Takatalven tekemistä koti-iltoihin

Tänä keväänä kevät ja kesä antavat odotuttaa itseään. Huhtikuun lumisateet ovat saaneet ihmiset keskeyttämään pihatyöt ja kääriytymään sohvalle vilttien kanssa. Mitä sitten näin takatalven vapaailtoina olisi kotona tekemistä, jos se ulkona tekeminen ei olisi niin kutsuvaa lumisateessa.

Suoratoiston uutuudet

Jokaisella eurooppalaisella on mahdollisuus tilata joko kotiin tai vaikkapa vain siihen omalle älylaitteella uusimmat suoratoistokanavat ja niiden kautta saada katseltavaa, vaikka päivän jokaiselle tunnille. Katseltavaa on tarjolla niin dokumenttien, tv-sarjojen kuin elokuvien parissa ja on suoratoistopalveluille tulossa nyt vielä pelejäkin – niistä todellakin on tulossa viihdepalveluiden kokonaisuuksia. Suoratoisto tarjoaa katseltavaksi niin lyhyitä parin jakson sarjoja tai useiden kausien pituisia eeppisiä tarinoita, ja elokuvissakin on valinnan varaa sieltä Hollywoodin kulta-ajoilta nykyaikaan. Suoratoiston katseltavissa ei tarvitse myöskään tyytyä tuttuun ja turvalliseen, vaan voi alkaa katsella, vaikka espanjalaisia, korealaisia tai vaikkapa ranskalaisia sarjoja – niiden tuttujen britti- ja saksalaissarjojen ja pohjoismaisten sarjojen sijasta. Ja tarjonta laajenee vuosi vuodelta

Siinä missä nuoret aikuiset eivät ole enää niin kiinnostuneita lineaarisen television käytöstä, suoratoisto palvelut ovat pelastaneet televisiot laitteina – sillä onhan se totta, että vaikka voit katsella elokuvia ja sarjoja älylaitteen ruudulta, niin ei se voita yli 50 tuumaisen television tuomaan katseluelämystä.

Pelaamista aikuisille

Entä jos passiivinen television tai suoratoiston katsominen ei ole se oma valinta, mitä sitten? Sitten voi vaikka pelata, sillä pelaaminen on levittäytynyt kaikkiin ikäluokkiin ja sukupolviin siitä lähtien kuin kotitietokoneet ja konsolipelit tulivat koteihin 80- ja 90-luvuilla.

Varsinainen jackpot pelialalle tuli nettipelaamisesta ja viime aikojen mobiilipelaamisesta. On sitten kyse perinteisistä lautapeleistä, nettikasino peleistä tai sotapeleistä, autopeleistä yms. niin ne kaikki ovat nyt saatavilla ja pelattavissa mobiilisti missä ja koska tahansa. Mobiilipelaaminen onkin se pelaamisen genre, joka kasvaa koko ajan. Onhan se loogista, että sitä laitetta käytetään, mikä on aina mukana – eli älypuhelin.

Pelaaminen on kehittynyt kasvaessaan ja nyt 2020-luvulla pelit tarjoavat jokaiselle jotakin, sillä pelejä on tarjolla kaikesta mahdollisesta, ja mahdottomasta. Pelattavaa on niin yksin pelaaville, kuin kavereiden kanssa pelaaville, tai joukkuepelaajille. Pelata voi kotona omassa rauhassa, pelisaleissa tai sitten kirjautuu kotona virtuaaliseen maailmaan tai menee pelaamaan tällaisiin isoihin digitaalisiin pelimaailmoihin. Näistä digitaalisissa maailmoissa kuulokkeet korvilla pelatessa se oma asunto voi unohtua tunneiksi kerrallaan, ja pelatessasi voit luoda uusia tuttavuussuhteita minnepäin maailmaa tahansa.

Koska pelaaminen on laajentunut kaikkialle ja kaikenikäisille on se tarkoittanut samalla, että pelaamisesta itsestään on tullut hyväksyttyä ajanvietettä, ja jopa harrastus. Joillekin pelaamisesta on voinut tulla myös ammatti. Ammattimaisesti voit pelata esimerkiksi yli 50 Esports-peliä, pokeria ja shakkia. Parhaat maailman eSports ammattilaiset ovat ansainneet miljoonia jo yhden ison turnauksen voittamisesta.

Äänikirjat ja lukeminen

Monista paikoista saa lukea, että kirjoittaminen ja lukeminen ovat digitalisaation myötä vähentyneet, ja se pitää paikkansa. Mutta samalla digitalisaation on tuonut meille entistä monipuolisemmat mahdollisuudet kuunnella äänikirjoja ja podcast lähetyksiä. Ennen meidän piti pysähtyä paikalleen, hankkia kunnon valaistus lukemista varten, niin nykyään voimme vain löhöillä sohvalla ja kuunnella tarinoita ja antaa mielikuvituksemme piirtää tarinoiden maailmat mieleemme.

Mutta kyllä me kirjoitamme yhä. Jos olet käynyt viime aikoina tavarataloissa ja supermarketeissa, olet varmasti huomannut laajan valikoiman kaikenlaisia lehtiä – nämäkin julkaisut tarvitsevat sisältöä. Se vain on niin, että näin 2020-luvulla sisältö on entistä lyhyempää ja helpommin omaksuttavaa kuin ennen – mitä pahaa siinä on?

Uuden harrastuksen löytäminen

Jos ulkotyöt ja ulkona tekeminen ei ole ensisijaisen tärkeätä, mutta sisälläkään ei tunnu olevan tekemistä, voi aina etsiä, vaikka Googlesta uuden harrastuksen. Siinä missä ennen piti mennä kurssille tai kerhoon, voi nykyään uuden harrastuksen aloittaa täysin digitaalisesti esimerkiksi videoita seuraamalla YouTubesta, tai striimaajaa seuraamalla Twitchissä – vaihtoehtoja on entistä enemmän, kuten myös tietoa saatavilla. Ole kuitenkin varovainen aloittaessasi uutta harrastusta, sillä harrastus voi helposti viedä enemmänkin aikaa ja rahaa, kuin mitä alun perin olit ajatellut. Otetaan esimerkiksi pienet oman kodin sisäremontit – saatat aluksia ajatella tekeväsi vain pienen remontin yhdessä huoneessa, mutta kuten vanha sanonta sanoo, nälkä kasvaa syödessä, ja lopulta huomaat remontoivasi koko asuntosi.

(Külastatud 129 korda, 1 külastust täna)