Renkaiden päällä liikkuva koti

Asuntoautolla tai vaunun kanssa kuuluvat nähdään lähestulkoon omana kansana. Kaukaa katsottuna touhu saattaa näyttää jopa omituiselta hömpötykseltä. Eikä siinä tietyllä tapaa olla väärässä, sillä kyse ei ole pelkästään välineestä jolla liikutaan, vaan paljosta muustakin.

Karavaanailu on loistava tapa irtautua arjesta, joka on verrattavissa elämäntapaan tai harrastukseen. Hyvin usein kokeilumielessä sitä kokeilevat jäävät koukkuun siihen loppuelämäksi.

Kesää kohti karavaani joukko levittäytyy teiden päälle ympäri Suomen. Oletko koskaan haaveillut olevasi yksi heistä? Tässä muutamia ajatuksia karavaanareiden elämästä.

Asenne ratkaisee

Hyvin usein karavaanarit yhdistetään rikkaisiin ihmisiin. Tämä on kuitenkin väärä mielikuva. Siinä missä kryptovaluuttaan tutustuminen ei katso rahapussia, niin se ei ole ratkaisevin tekijä myöskään karavaanailussa.

Toki rahalla saa pehmeämmän sängyn ja muita ylellisyyksiä, mutta se ei ole ehtona tälle elämäntyylille. Kaiken voi aloittaa pakkaamalla kamat peräkonttiin ja nukkumalla auton takapenkillä tai teltassa.

Oleellisempaa on asenne ja päästä käsitykseen reissaamiseen kuuluvasta sielunmaisemasta. Joukkoon otetaan mukaan kaikki katsomatta sen tarkemmin missä yöt vietetään.

Viime vuosiin asti karavaanarit ovat olleet keskimääräiseltä iältään vanhempaa väestöstä. Vuosi vuodelta ratin takaa löytyy kuitenkin aina vain nuorempaa väkeä, joka on tuonut leirintäalueelle virkistävää hälinää.

Mitä aloittelevan karavaanarin tulee huomioida?

Tällä kertaa tarkastelemme lähinnä vaunuilua ja asuntoautoilua. Ensikosketus kannattaa ottaa vuokraamalla tai lainaamalla niitä joltain muulta.

Monelle kun saattaa tulla yllätyksenä se vastuu, joka niiden mukana tulee. Näin voi käytännössä todeta nauttiiko tällä tavalla matkustelusta oikeasti.

Ensimmäinen asia johon tulee kiinnittää huomiota on ajokortti. Se asettaa rajat minkälaisia yhdistelmiä saa ajaa. B-luokan ajokortilla voi ajaa yhdistelmiä, joiden kokonaismassa on enintään 750 kg.

Tämä pitää sisällään niin auton kuin vedettävän vaunun sekä pakatut tavarat. Vaunua tai asuntoautoa etsiessä tämä tulee ehdottomasti pitää mielessä, jos ei ensin halua sijoittaa suuremman luokan ajokorttiin.

Valinta vaunun, asuntoauton ja teltan välillä

Karavaanareiden joukko muodostuu kirjavasta joukosta erilaisia ihmisiä. Aina törmäät toteamukseen siitä, että karavaanari on kaikkien kaveri. Tämä kertoo erittäin hyvin sitä ilmapiiriä mitä leirintäalueella on tarjolla.

Millä sitten lähteä liikenteeseen? Paljon rajoituksia laittaa kuskin omistama ajokortti, joka automaattisesti määrittää ajoneuvon suuruuden. Asuntoauto on parempi valinta niille, jotka arastelevat perässä vedettävää vaunua.

Vaunua vetäviltä kuskeilta, kun vaaditaan aavistus rohkeaa luonnetta sekä kokemusta edes peräkärryn kanssa ajamisesta. Sen pohjalta vaunun veto on helpompi oppia. Toisaalta jos vaunu ajatuksena sopii parhaaksi valinnaksi itselle, niin pienellä harjoittelulla ja maltillisella mielellä kuka vaan voi oppia vetämään vaunua.

Jos tahto päästä reissun päälle on kova, eikä edellä mainitut tunnu itselle luonnolliselta vaihtoehdolta, niin siinä tapauksessa luonnollinen vaihtoehto on teltta. Sen pystyttäminen onnistuu jokaiselta, vaikkei olisikaan erityisen innostunut metsässä vaelluksesta.

Lähtötarkastus ennen liikkeelle lähtöä

Ennen matkalle lähtöä kannattaa tarkistaa muutama asia, ettei reissun hohto pääse sammumaan heti ensi hetkiin. Muutama ylimääräinen hikipisara saattaa päästä, kun ensimmäistä kertaa yrittää taiteilla vaunun muun liikenteen seassa.

