Soomes kõrvaldati palja ülakehaga tissiaktivistid spaast

Feministliku aktivistide grupeeringu Cult Cunth liikmed kõrvaldati Tampere Rauhaniemi spaast, kuna nad olid palja ülakehaga. Spaa info kohaselt peavad kliendi järgima siivsusnorme.

Soomes on tissid olnud muidu nähtaval saunas ja nudistide rannas. Sellist asja aga ei lubatud eelmisel nädalavahetusel Tamperes Rauhaniemi spaas. Neli palja ülakehaga naist kõrvaldati asutusest, kuna nende tissid olid näha. Tegemist on feministliku grupeeringu Cult Cunth liikmetega. Grupeeringu eesmärk on võidelda võrdõiguslikkuse eest, vahendab Yle.

Cult Cunth leiab, et tissid võivad olla avalikult nähtaval. Kui inimesed näevad eri rindu, siis hakatakse neid pidama normaalseteks ja neutraalseteks.

Ühe tissiaktivisti sõnul said nad olla saunas paarkümmend minutit, kui nad minema aeti. Keegi klientidest oli palunud nad minema ajada.

Kõrvaldamist põhjendati sellega, et üle 6-aastastel peavad seljas olema ujumisriided. Naised ei lahkunud, kuna neil olid seljas ujumisriided. Reeglites polnud kirjas, millised on ujumisriided. Genitaalid olid peidetud ja tissid pole naiste väitel genitaalid.

Pärast seda palus naistel lahkuda kohalik saunavaht, viidates sellele, et seljas peavad olema ujumisriided ja et asutus saab oma kliente valida. Saunavaht põhjendas kõrvaldamist sellega, et asutuses olid lapsed.

Naiste väitel aga ei olnud lapsed seda nägu, et neid oleks paljad rinnad häirinud. Küll aga olid lastele andnud halba eeskuju mõned kliendid, kes paljast ülakeha kritiseerisid.

Aktivistid tahtsid rääkida spaa juhatajaga, aga see ei õnnestunud. Hiljem saatsid nad juhtkonnale e-kirja, millele polnud eileõhtuse seisuga vastust tulnud.

Pärast lahkusid naised spaast, aga jäid veel kohalikku ujumisranda päikest võtma.

Rauhaniemi spaa tegevuse eest vastutab ühendus TaTU Tampere ry. Ühenduse juhi Juho Alloneni väitel peab asutuses järgima üldisi riietumistavasid. Naiste puhul tähendab see seda, et ülakeha on kaetud. Kuivõrd naiste ülakeha oli katmata, paluti neil lahkuda.

Allonen leiab, et reegleid pole põhjust muuta. Soomes kehtivad üldised siivsusnormid, mida peab järgima. Spaa lubas naistele teada anda, miks nad asutusest kõrvaldati. Alloneni väitel tuleks vajadusel reegleid muuta riigi tasandil.

Sarnane juhtum oli Soomes 2018. aastal Hyvinkääl, kui ühel palja ülakehaga naisel paluti ujumisrannast lahkuda. Seaduse järgi võib isikut karistada, kui ta rikub tahtlikult siivsuse norme ja see põhjustab halvakspanu.

Cult Cunthi liikmed lubasid ka edaspidi minna ujuma ja sauna palja ülakehaga.

Rinnat paljaana saunovat tissiaktivistit poistettiin yleisestä saunasta – “Nänni ei ole genitaali”

Feministisen aktivistiryhmän Cult Cunthin jäsenet poistettiin Tampereen Rauhaniemen kansankylpylästä sen vuoksi, että he olivat yläosattomissa. Kylpylästä vastaavan toiminnanjohtajan mukaan asiakkaiden tulee noudattaa siveysnormeja. Suomessa nännit ovat perinteisesti saaneet näkyä saunassa ja alastonuinneilla. Näin ei kuitenkaan ollut Tampereen Rauhaniemen kansankylpylässä viime viikonloppuna. Neljä yläosattomissa ollutta naista poistettiin paikalta sen vuoksi, että heidän rintansa näkyi.

Kommentaarid
(Külastatud 1,411 korda, 1 külastust täna)