Hoiatus: levinud depressiooniravimid hävitavad inimese seksielu

Euroopa ravimiagentuur on välja andnud hoiatuse, et levinud depressiooniravimid võivad muuta inimese püsivalt seksivõimetuks.

Seni puudutas hoiatus vaid lühiajaliste seksihäirete ohtu, aga on selgunud, et depressiooniravimid mõjutavad osal inimestest seksielu isegi siis, kui ravimite võtmine ära jätta, vahendab Daily Mail.

Hoiatus puudutab levinud depressiooniravimeid – selektiivsed serotoniini tagasihaarde inhibiitoreid ehk SSRI-sid. Neid kirjutatakse välja depressiooni ja ärevushäirete puhul. Nende hulgas on näiteks paroksetiin (Paxil, Seroxat), fluoksetiin (Prozac), sertraliin (Zoloff), tsitalopraam (Celexa), estsitalopraam (Lexapro) ja vortioksetiin (Trintellix).

Need ravimid aitavad paljusid inimesi, aga neil on ohtlik kõrvalmõju – nad kahjustavad seksielu pooltel patsientidel. Samuti võivad need ravimid osal patsientidel põhjustada pöördumatuid seksielu kahjustusi. Sümptomiteks on võimetus saavutada seksuaalset erutust või orgasmi, tuimus ja genitaalse tundlikkuse puudumine, erektsioonihäired ja enneaegne seemnepurse.

Üks mees võttis näiteks SSRI-sid nelja kuu jooksul 18-aastaselt. Praegu on ta 41-aastane ja impotent. Ta ootas ja ootas, kuni seksuaalne võimekus taastub, aga seda ei juhtunud kunagi. Talle kirjutati hiljem välja ravimit, mis soodustab erektsiooni teket ja tema uroloog tunnistas, et seksuaalse häire põhjustasid SSRI-d. Nüüd ütleb mees, et kui ta seda oleks teadnud, poleks ta kunagi SSRI-sid võtnud.

Nüüd on asja eest võidelnud patsiendid jõudnud niikaugele, et SSRI puhul kehtib ametlik hoiatus, et inimene võib jääda püsivalt impotendiks. Isegi tund aega pärast SSRI-de võtmist on inimesed tähendanud juba suguelundite tuimust.

Kui seni arvati, et seksiprobleemid olid seotud mitte ravimite, vaid depressiooniga, siis on kaebused laekunud ka täiesti tervetelt inimestelt, kes on SSRI-sid võtnud. Varem on SSRI-dega seotud seksiprobleeme täheldanud mitmed arstid. Praegu pole veel teada, miks need probleemid tekivad.

Inimesed on väga pettunud, kui nad on ravimite tulemusel oma depressiooni seljatanud, aga sellele on järgnenud püsiv seksuaalne häire. Suurim probleem on teismelistega, kellele kirjutatakse välja palju SSRI-sid ja kes seetõttu ei pruugi kunagi teada saada, mida tähendab normaalne seksielu. On esinenud isegi SSRI-dega seotud enesetappusid, kui inimesed on avastanud, et nende seksuaalne võimekus on saanud pöördumatult kahjustada.

Inimesed kaebavad, et SSRI-de tulemusel kaob seksuaalne tundlikkus 48 tunni jooksul ja see ei tule tagasi isegi siis, kui SSRI-de võtmisest on möödas 7 aastat. Inimesed tunnevad end seetõttu petetuna.

How depression pills can wreck your sex life

Sex problems are a known side-effect of depression pills – but one that affected patients say they weren’t properly warned about by their doctors. Worse, for some, these problems can last for years, even after they’ve eventually come off their medication.

Kommentaarid
(Külastatud 1,154 korda, 1 külastust täna)