Leirintäalueella yöpyessä sieltä löytyy jonkin verran apua, mutta perusvarustus on hyvä päivittää ennen tien päälle lähtöä.

Unsplash.com

Matkaan lähtijän muistilista

  • Tarkista kaasupullon tila ja kaasulaitteiston kunto, ennen matkalle lähtöä. Näin voi säästyä ikäviltä yllätyksiltä kesken ruuanlaiton tai herätys jäätävään kylmyyteen kesken yön. Turvallisuuden kannalta on tärkeää tarkistaa kaasulaitteiston kunto TUKEsin hyväksymässä huoltoliikkeessä kerran vuodessa.
  • Vaahtosammuttimen kunto on hyvä päivittää 12 kuukauden välein. Ruoka tehdään kaasuhellalla, niin riski onnettomuuksille on olemassa. Näissä tilanteissa tämä on elintärkeä apu suurempien vahinkojen estämiseksi.
  • Vetoauton ja vaunun renkaiden kunto, mukaan lukien vararenkaat. Onnettomuuksien estämiseksi renkaiden tulisi olla korkeintaan viiden vuoden ikäiset.
    Samalla on hyvä tarkistaa rengaspaineet. Liian alhaiset paineet vähentävät ajovakautta ja lisää polttoaineen kulutusta.
  • Tarkista aisapaino. Se saa olla enintään 4 % vaunun kokonaispainosta. Oikeasta painosta karkean arvion antaa se, jos itse pystyy nostaa vaunua eikä vetoauto silmin nähtävästi ole etu- tai takakeulassa.
  • Muista jätevesisäiliö. Sen tulee olla suljettu säiliö tai säkki, sillä avoämpärit ovat kiellettyjä leirintäalueilla.
  • Tarkista, että mukana on liitäntäjohto ja sähköjärjestelmä toimii moitteetta.
  • Laske antenni ja kattoluukku ennen liikkeelle lähtöä.

Tärkeää tietoa karavaanarille

Todellinen karavaanari on SFC-jäsen, josta merkkinä on vaunun kyljestä löytyvä jäsennumero. Hyvin usein karavaanari kuittaa viestinsä myös tällä numerolla.

Jäsennumero on henkilökohtainen ja se voi siirtyä vain puolisolle. Vaikka jäsenyydestä eroaisi ei numeroa anneta käyttöön kenellekään toiselle. Vuoden 2020 lopussa jäseniä oli yhteensä 64 591.

Yhdistyksen jäsenyys on kannattava, sillä se tuo mukanaan muun muassa seuraavia etuja:

  • Alennusta yli 400 SFC-leirintäalueella Suomessa ja ulkomailla
  • Etuja hotelleihin ja hostelleihin
  • Polttoaine- ja vakuutusalennuksia
  • Vuosittaisen leirintäoppaan
  • Mahdollisuuden osallistua yhdistyksen toimintaa ja tapahtumiin

Vaihtoehtona puskat

Jäsenyys ei ole mikään ehto tälle harrastukselle. Paljon löytyy karavaanareita, jotka eivät yövy leirintäalueilla. Tässä käytetään nimitystä puskaparkki.

Halutessa vaunulla tai asuntoautolla voi yöpyä lähes missä haluaa. Joillakin alueilla yöpyminen on ehdottomasti kielletty, eikä yksityisten omistamille alueille saa leiriintyä ilman lupaa. Nämä alueet kun kiertää kaukaa, niin matkailija voi fiiliksen mukaan valita maiseman takapihalle.

Karavaanareiden kesken käydään leikkimielistä kinastelua siitä kumpi tavoista on se aito oikea. Tätä voi liittyä seuraamaan eri sosiaalisen median ryhmissä, vaikka ei vielä matka varsinaisena karavaanina olisi alkanutkaan.

Koti siellä mihin parkkeerataan

Mikään ei voita sitä tunnetta, kun istahdat leiriytymisen jälkeen juomaan kupin kahvia juuri sen hetkisessä maisemassa. Taustalla on vaunu, josta on tullut kodinomainen paikka itselle ja sen voi vaivatta kuljettaa minne ikinä haluaa.

Toisinaan se juttu on puskaparkissa selailen päivän uutisia rankkasadetta ja salamavalojen räiskettä takaikkunasta. Toisinaan taas uskomaton yhteishenki ja iloittelu naapuri vaunun uusien tuttavuuksien kanssa grillailun parissa.

Kommentaarid
(Külastatud 297 korda, 1 külastust täna)