihin, kuten Lottoon, raha-automaatteihin ja totopeleihin, mutta vedonlyönti ja nettikasinopelit avautuisivat kilpailulle.

Monet kansainväliset toimijat ovat alkaneet valmistautua Suomen markkinoiden avautumiselle. Uudistuksen odotetaan tuovan pelaajille enemmän valinnanvaraa ja vähentävän pelihaittoja, koska kansainväliset toimijat toimivat jatkossa säädellymmässä ympäristössä Suomen viranomasiten valvonnan alla. Samalla valtio hyötyy peliyhtiöiden maksaessa veroa Suomeen.

Siirtyminen tuo muutoksia vedonlyöntiin ja pelaamiseen

Siirtyminen lisenssimalliin tuo uusia mahdollisuuksia vedonlyöntiin ja rahapelaamiseen verkossa, kun kansainväliset peliyhtiöt voivat tulevaisuudessa tarjota palveluitaan laillisesti Suomessa ja kilpailla Veikkauksen kanssa. Tällä muutoksella pyritään luomaan oikeudenmukaisemmat markkinat. Monopolin purun myötä Veikkaus pyrkii osaltaan valmistautumaan uudistukseen panostaen digitaaliseen ja kansainväliseen liiketoimintaansa.

Pelihaittojen ehkäisy keskiössä

Rahapelihaittojen ehkäisy on keskeinen kysymys lisenssimalliin siirryttäessä. Vedonlyöntiin liittyy riskejä, kuten alaikäisten osallistuminen ja peliongelmien kehittyminen. Lakiesityksessä painotetaan vastuullisuutta ja sääntelyä, jotta kaikki toimijat sitoutuvat ennaltaehkäisemään haittoja. Tämä tarkoittaa tiukkaa valvontaa, selkeitä sääntöjä markkinoinnille ja vastuullisia toimintatapoja peliyhtiöiltä.

Lakiehdotuksessa on esitetty, että peliyhtiöiden olisi sallittua mainostaa pelejään muun muassa omilla verkkosivuillaan, sosiaalisessa mediassa, radiossa, televisiossa sekä urheilu- ja yleisötapahtumissa. Markkinointi ei kuitenkaan saisi ihannoida rahapelaamista eikä kohdistua alaikäisille. Yhtenä rajoituksena on myös kaavailtu, että vedonlyöntibonukset kiellettäisiin tulevaisuudessa.

Lakiehdotuksessa ei ole lainkaan asetettu pakollisia rajoja verkkorahapeleille, mikä on saanut pelihaittoja pelkäävien tahojen, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ehdottamaan pakollisia tappiorajoja. Lausuntakierroksella on esitetty, että rahapelihaittoja voitaisiin torjua ottamalla käyttöön pakolliset kulutus- ja tappiorajat kaikille rahapeliyhtiöille sekä mahdollisuus estää pelaaminen tiettyjen pelityyppien osalta.

Mallia Ruotsin lisenssijärjestelmästä

Suomen lisenssimalliin siirtymisen valmistelu etenee syyskuuhun 2025 asti ja Ruotsin esimerkki, jossa vastaava lisenssijärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 2019, toimii mallina Suomen uudistukselle. Vaikka Ruotsissa on kohdattu haasteita, sen kokemukset auttavat Suomea luomaan toimivan ja tasapainoisen järjestelmän, joka tukee yhteiskunnan hyvinvointia tuoden samalla Suomelle taloudellista hyöt

(Külastatud 171 korda, 5 külastust täna)